Is Fotonica iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Fotonica bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Ben je gefascineerd door fototonica, de wereld van het licht die alles in ons leven be√Įnvloedt, van het internet tot ziektediagnose? Droom je ervan een vooraanstaande wetenschapper in optica en fotonica te worden? En dan in een van de meest opwindende, innovatieve, hightech- en toekomstbestendige vakgebieden van de wetenschap? Schrijf je dan nu in.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:

 • Laith Shamlawi¬†| Oud-student
  ‚ÄúDeze master licht je leven op! Ik vond de opleiding toen ik een beurs zocht. Toen ik die uiteindelijk kreeg, hielp dat om mijn uitgaven in Brussel te dekken. Die stad koos ik uitdrukkelijk wegens het internationale karakter ervan.‚ÄĚ
   
 • Aladdin Al Haffar¬†| Oud-student
  ‚ÄúSurfte je ooit online op zoek naar je ware passie? Zo vond ik deze opleiding. En aangezien het internet verder reikt dan je je kan inbeelden, maakte het niet uit dat ik op een ander continent verbleef. Het inschrijvingsproces is zeer duidelijk en het team reageert erg snel, wat veel zegt over hun toewijding!‚ÄĚ

 

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Je hebt een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, je bent je eigen zaak aan het opstarten of je bevindt je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Fotonica te volgen in avondonderwijs.

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, -begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

 • Individueel - advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie...
 • In groep¬†(workshops, trainingen) -¬†Een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef kiezen,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst...
 • Tools¬†- Een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Fotonica studeert aan de VUB. 

Via het Erasmus+ Exchange-programma kan je een semester of een heel jaar volgen bij een van onze partnerinstellingen in het buitenland.

Meer over studeren in het buitenland