Wat leer je in de opleiding? 

In je bachelor maak je kennis met belangrijke disciplines binnen de geografie, zoals klimaat- en weerkunde, geomorfologie, cartografie, economische geografie, landschapsecologie en ruimtelijke planning. Je leert concrete milieu- en maatschappelijke problemen vanuit een ruimtelijke invalshoek bekijken en analyseren.  

Tegelijk leg je een stevige basis in wiskunde, fysica, chemie, biologie, sociologie en economie. Want om de ruimtelijke interactie tussen mens en omgeving goed te kunnen begrijpen, moet je in de eerste plaats een goede kennis hebben van zowel natuur- als menswetenschappen. 

Als geografiestudent volg je niet alleen hoor- en werkcolleges. Terreinwerk vormt eveneens een belangrijke component van je opleiding. Je bezoekt fysisch-geografisch interessante gebieden in binnen- en buitenland zoals de Belgische Ardennen, de Noord-Franse kust of het Centraal Massief in Frankrijk, maar ook grote steden, zoals Berlijn, Parijs of Londen. 

Bekijk het studieprogramma 
 

De troeven van onze opleiding Geografie

  • Je komt terecht in een erg veelzijdig vakgebied op het raakvlak van natuurwetenschappen, menswetenschappen en technologie. 
  • Je pakt concrete problemen aan die te maken hebben met de interactie tussen de mens en zijn omgeving, zoals klimaatopwarming, bodemerosie, mobiliteit en verstedelijking. 
  • Binnen je opleiding kan je eigen accenten leggen en 36 studiepunten aan vakken kiezen die bij jouw interesse aansluiten. In je derde bachelorjaar kan je een semester aan een buitenlandse universiteit volgen. .

Ontdek alle troeven van de VUB 

VUB-studenten aan het woord over de opleiding
 

Emilie Delhaye | Studente Geografie
"Kiezen voor Geografie is kiezen om een kritische blik te ontwikkelen op onze maatschappij en omgeving. Je start de opleiding met een gevarieerd aanbod van exacte wetenschappen en menswetenschappelijke vakken. Via keuzevakken kan je je vanaf het 2de jaar verdiepen in je eigen interesses. Tijdens de jaarlijkse excursies leer je je theoretische kennis omzetten in de praktijk."

Na je studie

Dankzij de toenemende belangstelling voor het milieu, de groeiende bezorgdheid omtrent stedelijke ontwikkeling en sociale ongelijkheid, ruimtelijke planning en de recente toepassingen van digitale cartografie heb je met een diploma Geografie heel wat jobkansen. Je kan terecht bij organisaties die met milieu en planning bezig zijn, in de cartografische sector, maar ook in onderwijs en onderzoek.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht