Wat leer je in de opleiding? 

Een brede basis in wiskunde en wetenschappen, dat kenmerkt deze opleiding. Je specialiseert je steeds verder in deelgebieden van de fysica, zoals deeltjes- en kwantumfysica. Je leert het verband begrijpen tussen de grote fundamentele vragen over het hoe en waarom van onze wereld en de praktische fysische toepassingen. Fysica is een bijzonder actuele wetenschapsdiscipline: je kan bijdragen aan technologische oplossingen voor grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering.

In de Engelstalige masteropleiding kies je uit 3 profielen: Economy and Business, Research en Education – Onderwijs. De masteropleiding organiseren we samen met de Universiteit Gent. We bundelen onze expertise en zo krijg je een ruimer aanbod aan keuzevakken en onderwerpen voor je masterproef. De voertaal van de master is Engels. Je kan kiezen uit 3 profielen:

 • Economy and Business
 • Research: in deze opleiding kan je stage lopen bij een onderzoeksinstelling of studiedelen kiezen aan een andere universiteit.  
 • Education – Onderwijs: je verdiept verder je kennis in je vakdomein en combineert dit met een pakket pedagogische en vakdidactische vakken. Nadien kan je meteen lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De voertaal van de profielvakken is het Nederlands.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Fysica en Sterrenkunde

 • Je staat voor ontelbare uitdagingen, omdat er in de fysica en sterrenkunde nog zoveel fundamentele kennis ontbreekt.
 • Je kan later aan de slag in onderzoek, onderwijs en heel wat bedrijfssectoren dankzij je analytische en wiskundige inzichten.
 • Je kan bijdragen aan technologische oplossingen voor grote maatschappelijke problemen als hernieuwbare energie, klimaatverandering en gezondheidszorg. 

Ontdek alle troeven van de VUB 

Oud-studenten van de VUB aan het woord over de opleiding

 
 • Petra Van Mulders | Oud-studente Fysica en Sterrenkunde

  “Wat ik zo leuk vind aan fysica is dat het een exacte wetenschap is die teruggaat naar de basis van alles. Het is zo’n allesomvattend vak. Het gaat over de grootte van het universum, maar ook over de kleinste elementaire deeltjes en alles daartussen. Fysica toont bovendien aan hoe nietig we zijn. Je kan het bijna op een filosofische manier beleven."

  Lees het hele verhaal

Na je studie

Wanneer je afstudeert als Master in de Fysica en Sterrenkunde aan de VUB heb je veelzijdige kennis en vaardigheden verworven. Zo vind je snel een job in de meest diverse sectoren: wetenschappelijk onderzoek, industrie, banken en verzekeringsmaatschappijen, het onderwijs. Je kan overal terecht waar probleemoplossend vermogen, analytische vaardigheden en kennis van wiskunde en IT welkom zijn.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht