Los jij architecturale problemen toekomstgericht op?

Spreken technologie, wetenschappen en creativiteit jou aan? Wil je die technische en creatieve vaardigheden combineren om architecturale problemen toekomstgericht op te lossen? Dan is de opleiding Burgerlijk Ingenieur-architect een opleiding op jouw maat! Zaken duizend keer in vraag stellen. Perfectie nastreven op functioneel én esthetisch vlak. Dat is de filosofie die deze richting onderbouwt. Aan de VUB word je niet zomaar een ingenieur-architect. Je ontpopt je tot een stevig onderlegd ingenieur met een uitermate kritische en creatieve geest. Als ingenieur-architect kan je heel wat richtingen uit en bovendien vind je snel werk!

Ontdek het programma

Burgerlijk Ingenieur-architect

Kijk mee achter de schermen

Elias Huygh | Oud-student Burgerlijk Ingenieur-architect

"De opleiding Burgerlijk Ingenieur-architect is alles wat ik ervan gehoopt had. Een groot pluspunt voor mij is dat veel vakken praktijkgericht zijn, al vroeg in de opleiding, en dat we les krijgen in kleine groepen. Ook boeiend: de combinatie van creatieve en uitdagende vakken. De architectuurreis is me ook erg bijgebleven!"

De troeven van onze opleiding

  • Aan de VUB word je opgeleid tot een échte ingenieur die wetenschappelijk en technisch onderbouwd kan ontwerpen.
  • Het kloppend hart van de opleiding is het atelier. Je volgt er practicalessen in kleine groepen en krijgt er persoonlijke begeleiding, samen met studenten van over heel de wereld.
  • Je ontwikkelt je eigen ontwerpstijl die je eerst mag aftoetsen bij je professoren. Zij zijn altijd in de buurt. Niet alleen omdat je les volgt in kleine groepen, ook omdat je wekelijks de kans krijgt om je schetsboek en ontwerpen persoonlijk aan hen voor te leggen. 
  • Wanneer je afstudeert, krijg je ook een diploma van de ULB, waarmee we samen de masterjaren organiseren binnen de Brussels Faculty of Engineering (Bruface). Uitgereikt op de Brusselse Grote Markt. Een echt Rode Duivelsmoment!

Is Burgerlijk Ingenieur-architect iets voor jou?        Ontdek ook de troeven van VUB

Burgerlijk Ingenieur-architect

Het architectenatelier

In het atelier ga je zelf aan de slag om de rationele en culturele kant van de opleiding te versmelten tot een ontwerp dat volledig jouw ding is. De beste manier om je zelfstandigheid, kritisch vermogen en creatieve reikwijdte te ontwikkelen. Jouw talent komt hier op kruissnelheid, jouw technische en creatieve skills komen hier tot uiting. Gaandeweg ontdek je voor jezelf wat jou kenmerkt als ontwerper. Dit proces stelt je in staat om ook de communicatie over je projecten met kennis van zaken te onderbouwen. Je leert werken en communiceren in groep, jezelf inschatten en evalueren en omgaan met deadlines. Elk jaar maak je in het vak Ontwerpatelier kennis met een ander thema.

Verplichte ijkingstoets (starttoets)

Als je je wil inschrijven voor deze opleiding moet je verplicht deelnemen aan een ijkingstoets, ook gekend als starttoets. Het resultaat is niet bindend, wat betekent dat je de opleiding kan starten, ook als je niet geslaagd bent. Check hier hoe je deze remediëring kan volgen.

Meer info over de ijkingstoets en toelatingsvoorwaarden

Na je bachelor

Als ingenieur-architect kan je heel wat richtingen uit. Met jouw technische, analytische en creatieve skills kan je aan de slag als architectonisch en constructief ontwerper, zelfstandig architect, bouwmanager, projectleider of bouwtechnisch deskundige, medewerker of leidinggevende in een studie- of ontwerpbureau, bij openbare diensten, patrimoniumbeheer...  Eén ding is zeker: je vindt snel werk!

Ontdek de masterrichtingen en je jobmogelijkheden

Bedrijfskunde graduations
2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht