Wat leer je in de opleiding? 

Tijdens deze opleiding bouw je een uitgebreide wetenschappelijke basis op over bouwmaterialen, modellering, ontwerp en constructie van draagsystemen, geotechniek en projectmanagement. Je doet dit in multidisciplinair verband, zodat je een flexibele ingenieur wordt. Ook nieuwe thema's komen aan bod, zodat je futureproof bent: duurzaamheid, digitalisering, lichtgewicht composietconstructies, monitoren van gezondheid, herstellen, ... Kortom, je krijgt een fundamenteel inzicht in de belangrijkste aspecten van structuren en diepgaande kennis van materiaaltechnologie.

De opleiding biedt je een brede waaier aan technische en wetenschappelijke vakken, afgestemd op de meest recente ontwikkelingen in duurzaamheid en digitalisering. In het 2de masterjaar verfijn je je programma volgens je eigen voorkeur. Maar of je nu kiest voor het ontwerpen en analyseren van innovatieve constructies, het monitoren van hun structurele capaciteit, of geotechnologie voor duurzame ontwikkeling: je krijgt gegarandeerd een topopleiding!

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze opleiding Bouwkunde

  • Je bouwt uitgebreide, multidisciplinaire én toekomstgerichte kennis op over bouwmaterialen, modellering, draagsystemen, geotechniek, projectmanagement, duurzaamheid en digitalisering, …
  • Tijdens verschillende projecten leer je de juiste vaardigheden en attitude om bouwprojecten te leiden.
  • Je krijgt les van mensen die toponderzoek doen of uit het bedrijfsleven komen. Zo krijg je zeker kennis uit de praktijk én kom je al vroeg in contact met de industrie.

Ontdek alle troeven van de VUB

VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Jessica Pereira Oliveira, Brazilië | Student Bouwkunde

    “Het is zeer duidelijk dat de professoren onze ingenieursvaardigheden en -kennis willen verbeteren. Op een korte periode ben ik al veel gegroeid als student én ingenieur!

Na je studie

Zo’n diverse opleiding, geen wonder dat je bouwkundige ingenieurs overal vindt. Bijvoorbeeld in bureaus met 1 specialisatie zoals structuren, leefmilieu, openbare werken en geotechniek. Maar evengoed in grotere ondernemingen die specialisaties combineren, bij de overheid of in een eigen bedrijf. Of je kan aan de slag gaan bij multinationals, en streven naar een betere wereld in ontwikkelingslanden. Aan jou de keuze!

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht