Op 4 februari is het Wereldkankerdag: een dag om stil te staan bij de impact van kanker.Ā  DaaromĀ willen we drie prominente VUB-onderzoeken die jij kan steunen met een gift in de spotlights zetten.

Prorector en kankerpatiƫnt steunt onderzoek naar immunotherapie

Het eerste onderzoek is dat van prof. dr. Bart Neyns en zijn team. Prof. Neyns is afdelingshoofd Medische Oncologie in het UZ Brussel en voert samen met zijn team klinisch onderzoek naar hoe je kanker kan bestrijden met lichaamseigen cellen van patiƫnten. Deze therapie wordt ook wel immunotherapie genoemd omdat het gebruik maakt van het eigen immuunsysteem om kankercellen als vreemd te herkennen en te vernietigen.

Lees verder onder de afbeelding.

V.l.n.r.: dr.Ā Julia Katharina Schwarze, prof. dr.Ā Bart Neyns, dr. Gil Awada en prof. dr. Ivan Van Riet.

Zijn veelbelovende onderzoeksresultaten maken van hem een bekend gezicht in de wereld van de immunotherapie. Maar volgens prof. Neyns is er nog veel werk aan de winkel: ā€œLichaamseigen celtherapie is niet rendabel voor bedrijven maar wĆ©l voor patiĆ«nten. Onze ambitie is om de immunotherapie te optimaliseren zodat we meer patiĆ«nten kunnen genezen. DĆ”t is pas winst.ā€

De noodkreet van prof. Neyns werd beantwoord door prorector Paul De Knop. Kort na zijn tweede mandaat als rector werd er bij hem uitgezaaide melanoomkanker vastgesteld, helaas ƩƩn van de meest agressieve vormen van kanker. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door prof. Neyns onderging prorector De Knop immunotherapie. Daar ontstond een hechte vriendschap en als dankbare patiƫnt richtte Paul De Knop het Paul De Knop Fonds voor immunotherapie op.

Liever meer middelen dan applaus voor baanbrekend onderzoek

Het tweede onderzoek dat we in de schijnwerpers zetten is dat van prof. dr. ir. Damya Laoui. Prof. Laoui is teamleider Tumor Immunology en voert samen met haar team fundamenteel onderzoek naar een vaccin voor terugkerende tumoren of uitzaaiingen. Dit vaccin is gebaseerd op de dendritische cellen die zich van nature in de tumor bevinden. De onderzoekers isoleren de cellen uit het bloed en deze cellen vormen nadien de basis van het vaccin. Je kan het dus beschrijven als een op iedere individu afgestemd middel.

Lees verder onder de afbeelding.

V.l.n.r.: Emile Clappaert, Aleksandar Murgaski, prof. dr. ir. Damya Laoui, Helena Van Damme en Mate Kiss.

Prof. Laoui is een buitengewone wetenschapster met internationale faam en impact. Die erkenning is mooi maar haar onderzoek heeft meer middelen nodig dan applaus. Zij spendeert namelijk 25% van haar tijd met het zoeken naar financiƫle middelen.

Net daar komt ex-borstkankerpatiĆ«nte Yamina Krossa in het verhaal. Zij zorgde er met haar vzw Benetiet voor dat borstreconstructies met eigen weefsel voortaan terugbetaald worden. Kort daarna hief zij haar vzw op en doneerde de overgebleven middelen aan het onderzoek van prof. Laoui. Met de oprichting van hetĀ Yamina Krossa Fonds voor borstkankeronderzoek zet zij haar strijd tegen kanker verder. Met dit fonds wil zij genoeg geld inzamelen zodat prof. Laoui het kankervaccin verder kan ontwikkelen.

Hoopvol onderzoek naar de behandeling van pancreaskanker

Ook het onderzoek van prof. dr. Ilse Rooman en haar team kan je steunen met een gift. Zij hebben in de pancreas van gezonde mensen een cel ontdekt die veel gelijkenissen heeft met agressieve pancreaskankercellen. Met deze ontdekking hopen de onderzoekers meer inzichten te kunnen verkrijgen in de ontwikkeling van de kankercellen, om ze nadien efficiƫnter te kunnen opsporen. Zo wensen ze pancreaskanker op een dag klein te krijgen.

Er hebben al talrijke academici, medewerkers, alumni en sympathisanten van de VUB bijgedragen aan de onderzoeken van prof. Neyns,Ā prof. Laoui en prof. Rooman. Ook jij kan je steentje bijdragen. Dit kan online via deze link of met een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling ā€˜GIFT FO2ā€™ voor hetĀ Paul De Knop Fonds, ā€˜GIFT FO3ā€™ voor hetĀ Yamina Krossa Fonds en 'GIFT FD19' voor het onderzoek van prof. dr. Ilse Rooman. Giften vanaf ā‚¬40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar. #WeAreVUB

Waar een wil is, is eenĀ VUB-legataris

Want ook nalatenschappen aan de VUB dragen significanteĀ bedragenĀ bij aan kankeronderzoek. Legaten vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de VUB en zijn essentieel voor de financiering van kankeronderzoek. DankzijĀ het L. Roggen Fonds en de legaten van A. Casier, W. Debrock, C. De Clercq, El. De Smedt, Es. De Smedt, S. Hals, M-L. Lottin, M. Massart, I. NoĆ© en J. Cooleman wordt meer dan 3 miljoen euro beschikbaar gemaakt aan huidig en toekomstig fundamenteel en toegepast kankeronderzoek. Deze VUB-sympathisanten hebben er bewust voor gekozen om ook na hun overlijden een impactvolle bijdrage te leveren aan de vooruitgang van de samenleving via hun steun aan de VUB.

Interesse in schenkingen, nalatenschappen en/of de oprichting van fondsen? Contacteer dan de VUB Foundation via foundation@vub.be.