Wat leer je in de opleiding? 

Binnen elk bedrijf ben jij het die producten uitdenkt, de productieprocessen plant, de technologische kant op zich neemt. Je bedenkt machines en energiezuinige oplossingen, programmeert robots, denkt innovatieve en handige snufjes uit, verbetert producten… Kortom, je bent een echte maker, innovator en probleemoplosser. Ook al werk je vaak achter de schermen, je bijdrage is cruciaal en onontbeerlijk voor de industrie!

In de eerste 2 bachelorjaren kan je volop proeven van de profielen Elektromechanica en Elektronica – ICT, ook tijdens een bachelorproef. In je 3de bachelorjaar kies je een van deze 2 afstudeerrichtingen. Tijdens je masterjaar specialiseer je je verder in één van beide richtingen, ook met een masterproef en stage.

  • Elektronica – ICT: kies je hiervoor, dan zit je mee aan de knoppen van de volgende technologische evolutie. Artificiële intelligentie, domotica, programmeertechnieken, datamining: je speelt ermee alsof het legoblokjes zijn. Tijdens je masterjaar verdiep je je in een van deze profielen: Netwerken of Ingebedde Systemen.
  • Elektromechanica: als je hiervoor gaat, volg je één van deze profielen in je laatste bachelorjaar en je masterjaar: Duurzame Energie, Mechatronica (je leert de slimme machines van morgen bouwen), Vervoertechnologie (lees: elektrische en hybride voertuigen) of Luchtvaarttechnologie.

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze opleiding Industriële Wetenschappen

  • Je brengt je ideeën tot leven met prototypes die je zélf maakt met de 3D-printers, CNC-lasersnijders en het elektronicalabo in ons FabLab.
  • Bij de VUB kan je rekenen op een persoonlijke en menselijke begeleiding. Wat je denkt en voelt, is erg belangrijk voor ons en de universiteit. Zo voerden we 2 lesvrije weken in om de studenten te laten werken aan hun projecten.
  • Je bent zeker van werk na een interessante stage bij bedrijven als Audi, Brussels Airlines, Axiles Bionics en Siemens, waar ze onze studenten smeken om te blijven.

Ontdek alle troeven van de VUB

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding
 
  • Nikolai Devolder | Oud-student Industriële Wetenschappen
    '"Dankzij mijn studies maakte ik veel nieuwe vrienden, waarmee ik meedeed aan een internationale robotcompetitie in Praag. We namen deel met het resultaat van onze bachelorproef: een slimme robot, waarvoor we heel wat kennis uit verschillende vakken toepasten."
    ​​​​​​​
  • Frank Vanbever | Oud-student Industriële Wetenschappen
    “Ik was altijd al geïnteresseerd in computers en elektronica. Printplaten waren een geheime wereld die ik wilde ontdekken. Dus leek het mij logisch om de opleiding Burgerlijk Ingenieur aan de VUB te volgen. Uiteindelijk was dit toch niets voor mij en schakelde ik over naar Industriële Wetenschappen aan dezelfde universiteit. De focus lag meer op praktische toepassing van theorie, wat mij veel beter ligt."  

Na je studie

Als ingenieur kan je heel wat boeiende richtingen uit. En dat heel snel, want je bent zeer gegeerd!

Je kan vrijwel meteen aan de slag als procesingenieur, kwaliteitsingenieur, leidinggevende, zelfstandig ondernemer of onderzoeker, en dat in sectoren zoals hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, elektronica en communicatietechnologie.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht