Een architecturale parel in ere herstellen

Het rectoraatsgebouw van de VUB is het opmerkelijke werk van de Antwerpse modernistische architect Renaat Braem (1910 – 2001). Het beschermde monument symboliseert sinds 1976 de eigenzinnige filosofie van de VUB. De 'Sigaar' stelt de VUB voor als open en tolerante universiteit, met het vrije onderzoek als basisprincipe. Het is sinds 2007 een beschermd monument en heeft vandaag nood aan dringende renovatie.

500 meter aan redelijke eigenzinnigheid

Op de betonnen wanden van het Braemgebouw speelt zich een epos af over 6 verdiepingen. De unieke muurschilderingen zijn van de hand van de architect zelf. Op de muren schilderde Braem een eigenzinnige wereldfilosofie over een afstand van 500 lopende meter. De schilderingen beelden het ontstaan van de kosmos en de aarde uit, de oorsprong van het leven, de ontwikkeling van planten, dieren en mensheid, de strijd van de mens voor vrijheid tot de ultieme bevrijding in een open gemeenschap.

Help jij mee?

 

2021_Braemgebouw_Ruimte met blauw plafond_Etterbeek_VUB
Braemgebouw: verleden, heden en toekomst van een meesterwerk

Wil je meer weten over de modernistische architect Renaat Braem, de architectuur die hij uittekende voor het gebouw en de muurschilderingen die hij aanbracht?

Lees de brochure

Hoeveel meter Braem kan jij redden?

Per lopende meter hebben we nood aan € 200. Dankzij de steun van talrijke donateurs zamelden we al € 87.500 in. Daarmee kunnen we 437,5 meter van de 500 lopende meter muurschilderingen restaureren.

Voor de restauratie van de resterende 62,5 meter zijn er nog bijkomende middelen nodig, namelijk € 12.500. Elke gift helpt. Voor een gift vanaf € 40 ontvang je een fiscaal attest.

Schenk nu en maak het verschil!

Schenk € 40 en red 20 centimeter

Schenk € 100 en red 0,5 meterSchenk € 200 en red 1 meterKies zelf hoeveel je schenkt

 

Doe je liever een overschrijving?

Stort dan het gewenste bedrag op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling GIFTPR7.

Ontdek welke projecten je nog kan steunen

Ga naar het overzicht