Wat leer je in de opleiding? 

Vakken in de moleculaire biologie, biodiversiteit en ecologie vormen de kern van je opleiding. Die vullen we aan ondersteunende vakken als biochemie, thermodynamica en matrices. Daarin gebruiken we zo veel mogelijk biologische voorbeelden. In je bachelor kan je voor ongeveer een vijfde van je studiepunten keuzevakken kiezen. Zo ontdek je bij welke niche je passie echt ligt en krijg je een solide wetenschappelijke basis zonder het volledige plaatje uit het oog te verliezen.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Biologie

  • Aan de VUB leer je geïntegreerd en experience based. Dat betekent dat je elk jaar op excursie gaat en de kans krijgt om enkele weken stage te lopen.
  • Je staat er lang niet alleen voor: teamwerk is een belangrijk element van de opleiding. Je volgt de meeste hoorcolleges, practica en veldexcursies in kleinere groepen. Dat schept bovendien ruimte voor individuele begeleiding door je professoren en assistenten.
  • Ambieer je een buitenlandse carrière? Je kan je hierop voorbereiden door bijvoorbeeld op Erasmus te gaan of je thesisproject in het buitenland te doen. Of volg een Engelstalige master en haal een Engelstalig diploma.

Ontdek alle troeven van de VUB 

VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Justine Vansynghel | Student Biologie

    "Biologie is veel meer dan weetjes over organismen. In het labo, op excursie, in de lessen of door wetenschappelijke artikels te lezen leer je de levende wereld begrijpen en doorgronden. De excursies wakkeren ieder jaar mijn zin in veldwerk aan en verbreden ook mijn blik op alles wat rondom mij gebeurt. Vakken als wiskunde, fysica en chemie helpen je de processen begrijpen en zo je inzicht te verdiepen."

Na je studie

Wordt het onderzoek, de bedrijfswereld, milieubeleid of het onderwijs? Als bioloog kan je heel wat kanten op. Heel wat afgestudeerde biologen starten hun loopbaan als onderzoeker. Niet alleen aan de universiteit, maar ook in labo’s, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde en farma- en biotechbedrijven. Wil jij je stempel drukken op hoe we met het milieu omgaan? Dan is een job in milieubeleid en natuurbeheer iets voor jou. Dat kan zowel bij overheden als natuurreservaten en nationale parken. Wil je je passie voor biologie doorgeven aan de volgende generatie? Dan is het onderwijs zeker iets voor jou.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht