logo

VUB-YAMINA KROSSA FONDS

Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte Yamina Krossa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daartoe de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kwam tot een akkoord met de plastisch chirurgen voor borstreconstructies met eigen weefsel. De strijd voor terugbetaling was daarmee gestreden, maar de strijd tegen borstkanker gaat onverminderd door. Yamina Krossa stelde daarom alle resterende middelen van de opgeheven vzw Benetiet ter beschikking van het nieuwe VUB-Fonds voor borstkankeronderzoek. Met deze middelen wordt het fundamenteel onderzoek naar een kankervaccin van prof. dr. ir. Damya Laoui gefinancierd. 

'De strijd tegen borstkanker gaat onverminderd verder. En de zoektocht naar fondsen ook.' Yamina Krossa - Oprichtster vzw Benetiet

Kankeronderzoek aan de VUB

Prof. dr. ir. Damya Laoui richt zich, samen met haar collega’s bij de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie (VUB-VIB), op een mogelijke nieuwe kankertherapie via de zogenoemde “dendritische cellen”, die deel uitmaken van ons eigen immuunsysteem. Ze bestuderen of bepaalde lichaamseigen cellen kunnen geïnjecteerd worden bij kankerpatiënten, om de groei van hun tumor af te remmen.

Immunotherapie

Het is zelden de eerste tumor die doodt. Van alle kankersterfgevallen in de wereld, is 90 procent terug te voeren op terugkerende tumoren of uitzaaiingen. Immunologe Damya Laoui heeft een mogelijk ‘vaccin’ in tumoren zelf gevonden tegen uitzaaiingen. Het is dus een op iedere individu afgestemd middel. Deze imunotherapie kan levens redden en heeft minder bijwerkingen dan huidige methoden. Laoui hoopt binnenkort te kunnen beginnen met klinische studies waarbij het vaccin voor het eerst op mensen wordt getest. Onderstaand filmpje vat het concept van de dendritische cellen samen.

Maak het verschil


SCHENK ONLINE OF VIA EEN OVERSCHRIJVING OP HET REKENINGNUMMER BE51 0013 6779 3562 VAN DE VUB MET VERMELDING GIFT FO3

Schenk nu

Help mee om kanker in lockdown te zetten.


Laat prof. dr. ir. Damya Laoui een nieuwe stap nemen naar een borstkankervaccin.

#InvesteerInHoop

Samen de stap naar klinische studies voorbereiden

Het onderzoek naar een potentiële kankertherapie kent vele werven. Het is een lange oorlog die we moeten uitvechten op verschillende fronten tegelijk. Met de voorbereiding van de klinische studie op zogenaamde triple negatieve borstkanker grijpen we een buitenkans om een nieuwe aanval op borstkanker in te zetten. Vecht met ons mee.

Ons strijdplan is helder maar de middelen zijn beperkt

Klinische studies zijn essentieel om een therapie bij de patiënt te krijgen. Maar deze fase van het onderzoek kost erg veel geld. Met uw steun kunnen we een nieuw succes boeken. Ontdek hieronder het masterplan van professor Laoui.

Anders mag het team geen klinische studie op menselijke stalen uitvoeren maar deze goedkeuring vergt eerst research en dus middelen.

Zonder dit apparaat kunnen de wetenschappers geen dendritische cellen uit tumoren isoleren. Deze machine kost €300.000.

Anders kunnen de dendritische cellen de resistente tumoren niet verslaan maar ook hier is bijzonder veel geld voor nodig.

Anders kunnen we niet bewijzen dat de therapie zou kunnen aanslaan voor borst- en andere kankerpatiënten maar hiervoor alleen heeft het team van Damya Laoui aan de VUB €100.000 nodig.

Waarom studies met triple negatieve borstkankerstalen?

Dit type kanker is erg agressief en komt voor bij 1 op 5 borstkankerpatiënten. Vaak treft deze tumor jongere vrouwen. Helaas is er weinig hoop bij uitgezaaide triple negatieve borstkanker. Voor de 3 receptoren (oestrogeen, progesteron, HER2) zijn deze vrouwen namelijk negatief. Vandaar de naam “triple negatief”.

Dat betekent dat we hen niet kunnen behandelen met hormoontherapie of trastuzumab (Herceptin). De behandelingsopties en genezingskansen zijn daardoor minder gunstig voor de vrouwen die hierdoor getroffen zijn. Prof. dr. ir. Laoui hoopt deze patiënten te kunnen helpen met haar dendritische cel-therapie. Als dit lukt, bereikt ze een doorbraak die mogelijk ook leidt naar de behandeling van andere kankers.

Hoe werkt die therapie met dendritische cellen?

  1. Identificeren van dendritische cellen via een biopsie
  2. Checken welke dendritische cellen actief zijn om kankerherval te bestrijden
  3. Isoleren van geactiveerde dendritische cellen met het TytoMacs Sorter toestel
  4. Injecteren van dendritische cellen bij dezelfde patiënt

#InvesteerInHoop


SCHENK ONLINE OF VIA EEN OVERSCHRIJVING OP HET REKENINGNUMMER BE51 0013 6779 3562 VAN DE VUB MET VERMELDING GIFT FO3

Help Damya Laoui om een kankervaccin te ontwikkelen
‘Ik had veel geluk maar zoveel andere vrouwen niet’ Yamina Krossa, oprichtster VUB-Yamina Krossa fonds en ex-borstkankerpatiënte.

Wat u geeft aan de VUB krijgt u terug

Als de klinische studies van professor Laoui succesvol zijn, hebben we misschien niet alleen een nieuwe therapie voor de triple negatieve borstkankers (15 à 20% van alle borstkankerpatiënten) maar mogelijk ook voor andere vaste kankers. Help mee om deze mijlpaal te bereiken.

Schenken kan online of via een overschrijving op het rekeningnummer

BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO3.

Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.

‘Het moment is eindelijk aangebroken om ons therapeutisch concept te testen op menselijke stalen.’


Prof. dr. ir. Damya Laoui, team-leader Tumor Immunology bij de VUB.

#InvesteerInHoop

Wat?

#Destination400 werd bedacht door Yamina Krossa. Zij wil €400.000 inzamelen zodat prof. dr. ir. Damya Laoui zich de komende 2,5 jaar geen zorgen moet maken over de financiering van het onderzoek.

Daarom werd het platform destination400.vubfoundation.be opgestart.

Voor wie?

De VUB Foundation is samen met Yamina Krossa op zoek naar 400 sympathisanten die bereid zijn om €1.000 in te zamelen door een activiteit te organiseren die mensen samenbrengt. U kan uw bijdrage leveren als individu of in groep (bedrijven, organisaties, scholen, etc.). De bedoeling is om een actieplan te beginnen waarbij met anderen wordt samengewerkt om tot het gekozen doelbedrag te komen, met name €1.000 of een veelvoud daarvan.

Doet u mee?

Interesse om deel te nemen? Dan kan u terecht op de website van #Destination400. Op deze pagina kan u ook meteen uw eigen actie starten! Nood aan inspiratie? Dan kan u een kijkje nemen op onze Facebookpagina.