Is Biologie iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Biologie bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Vakken in de moleculaire biologie, biodiversiteit en ecologie vormen de kern van je opleiding. Die vullen we aan ondersteunende vakken als biochemie, thermodynamica en matrices. Daarin gebruiken we zo veel mogelijk biologische voorbeelden.

In je bachelor kan je voor ongeveer een vijfde van je studiepunten keuzevakken kiezen. Zo ontdek je bij welke niche je passie echt ligt en krijg je een solide wetenschappelijke basis zonder het volledige plaatje uit het oog te verliezen.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten vinden van de opleiding:

  • Justine Vansynghel¬†|¬†Student Biologie
    "Biologie is veel meer dan weetjes over organismen. In het labo, op excursie, in de lessen of door wetenschappelijke artikels te lezen leer je de levende wereld begrijpen en doorgronden. De excursies wakkeren ieder jaar mijn zin in veldwerk aan en verbreden ook mijn blik op alles wat rondom mij gebeurt. Vakken als wiskunde, fysica en chemie helpen je de processen begrijpen en zo je inzicht te verdiepen."

 

Wat is het verschil tussen Biologie en Bio-ingenieurswetenschappen? 

De opleiding vertoont nogal wat overeenkomsten met de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen, al zijn er ook verschilpunten. Als bioloog zit je vol vragen en ga je graag op onderzoek uit. Je bent nieuwsgierig, je wil begrijpen hoe je omgeving in elkaar zit. Je wil natuurfenomenen verklaren en voorspellen en patronen herkennen in wat er dagelijks rondom jou gebeurt.¬†Als bioingenieur deel je voor een stuk dezelfde interesses, maar de opleiding spitst zich meer toe op het ontwikkelen van nieuwe technologie√ęn voor onder meer de landbouw, het milieu, de gezondheidszorg, de industrie en onze maatschappij in het algemeen.

Maak kennis met je docenten

Prof. Dr. Iris Stiers is professor wetenschapsdidactiek bij de lerarenopleiding, VUB lokale co√∂rdinator van Tropimundo¬† en onderzoeker bij de onderzoeksgroep ‚ÄėBiology ‚Äď Ecology and Biodiversity‚Äô. Binnen de Master Biology is ze co-titularis van het vak Freshwater Ecology. Als biologe doet ze o.a. onderzoek naar de impact van invasieve soorten en hoe je ze kan bestrijden. Als je een groep tijgers in Belgi√ę zou vrijlaten, zouden er al snel niet veel andere diersoorten overblijven. Ons ecosysteem zou grondig in de war geraken! Ook een insectensoort of een plant zou het ecologisch evenwicht helemaal kunnen ontregelen. Hoe moet je dat dan gaan oplossen? Prof. Dr. Iris Stiers gaat hier, samen met de Universiteit van Vlaanderen, dieper op in.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

De studielast spreiden

Je eigen traject samenstellen 

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en ‚Äďgelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig? ¬†

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep¬†(workshops, trainingen):¬†hulp bij je zoektocht naar een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Biologie te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Biologie studeert aan de VUB. 

Studeren aan een buitenlandse universiteit kan met Erasmus, maar ook buiten Europa. Ook voor je stage of masterproef kan je naar het buitenland. Wat dacht je van Griekenland, Zambia of zelfs de Galapagoseilanden?

Meer over studeren in het buitenland