Waarom een educatieve master aan de VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Wat leer je in de opleiding? 

In de Educatieve Master in Economie is flexibiliteit troef! Je kiest uit een groot aantal keuzevakken welke onderwerpen jij interessant vindt. Je profiel stoomt je klaar voor de keuze uit de vakdidactieken Economie, Wiskunde, Informatica en/of Project Algemene Vakken (PAV). Telkens weer leg je als onderwijsexpert de brug tussen economische en onderwijskundige theorieën en praktijk. Na je opleiding ben je helemaal klaar om een verschil te maken in het werkveld.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze Educatieve Master Economie

  • Binnen de Educatieve Masteropleiding van de VUB kan je kiezen uit een groot aantal keuzevakken en leer je als geen ander de brug leggen tussen economische en onderwijskundige theorieën en praktijk.
  • Je leert in een omgeving vol diversiteit maximale kansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding ontdek je hoe je je vakexpertise optimaal kan inzetten.
  • Als educatieve master ben je een expert in je vakdomein én een onderwijsprofessional. Je bent helemaal klaar voor de veelzijdige arbeidsmarkt en kan onmiddellijk lesgeven in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

Ontdek alle troeven van de VUB 

VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 

Mohamed Al Marchohi | Oud-student

"Ik heb 2 maanden lesgegeven in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Lesgeven in een ander land is een grote verrijking. Je leert veel over de lokale cultuur, de manier van lesgeven en hoe mensen anders kijken naar bepaalde zaken. Ik raad elke toekomstige leerkracht een buitenlandse ervaring aan."

Vanaf dag 1 in de praktijk

  • Aan de VUB sta je vanaf dag 1 in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van 1 individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).
  • Nadat je voldoende zicht hebt gekregen op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.
  • Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stageactiviteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

Na je studie

Je kan heel wat kanten op met een Educatief Masterdiploma in Economie. Word je een bevlogen leraar in de 2de of 3de graad van het secundair onderwijs? Of sta je liever in het hoger onderwijs? Je kan ook als docent professionals opleiden, als wetenschapper belangrijk onderzoek doen of als professional met je expertise aan de slag gaan buiten het onderwijs. Aan jou de keuze!

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht