Na je studie

Problemen oplossen in bedrijven. Je passie voor fysica doorgeven aan jongeren. Meewerken aan de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Het zijn maar enkele van de mogelijkheden wanneer je afstudeert als Master in de Fysica en Sterrenkunde aan de VUB. Wat zeker is: je hebt veelzijdige kennis en vaardigheden verworven. Zo vind je snel een job in de meest diverse sectoren: wetenschappelijk onderzoek, industrie, banken en verzekeringsmaatschappijen, het onderwijs. Je kan overal terecht waar probleemoplossend vermogen, analytische vaardigheden en kennis van wiskunde en IT welkom zijn.

Wat heb je geleerd?

Een brede basis in wiskunde en wetenschappen, dat kenmerkt deze opleiding. Je specialiseert je steeds verder in deelgebieden van de fysica, zoals deeltjes- en kwantumfysica. Je leert het verband begrijpen tussen de grote fundamentele vragen over het hoe en waarom van onze wereld en de praktische fysische toepassingen. Fysica is een bijzonder actuele wetenschapsdiscipline: je kan bijdragen aan technologische oplossingen voor grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering.

Wat na je bacheloropleiding?

Je kan aan de VUB beginnen aan de Engelstalige masteropleiding Physics and Astronomy.

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Een aantal fysici en sterrenkundigen die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

  • Jan Kunnen | Oprichter van Solutio, centrum voor studiebegeleiding en -coaching, en voorzitter van jeugdorganisatie Sport en Opleiding vzw.

    "Ik geef advies aan bedrijven, ik bereid teksten voor, analyseer wetgevingen en haal de voor- en nadelen eruit zodat technologische bedrijven hier alles kunnen uithalen. Daarnaast bieden we ook collectieve diensten aan: coaching, opleidingen, deelnemen in (inter)nationale vergaderingen. Een enorm gevarieerd en uitdagend takenpakket dus, zo heb ik het graag!"    Lees het hele verhaalAndere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook fysici en sterrenkundigen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als fysicus of sterrenkundige: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.