Wat leer je in de opleiding? 

Je start met een stevige dosis theorie en praktijk rond beweging en revalidatie. In het 1ste jaar krijg je algemene wetenschappen zoals chemie, biologie en anatomie. Deze kennis maken we al snel toepasbaar. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je bloeddruk, hersenactiviteit of immuniteit als je veel of net weinig beweegt? Je leert wat er allemaal fout kan lopen in het menselijk lichaam en hoe je patiënten onderzoekt en behandelt. Welke oefeningen passen in een behandelplan, en hoe communiceer je er op de juiste manier over? Tijdens je jaarlijkse stage pas je alles onmiddellijk toe.

Zin om je verder te specialiseren? In je laatste masterjaar kies je 1 van 5 mogelijke afstudeerrichtingen.

 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij inwendige aandoeningen
  We zoomen in op patiënten met inwendige aandoeningen. Hoe zet je beweging in bij de behandeling van obesitas, diabetes of hart- en longziektes? Ook kankerpatiënten komen aan bod: welke problemen ervaren zij na hun behandeling? Je leert hen ondersteunen in hun revalidatie. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt.
 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij neurologische aandoeningen
  Spits je toe op de revalidatie en bevordering van de levenskwaliteit van patiënten met aandoeningen van het zenuwstelsel, hersenen en ruggenmerg. Hoe behandel je mensen met de ziekte van Parkinson, multiple sclerose of epilepsie? We gaan ook dieper in op de mogelijkheden van de technologie in de neurologie. Denk bijvoorbeeld aan exoskeletten en geavanceerde protheses. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt.
 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen – optie manuele therapie
  Deze afstudeerrichting focust op het bewegingsapparaat en patiënten met nek- en rugklachten. Je leert meer over de verschillende mobilisatie- en manipulatietechnieken in de praktijk.
 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen – optie sportkinesitherapie
  Werk je het liefst met atleten, dan kan je je toeleggen op de preventie en behandeling van sportgerelateerde blessures. Je leert hoe je sportprestaties op een verantwoorde manier kan verbeteren. Mensen die lange tijd niet gesport hebben, kunnen ook bij jou terecht voor advies.
 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij ouderen
  Ligt je hart meer bij werken met ouderen? In deze specialisatie bestudeer je manieren om de (mobiele) zelfstandigheid van senioren te verbeteren. Op basis van jouw kennis en ervaring formuleer je ook concrete aanbevelingen aan overheden en rusthuizen.

Bekijk het studieprogramma 
 

De troeven van onze opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie 

 • De details van het menselijk lichaam op fysiologisch, anatomisch en biomedisch vlak zijn je na deze opleiding goed vertrouwd. Je weet perfect hoe beweging bijdraagt tot een betere gezondheid.
 • Mensen fysiek en mentaal zo snel mogelijk weer op de been krijgen na operaties of blessures: dat wordt jouw missie.
 • Je leert kritisch en klinisch redeneren en zet wetenschappelijke inzichten om in de praktijk.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Na je studie

Als omnipracticus kan je in veel sectoren aan de slag: in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of rusthuis, of op zelfstandige basis. Daarnaast vind je onze alumni bij sportclubs als fitnessbegeleider, sportkinesitherapeut of lesgever in trainings-, instructie- of voorlichtingsprogramma’s. Ergonomisch adviesverlener, farmaceutisch artsenbezoeker of medical research manager zijn ook opties. Blijf je liever plakken aan de VUB? Ook als onderzoeker kan je je carrière verder vormgeven.

Ontdek je beroepsmogelijkheden 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht