Maandag 17 april trakteerde VUB -prof Jonathan Holslag zijn studenten op een theatermonoloog over diplomatie, oorlog en vrede. Na de voorstelling 'Kelly' volgde een debat met de directeur buitenlandse aangelegenheden van de EU Delphine Pronk en de rector van het Europacollege Federica Mogherini.

VUB-prof Jonathan organiseerde samen met weKONEKT.brussels de intensieve voorstelling 'Kelly' in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De jonge theatermaker en speler Tim Natens kroop in ‘Kelly’ in de huid van de verguisde Britse wapeninspecteur David Kelly, die het in 2003 aandurfde vraagtekens te plaatsen bij de invasie in Irak en enkele maanden later in onduidelijke omstandigheden om het leven kwam. Alle documenten rond zijn overlijden moeten tot 2073 achter slot en grendel blijven.

Achttien jaar na zijn dood betrad David Kelly de scène van de KVS. Hij blikte terug op zijn loopbaan, op de laatste maanden van zijn leven en op zijn beslissing niet langer een pion te zijn. Kelly was een monoloog over eergevoel en integriteit, over een persoonlijke strijd in het licht van de wereldgeschiedenis.

De avond werd afgesloten met een debat waaraan Europese buitenlandchef Federica Mogherini en rector van Europacollege Delphine Pronk ook deel namen.

Delphine Pronk en Federica Mogherini

Delphine Pronk (links, Chair of Political and Security Committee, Deputy Political Director) en Federica Mogherini (Rector van het Europacollege) ((c) foto Jean Cosyn)