Na je studie

Met je masterdiploma op zak beschik je over alle troeven en attesten om les te geven in het hoger secundair onderwijs. Je kan overal in Vlaanderen aan de slag als leerkracht voor de vakgebieden in de vakdidactieken die je hebt opgenomen. Ontdek hier welke vakken je mag geven.

Maar dat is nog niet alles! De competenties en vaardigheden die je verwerft binnen de Educatieve Master kunnen ook van pas komen bij andere educatieve functies, zoals studenten begeleiden, een educatief project opstarten of vormgeven, of bedrijfstrainingen en -opleidingen geven. En natuurlijk kan je met jouw vakinhoudelijke kennis ook kiezen voor een job in de sector van jouw specialisatiedomein. Hadden we al gezegd dat je heel wat kanten uit kan?

Wat heb je geleerd?

In deze opleiding bepaal je zelf welke accenten je wil leggen.

 • In de afstudeerrichting Archeologie en kunstwetenschappen ligt de focus op de tentoonstellingspraktijk, de erfgoedzorg of de publiekswerking. Je leert ook hoe de maatschappelijke actoren met elkaar in dialoog (kunnen) treden.
 • De afstudeerrichting Geschiedenis spitst zich toe op de geschiedschrijving in verleden en heden.
 • In de afstudeerrichting Wijsbegeerte ontdek je alles over het detecteren, oplossen van en communiceren over actuele maatschappelijke vraagstukken.
 • De richting Moraalwetenschappen en humanistiek kijkt vooral naar de ontwikkeling van het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed – een opleiding die leidt tot een diploma voor het vak moraalfilosofie/zedenleer.

 

Verder studeren

Wil je na het behalen van je Educatieve Master nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

In deze opleiding bepaal je zelf welke accenten je wil leggen.

 • In de afstudeerrichting archeologie en kunstwetenschappen ligt de focus op de tentoonstellingspraktijk, de erfgoedzorg of de publiekswerking. Je leert ook hoe de maatschappelijke actoren met elkaar in dialoog (kunnen) treden.
 • De afstudeerrichting geschiedenis spitst zich toe op de geschiedschrijving in verleden en heden.
 • In de wijsbegeerte ontdek je alles over het detecteren, oplossen van en communiceren over actuele maatschappelijke vraagstukken.
 • In de moraalwetenschappen en humanistiek kijk je vooral naar de ontwikkeling van het vrijzinnig-humanistische gedachtengoed – een opleiding die leidt tot een diploma voor het vak moraalfilosofie/zedenleer.

Enkele afgestudeerden van de Educatieve Master Cultuurwetenschappen aan het woord...

 • XXAndere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook leerkrachten cultuurwetenschappen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als leerkracht cultuurwetenschappen of specialist in het onderwijzen van cultuurwetenschappen: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.