Wat leer je in de opleiding? 

Deze opleiding stoomt je klaar voor een mooie carrière in de journalistiek. Je beschikt over de nodige vaardigheden om aan de slag te gaan als redacteur of eindredacteur bij kranten, magazines, radio, tv, productiehuizen of nieuwswebsites. Je kan ook voor een andere communicatiejob kiezen of freelancer worden.

Je leert meer over nieuwsgaring, interviewtechnieken en het vertellen van digitale verhalen. Alle studenten volgen een schrijftraining en leren met beeld werken, maar in de optievakken krijg je de kans om je specifieke vaardigheden aan te scherpen. Je kan kiezen uit twee opties:

  • Gedrukte en onlinemedia (GOM). In deze specialisatie ligt de nadruk op geschreven journalistiek en maak je kennis met de belangrijkste domeinen: politiek, buitenland, financiën en economie, justitie, cultuur, sport en lifestyle. Alle genres komen aan bod en je maakt in groep twee webmagazines.
  • Radio- en tv-journalistiek (RTV). Je leert reportages maken en evalueren, van a tot z. Je krijgt het hele productieproces onder de knie: van research en het plannen van afspraken tot de opname en montage. Je leert werken met semiprofessionele camera’s, digitale audiorecorders en montagecomputers. Je werkt aan je stem en uitspraak en je leert spreektalig schrijven. In groepen van tien studenten maak je een volledig tv-journaal en verschillende radio-uitzendingen.

Bekijk het studieprogramma 

De troeven van onze opleiding Journalistiek

  • Als hoofdstad van Europa en kosmopolitische stad met heel wat economische, politieke en culturele organisaties is Brussel de ideale omgeving om je journalistieke capaciteiten te ontplooien.
  • Je leert de praktijk van experts die voor gerenommeerde nieuwsmerken werken en je kan kiezen voor een praktijkgerichte masterproef.
  • De journalistieke productie van onze studenten is hoog: webzines, Belgodyssee Hackaton, talkshow, audio en video (voorbeelden vind je op 'iets voor jou?')
  • Onze opleiding beschikt over meer dan twintig jaar ervaring en heeft honderden succesvolle journalisten opgeleid.

Ontdek alle troeven van de VUB

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

  • Killyan Dauvillé | Alumnus Journalistiek
    "Ik kreeg de kans om stage te lopen op de sportredactie van persagentschap Belga, waar ik meteen voor het echte werk werd ingeschakeld.

Korneel Declercq

Radiopresentator bij Radio 1

Na het behalen van zijn Master Journalistiek begon hij als presentator bij BRUZZ. Later maakte hij de overstap naar de VRT.

Elke Lahousse

Journaliste bij Knack Weekend

Elke werkt voor Knack Weekend als human interest journalist en coördinator reisverhalen.

Na je studie

We leiden je op voor een baan in de journalistiek. Je kunt aan de slag als redacteur of eindredacteur bij kranten, magazines, radio, tv, productiehuizen of nieuwswebsites. Maar je kan ook voor een andere communicatiejob kiezen of freelancer worden.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht