Dé technologische & economische opleiding op academisch topniveau

Tijdens de opleiding handelsingenieur leer je in vijf jaar hoe je de bezieler van een onderneming wordt. Velen zijn je daarin voorgegaan, en daarom kan Solvay Business School bogen op een topnetwerk in het bedrijfsleven. Dat netwerk wordt opnieuw in de opleiding geïnvesteerd, zodat jij veel van de praktijk kan proeven. Ook veel van je docenten staan met één been in de privésectoren, met het andere in de aula. Gastcolleges van grote namen uit de financiële wereld en boeiende bedrijfsbezoeken kruiden je curriculum perfect af.

Welkom aan de Solvay Business School

De Solvay Business School, onderdeel van de Faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, vindt zijn oorsprong in de opleiding handelsingenieur opgericht door Ernest Solvay in 1903. Een mooie en lange traditie van de mix tussen een technologische en economische opleiding die vandaag wordt voortgezet in alle opleidingen die de Solvay Business School aanbiedt. Nationale en internationale publieke instellingen en multinationale bedrijven hebben nood aan hoogopgeleide professionals met een uitstekende talenkennis en kritische open geest. Uiteraard is de hoofdstad van Europa de meest geschikte plaats om jezelf voor te bereiden op een lange, succesvolle carrière.

Wat leer je in de opleiding? 

Als handelsingenieur ben je wetenschapper en wereldburger. Je leert aan de VUB creatief denken om innovatieve oplossingen te vinden. Je krijgt daarom in de bachelorjaren natuurwetenschappen, technologie, wiskunde en statistiek. Op de VUB Main Campus studeren ook heel wat ingenieurs- en wetenschapsstudenten. In het vak Technologisch Ondernemerschap brengen we jullie samen om een bedrijfsplan uit te dokteren: een voorproefje van samenwerken in het bedrijfsleven. Je leert in Brussel, de hoofdstad van Europa, internationaal denken. Je krijgt economisch Frans en Engels en kan een jaar in het buitenland studeren.Bekijk het studieprogramma   

De troeven van onze opleiding handelsingenieur

Ondernemerschap is de rode draad door de opleiding handelsingenieur: je leert er de juiste beslissingen nemen en kansen voor commercieel succes opsporen. Je krijgt de kans om je kennis in de praktijk om te zetten door je in de masteropleiding bijvoorbeeld te specialiseren in jouw specifieke interessevelden. Dankzij de Solvay Business School heb je toegang tot een topnetwerk van alumni. Bovendien kan je rekenen op kwaliteitsvolle begeleiding van academici die in nauw contact staan met het bedrijfsleven en krijg je gastcolleges van grote namen uit de business. Dat zorgt ervoor dat je veel van de praktijk kan proeven. Studeren in de hoofdstad van Europa is een buitenkans voor wie geboeid is door economie, want je vindt er het hoofdkantoor van heel wat internationale bedrijven en beleidsinstellingen. We brengen je met die organisaties in contact, en je kan er ook een stage volgen.

Ontdek alle troeven van de VUB  

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan jouw eerste bachelorjaar? De Vlaamse overheid voerde onderstaande regels in, geldend vanaf het academiejaar 2023-2024, voor alle Vlaamse universiteiten:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Doe mee aan de Solvay Scholarship Cup 2024!

 

Maak kennis met de opleiding handelsingenieur en neem deel aan de Solvay Scholarship Cup, een businessgame voor laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs. Test je analytische vaardigheden, verken bedrijfswetenschappelijke onderwerpen en los een echte businesscase op. Je hebt geen economische voorkennis nodig om deel te nemen. De Solvay Scholarship Cup vindt plaats op 8 mei 2024, van 13:00 tot 18:00 uur op de VUB Main Campus Etterbeek. De drie winnaars ontvangen een volledige vergoeding voor het eerste jaar inschrijvingsgeld voor de opleiding handelsingenieur aan de Solvay Business School (VUB).Schrijf je in

Na je studie

Handelsingenieur is een heel polyvalente opleiding, dus je kan bijna overal terecht. Onze afgestudeerden werken onder meer in banken en verzekeringsinstellingen, chemie, farmaceutica, consulting, auditing en reclame. Ze hebben daar operationele of strategische functies. Ook in verkoop, marketing en financiën vind je handelsingenieurs. Zowat een kwart van onze alumni stoot door tot het topmanagement.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht