Studeren_Header_10

Over de ijkingstoets

Een ijkingstoets is eenĀ hulpmiddel bij de overgang van het secundair naar het academisch onderwijs en kan dienen alsĀ instrument in het studiekeuzeproces.Ā De VUB werkt samen met de KU Leuven, Universiteit AntwerpenĀ en Universiteit Gent aan de organisatie van deze instellingsneutrale ijkingstoetsen.

Welke opleidingen?

Verplichte deelname

Het is verplicht om deel te nemen aan Ć©Ć©n van de ijkingstoetsen als je je wil inschrijven voor de volgende bacheloropleidingen:

Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je sowieso met de opleiding kan starten, ongeacht jeĀ resultaat. Deelnemen aan Ć©Ć©n van de ijkingstoetsen is voldoende. Als je bijvoorbeeld de ijkingstoets van Ingenieurswetenschappen (Burgerlijk Ingenieur) hebtĀ afgelegd, kan je je erna ook gewoon inschrijven voor de opleiding IndustriĆ«le Wetenschappen (Industrieel Ingenieur). Een onvoldoende zal wel vereisen dat je een verplichte remediĆ«ring moet volgen.

Niet verplicht, wel aangeraden

Voor volgende bacheloropleidingen is deelname niet verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden:

Waar en wanneer?

Alle praktische informatie over de ijkingstoets, zoals de data en de inschrijvingsdeadline vind je op www.ijkingstoets.be. Belangrijk! Om deel te nemen aan de ijkingstoets moet je je vooraf inschrijven.Ā 

Meer informatie

Bereid je voor

Neem een kijkje op ijkingstoets.be en raadpleeg de vragen van de vorige edities.Ā Kan je wat hulp gebruiken? Schrijf je dan in voor de voorbereidingsactiviteiten voor de ijkingstoetsen aan de VUB.

Wat na de ijkingstoets?

Hieronder vind je meer informatie met betrekking tot de resultaten van een verplichte ijkingstoets. Heb je nog andere vragen? Stuur ons een mailtje viaĀ ijkingstoets@vub.be.

Ik ben geslaagd

Na je ijkingstoets ontvang je je resultaten via e-mail. Ben je geslaagd voor de verplichte ijkingstoets van je opleiding, dan kan je zonder remediƫringstraject starten. Heb je naar aanleiding van je score vragen over je studiekeuze? Dan kan je je inschrijven voor een online individueel gesprek met een studiebegeleider.

Onafhankelijk van je resultaat op de ijkingstoets zal je je steeds mogen inschrijven voor de opleiding.

Ik ben niet geslaagd

Na je ijkingstoets ontvang je je resultaten via e-mail. Onafhankelijk van je resultaat op de ijkingstoets zal je je steeds mogen inschrijven voor de opleiding. Als je een score lager dan de cesuur behaalt (niet geslaagd bent), moet je een verplichte remediƫring volgen. Heb je niet aan de ijkingstoets van de overeenkomstige opleiding deelgenomen, kan het zijn dat je alsnog remediƫring moet volgen als je inschrijft voor een andere opleiding met een verplichte ijkingstoets.

De remediƫring kan gevolgd worden voor of na de start van het academiejaar. Het is ten sterkste aangeraden om de remediƫring te volgen voor de start van het academiejaar.

Ik heb niet deelgenomen

Er zijn bepaalde uitzonderingen op de verplichte ijkingstoets:

  • Studenten die een officieel ziekte-attest of ander attest van overmacht kunnen voorleggen voor het ijkingstoets-moment.
  • Studenten die deelgenomen hebben aan het toelatingsexamen arts-tandarts.
  • Studenten die deelgenomen hebben aan de toelatingsproef KMS
  • Niet-generatiestudenten die reeds ingeschreven waren in hetzelfde programma.

Indien je tot Ć©Ć©n van de bovenstaande uitzonderingen hoort, gelieve een mail met bewijsstuk te sturen naar ijkingstoets@vub.be.

Als je niet hebt deelgenomen hebt aan de verplichte ijkingstoets en ook niet tot de bovenstaande uitzonderingen hoort, neem dan contact op met ijkingstoets@vub.be.