Is Fysica en Sterrenkunde iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Fysica en Sterrenkunde bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Wil je weten hoe de structuur van het heelal in elkaar zit, maar ook hoe materie op de allerkleinste schaal gebouwd is? Dan ben je bij Fysica en Sterrenkunde aan het goede adres. Deze wetenschappelijke disciplines proberen de mysteries van de natuur te doorgronden door experimenteel en theoretisch onderzoek. Met de praktische toepassingen ervan kan je meewerken aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering. Bovendien verwerf je wiskundige en analytische vaardigheden die in heel wat bedrijven erg gegeerd zijn.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Petra Van Mulders |¬†Oud-studente Fysica en Sterrenkunde
    “Wat ik zo leuk vind aan fysica is dat het een exacte wetenschap is die teruggaat naar de basis van alles. Het is zo’n allesomvattend vak. Het gaat over de grootte van het universum, maar ook over de kleinste elementaire deeltjes en alles daartussen. Fysica toont bovendien aan hoe nietig we zijn. Je kan het bijna op een filosofische manier beleven."
    Lees het hele verhaal 

 

Het verschil met de bachelor Ingenieurswetenschappen

Samengevat gaat het om het verschil tussen een ingenieur en een wetenschapper. Als wetenschapper ben je nieuwsgierig en ga je graag op onderzoek uit. Je wil wat er rond jou gebeurt, verklaren, voorspellen en er patronen in vinden. Als ingenieur ben je een probleemoplosser. Je vraagt je af hoe iets werkt, maar ook hoe het anders en beter kan werken.

Maak kennis met je docenten

In 25 jaar onderzoek met de deeltjesversnellers te CERN, was voor Prof. Jorgen D‚ÄôHondt het hoogtepunt de ontdekking van het Higgs boson in 2012 met het CMS experiment. Hij werd verkozen als voorzitter van de Raad van Bestuur van het CMS experiment en vervolgens als voorzitter van de European Committee for Future Accelerators om de toekomst van het onderzoek richting te geven. Vandaag neemt hij in Europa de leiding voor onder meer het ontwerpen van nieuwe technologie√ęn voor duurzame deeltjesversnellers die minder elektriciteit verbruiken. Waaruit bestaat alles rondom ons? Wat zijn de kleinste bouwstenen van alle levende en niet-levende objecten? Hoe werken deze kleinste deeltjes samen om onze wereld en het universum te vormen?¬†Prof. Jorgen D‚ÄôHondt gaat hier dieper op in tijdens dit filmpje, dat hij maakte in samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen.¬†

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Fysica en Sterrenkunde te volgen in avondonderwijs.

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep¬†(workshops, trainingen):¬†hulp bij je zoektocht naar een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Fysica en Sterrenkunde studeert aan de VUB. 

We moedigen je sterk aan om in het 2de semester van je 3de bachelorjaar op Erasmus te gaan naar een van onze buitenlandse partneruniversiteiten. Om die reden maken we het programma van dat semester zeer flexibel.

Meer over studeren in het buitenland