Waarom een educatieve master aan de VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Wat leer je in de opleiding? 

Dankzij de vele afstudeerrichtingen verdiep je je verder in je vakgebied. Als bioloog kan je je focus bijvoorbeeld leggen op biodiversiteit en ecosystemen, of als chemicus op organische moleculen en polymeren. Bij computerwetenschappen concentreer je je aandacht dan weer op multimedia en big data processing. Of bij de ingenieurswetenschappen leg je je toe op signaaltheorie, fotonica en meer. Als fysicus bijt je je vast in algemene relativiteit en subatomaire fysica, en de wiskundigen nemen een duik in de wavelet-analyse en statistiek. Of toch liever geografie? Dan hebben natuurlijke bedreigingen, GIS-programma's en geografische zoekmethodes geen geheimen meer voor jou.

Bekijk het studieprogramma

 

De troeven van onze Educatieve Master Wetenschappen en Technologie

 • Wij leiden je op tot een expert in je vakdomein én een uitmuntend onderwijsprofessional. Dankzij het grote aantal keuzevakken en de multiculturele omgeving van je studie krijg je alle kansen om je te ontwikkelen tot de ideale leerkracht.
 • De lerarenopleiding van de VUB heeft een uitstekende ervaring met het werken met verschillende doelgroepen in het onderwijs. De specifieke context van een grootstad als Brussel komt uitgebreid aan bod tijdens je opleiding.
 • Tijdens de masterproef krijg je de kans om onderzoek te doen binnen jouw vakgebied. Het doel? Het onderwijs en het economisch weefsel verbeteren en jongeren klaarstomen voor de uitdagingen van morgen.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
 • An Van Cauter | Oud-studente

  "Wat de opleiding boeiend maakte, was dat onze lesgevers niet enkel doceerden, maar dat we tijdens de lessen zelf verschillende coöperatieve werkvormen konden uittesten en bij opdrachten ons creatieve ei kwijt konden. Ik combineerde de opleiding in avondonderwijs (en op zaterdag) met mijn gezin en een job in het onderwijs. Wat ik leerde in de lessen, kon ik direct toepassen in de praktijk.”

   
 • Mohamed Al Marchohi | Oud-student

  "Ik heb 2 maanden lesgegeven in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Lesgeven in een ander land is een grote verrijking. Je leert veel over de lokale cultuur, de manier van lesgeven en hoe mensen anders kijken naar bepaalde zaken. Ik raad elke toekomstige leerkracht een buitenlandse ervaring aan."

Vanaf dag 1 in de praktijk

 • Aan de VUB sta je vanaf dag 1 in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van 1 individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).
 • Nadat je voldoende zicht hebt gekregen op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.
 • Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stageactiviteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

Na je studie

Na het behalen van je Educatieve Master in Wetenschappen en Technologie kan je aan de slag als leraar in het secundair onderwijs, waar je leerlingen enthousiast maakt en overtuigt van het belang van STEM-vakken in de huidige maatschappij.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht