logo

VUB-YAMINA KROSSA FONDS

Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte Yamina Krossa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daartoe de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kwam tot een akkoord met de plastisch chirurgen voor borstreconstructies met eigen weefsel. De strijd voor terugbetaling is daarmee gestreden, maar de strijd tegen borstkanker gaat onverminderd door. Yamina Krossa stelt daarom alle resterende middelen van de opgeheven vzw Benetiet ter  beschikking van het nieuwe VUB-Fonds voor borstkankeronderzoek. Met deze middelen zal in eerste instantie het fundamenteel onderzoek  naar een kankervaccin van VUB’ster Damya Laoui gefinancierd worden. 

De strijd tegen borstkanker gaat onverminderd verder. En de zoektocht naar fondsen ook. Yamina Krossa - Oprichtster vzw Benetiet

Kankeronderzoek aan de VUB

New Scientist Wetenschapstalent (2018) prof. dr. Damya Laoui richt zich, samen met haar collega’s bij de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie (VUB-VIB), op een mogelijke nieuwe kankertherapie via de zogenoemde “dendritische cellen”, die deel uitmaken van ons eigen immuunsysteem. Ze bestuderen of bepaalde lichaamseigen cellen kunnen geïnjecteerd worden bij kankerpatiënten, om de groei van hun tumor af te remmen.

Immuuntherapie

Het is zelden de eerste tumor die doodt. Van alle kankersterfgevallen in de wereld, is 90 procent terug te voeren op terugkerende tumoren of uitzaaiingen. Immunologe Damya Laoui heeft een mogelijk ‘vaccin’ in tumoren zelf gevonden tegen uitzaaiingen. Het is dus een op iedere individuele patiënt afgestemd middel. Deze imuuntherapie kan levens redden en heeft minder bijwerkingen dan huidige methoden. Laoui hoopt binnen een paar jaar te kunnen beginnen met klinische studies waarbij het vaccin voor het eerst op mensen wordt getest. Onderstaand filmpje vat het concept van de dendritische cellen samen.

Wat?

#Destination400 werd bedacht door Yamina Krossa om VUB-VIB immunologe prof. dr. Damya Laoui te ondersteunen in haar baanbrekend onderzoek naar een nieuwe kankertherapie via de zogenoemde “dendritische cellen”. Dit plan heeft tot doelstelling om op 1 jaar tijd €400.000 in te zamelen zodat prof. dr. Damya Laoui zich de komende 2,5 jaar geen zorgen moet maken over de financiering van het onderzoek.

Daarom werd het platform destination400.vubfoundation.be opgestart.

Wie?

De VUB Foundation is samen met Yamina Krossa op zoek naar 400 sympathisanten die bereid zijn om €1.000 in te zamelen door een activiteit te organiseren die mensen samenbrengt.

Hoe?

U kunt uw bijdrage leveren als individu of in groep (bedrijven, organisaties, scholen, etc.). De bedoeling is om een actieplan te beginnen waarbij met anderen wordt samengewerkt om tot het gekozen doelbedrag te komen, met name €1.000 of een veelvoud daarvan.

Nood aan inspiratie?

Dan kunt u zeker eens een kijkje nemen op onze Facebookpagina. Hieronder kunt u alvast enkele van de geplande activiteiten vinden:

Doet u mee?

Interesse om deel te nemen? Dan kunt u terecht op de nieuwe website van #Destination400. Op deze pagina kan u ook meteen uw eigen actie starten!

April 2015

Yamina Krossa richt vzw Benetiet op.

19 oktober 2016

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat borstreconstructies met eigen weefsel terugbetalen.

2017

Yamina Krossa ontdekt het onderzoek van prof. dr. Damya Laoui.

18 juni 2018

Het VUB-Yamina Krossa Fonds wordt opgericht.

Januari 2019

Destination 400 wordt gelanceerd.

Het onderzoek van prof. dr. Damya Laoui heeft al grote stappen voorwaarts gemaakt. Zij hoopt binnen een paar jaar te kunnen beginnen met klinische studies waarbij het vaccin voor het eerst op mensen wordt getest. Dit onderzoek kan levens redden! Helpt u mee?

U MAAKT HET VERSCHIL!

Stort vandaag nog op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO3. Giften vanaf €40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil schenken