Vrij denken en handelen zit in het DNA van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Maar wat betekent die vrijheid precies voor onze wetenschappers, onderzoekers, medewerkers, studenten en alumni? Hoe vormt het hun denken en handelen? In een reeks video's delen VUB’ers hun persoonlijke verhalen. We geven deze keer het woord aan decaan en professor Dominique Maes en biologe Joëlle De Weerdt.

Dominique Maes: “Vrij om geen limieten te hebben”

Prof. Dominique Maes, decaan van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, onderzoekt hoe eiwitten samenklitten in ons lichaam. Want als dat fout loopt, krijg je ziektes zoals Alzheimer of ALS. Haar werk? Zo’n proces tot in de kern begrijpen. En dat gebeurt niet alleen in een lab op aarde, maar ook in de ruimte. Letterlijk. Voor Dominique is vrijheid kunnen denken buiten de lijntjes, om zo tot nieuwe inzichten te komen.

Joëlle De Weerdt: “Vrij om te onderzoeken wat je wil”

Joëlle De Weerdt is marien bioloog en doet doctoraatsonderzoek naar bultrugwalvissen langs de kust van Nicaragua. Ze bestudeert hoe deze imposante dieren migreren, zich gedragen, en vooral: welke bedreigingen ze onderweg tegenkomen. Haar missie is duidelijk: kennis inzetten om deze bedreigde soorten beter te beschermen. Vanuit het hoofd én het hart.

Cover Vrije Geesten

Hoe vrij is jouw vrije geest écht?

De VUB draagt de V hoog in het vaandel: de V van vrijheid. We willen vrij zijn om alles in vraag te stellen. Vrij om te beslissen over ons eigen lichaam. Vrij om hogere machten af te wijzen. Maar onze vrijheid staat onder druk. Polarisatie, groeiende intolerantie en fake nieuws, aangejaagd door de algoritmes en echokamers van het internet, knagen aan onze waarden. Met dit boek heb je het antidotum voor dit sluipende gif in handen. 

32 wetenschappers en opiniemakers, scherpe denkers van binnen en buiten de universiteit, vertellen wat die ‘V’ betekent. Voor henzelf, voor hun vakgebied, voor hun leven en hun werk. Deze vrije geesten - vrijdenkers in de ware zin van het woord – inspireren om kritisch en met een open blik naar de wereld te kijken.

LEES MEER EN BESTEL HET BOEK