Het bestaan van een vrije academische wereld is van cruciaal belang voor het behoud van de democratie. De bevindingen van academici, die de wereld en al haar fenomenen doorheen een wetenschappelijke bril dienen te beschouwen, contrasteren immers geregeld met gangbare meningen. Daar vrij mee naar buiten kunnen komen zonder te moeten vrezen voor represailles, is dan ook een conditio sine qua non voor een goed functioneren van de samenleving.
Dat de Turkse regering bij haar acties duidelijk ook de academische wereld viseert, is dan ook zeer verontrustend. De VUB sluit zich daarom aan bij de veroordeling ervan door Europese universitaire organisaties zoals de Europese Vereniging van universiteiten (EUA), de Liga van Europese onderzoeksuniversiteiten (LERU) en het netwerk van Europese hoofdstedelijke universiteiten (UNICA), waar de VUB lid van is.
Meer dan ooit nood aan vrijheid van meningsuiting in Turkije
In de veroordeling drukken de universitaire verenigingen hun steun uit voor de democratisch gekozen regering van Turkije, maar stellen ze ook dat de genomen maatregelen in de verkeerde richting gaan: “Meer dan ooit heeft Turkije vrijheid van meningsuiting nodig en een publiek en open debat zoals dat wordt bevorderd door de sterke universitaire sector van het land.”
De VUB heeft zich ook beraden over de situatie van haar uitwisselingsstudenten en beslist langdurige uitwisselingen naar Turkije niet langer toe te staan.