Is Fysica en Sterrenkunde iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Fysica en Sterrenkunde bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Wil je weten hoe de structuur van het heelal in elkaar zit, maar ook hoe materie op de allerkleinste schaal gebouwd is? Dan ben je bij Fysica en Sterrenkunde aan het goede adres. Deze wetenschappelijke disciplines proberen de mysteries van de natuur te doorgronden door experimenteel en theoretisch onderzoek. Met de praktische toepassingen ervan kan je meewerken aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering. Bovendien verwerf je wiskundige en analytische vaardigheden die in heel wat bedrijven erg gegeerd zijn.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Petra Van Mulders | Oud-studente Fysica en Sterrenkunde

    “Wat ik zo leuk vind aan fysica is dat het een exacte wetenschap is die teruggaat naar de basis van alles. Het is zo’n allesomvattend vak. Het gaat over de grootte van het universum, maar ook over de kleinste elementaire deeltjes en alles daartussen. Fysica toont bovendien aan hoe nietig we zijn. Je kan het bijna op een filosofische manier beleven."

    Lees het hele verhaal 

 

Het verschil met de bachelor Ingenieurswetenschappen

Samengevat gaat het om het verschil tussen een ingenieur en een wetenschapper. Als wetenschapper ben je nieuwsgierig en ga je graag op onderzoek uit. Je wil wat er rond jou gebeurt, verklaren, voorspellen en er patronen in vinden. Als ingenieur ben je een probleemoplosser. Je vraagt je af hoe iets werkt, maar ook hoe het anders en beter kan werken.

Maak kennis met je docenten

In 25 jaar onderzoek met de deeltjesversnellers te CERN, was voor Prof. Jorgen D’Hondt het hoogtepunt de ontdekking van het Higgs boson in 2012 met het CMS experiment. Hij werd verkozen als voorzitter van de Raad van Bestuur van het CMS experiment en vervolgens als voorzitter van de European Committee for Future Accelerators om de toekomst van het onderzoek richting te geven. Vandaag neemt hij in Europa de leiding voor onder meer het ontwerpen van nieuwe technologieën voor duurzame deeltjesversnellers die minder elektriciteit verbruiken. Waaruit bestaat alles rondom ons? Wat zijn de kleinste bouwstenen van alle levende en niet-levende objecten? Hoe werken deze kleinste deeltjes samen om onze wereld en het universum te vormen? Prof. Jorgen D’Hondt gaat hier dieper op in tijdens dit filmpje, dat hij maakte in samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen. 

Ontdek de fascinerende wereld van neutrino-onderzoek met Prof. Dr. Krijn de Vries, astrofysicus aan de VUB. Neutrino's, minuscuul kleine deeltjes die vanuit de verste uithoeken van het heelal op aarde belanden, doorkruisen alles, zelfs de aarde zelf. Prof. Dr. Krijn de Vries en zijn toegewijde team van wetenschappers hebben hun levenswerk gemaakt van het bestuderen van deze mysterieuze deeltjes. Met een passie voor astrofysica en deeltjesfysica streeft hij ernaar om een eigen neutrinodetector te bouwen, gebruikmakend van geavanceerde radartechnologie. In dit filmpje dat hij in samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen maakte, neemt hij je mee door de diepste krochten van het heelal.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

De studielast spreiden

Je eigen traject samenstellen 

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Fysica en Sterrenkunde te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Fysica en Sterrenkunde studeert aan de VUB. 

We moedigen je sterk aan om in het 2de semester van je 3de bachelorjaar op Erasmus te gaan naar een van onze buitenlandse partneruniversiteiten. Om die reden maken we het programma van dat semester zeer flexibel.

Meer over studeren in het buitenland