Tijdens de twee debatten, gemodereerd door journaliste en onderwijsexpert Barbara Moens van De Tijd, kwamen vijf thema’s aan bod: onderwijs, onderzoek, maatschappelijke impact, internationalisering en het beheer van de universiteit.
 
Herbekijk hieronder het debat dat vrijdag plaatsvond in Aula Q van Campus Etterbeek:

Onderwijs
Over onderwijs waren beide kandidaten het eens dat digitalisering een middel is, en geen doel op zich, en dat MOOCS de campussen niet overbodig zullen maken.
 
Viviane Jonckers pleit voor een grotere verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek, waarbij studenten actief betrokken worden bij het onderzoek. Caroline Pauwels wil inzetten op een interdisciplinaire aanpak die nodig is om een antwoord te bieden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.
Democratisering
Voor Viviane Jonckers zijn toelatings- en oriëntatieproeven niet nodig. Men kan immers slaagkansen inschatten via een grondige data-analyse van de gegevens die in de databank hoger onderwijs zitten. Dan weet je dat wie uit richting X in het secundair komt, zoveel kans heeft om te slagen voor opleiding Y aan de universiteit. Oriëntatieproeven vormen een drempel voor sociaal zwakkere groepen.
 
Caroline Pauwels pleit voor een universiteit op mensenmaat. Die menselijke dimensie mag niet verloren gaan door de groei van de universiteit. Elke student moet zich vanaf dag 1 welkom voelen aan de VUB.     
 
Publicaties en maatschappelijke relevantie
Viviane Jonckers stelt dat de publicatiedruk niet de enige druk is die academici ervaren. De work load op zich zorgt voor de grootste druk, want academici hebben zo’n uitgebreide jobomschrijving dat ze als een circusartiest constant zeven ballen tegelijk in de lucht moeten houden.
 
Voor Caroline Pauwels zijn niet alleen publicaties belangrijk, maar ook de impact van onderzoek op de maatschappij. Een inzicht dat ook bij een topuniversiteit als het MIT is doorgedrongen, en dat de Vlaamse overheid in rekening zou moeten brengen.  Caroline Pauwels wil inzetten op Brussel. De universiteit moet de problemen in Brussel helpen oplossen met haar expertise en haar betrokkenheid.
 
Vrijzinnigheid
Voor beide kandidaten zijn de vrijzinnigheid, de kernwaarden en de openheid van de VUB uitermate belangrijk. Maar voor Viviane Jonckers zijn er wel grenzen aan die openheid: je kan niet alles in vraag stellen en als wetenschapper in dialoog gaan met bijvoorbeeld creationisten.
 
Bekijk het volledige debat
Het volledige debat in Aula Q is opgenomen en kan vanaf volgende week (opnieuw) bekeken worden.   
 
Woord is aan kiezer
Het woord is nu aan de kiezers en dat waren er nooit eerder in de geschiedenis van de VUB zoveel. Professoren, academische, administratieve en technische personeelsleden, studenten en medewerkers van het UZ Brussel kunnen vanaf maandag 18 april tot donderdag 28 april om 12 uur hun stem uitbrengen op een van beide kandidaten of zich onthouden. De stemming verloop elektronisch, alle kiezers hebben een persoonlijk e-mail ontvangen.
 
Op vrijdag 29 april weten we wie de nieuwe vrouwelijke rector van de Vrije Universiteit Brussel is. Haar termijn gaat in bij de start van het academiejaar 2016-2017 en loopt tot eind september 2020.