Is Taal- en Letterkunde iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Vind je talen en literatuur fascinerend? Zie je een job als taaladviseur of copywriter bij een uitgeverij wel zitten? Wil je je passie voor taal delen met een klas? Of droom je van een toekomst in de media of bedrijfswereld? Als taal- en letterkundige liggen alle opties voor je open.

Ontdek het studieprogramma 

 

Het verschil met Toegepaste Taalkunde

De opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde leggen verschillende accenten, dus je maakt een keuze op basis van je persoonlijke voorkeur.

Toegepaste Taalkunde is een hands-on opleiding met veel ruimte voor oefening. Naast woordenschatverwerving, grammatica, spelling en de brede algemene kennis van een taalgebied, versterkt de opleiding je communicatieve vaardigheden in je gekozen talen én in het Nederlands. Want zelfs als het niet een van je hoofdtalen is, werk je aan je mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands. Toekomstige taalprofessionals in België kunnen echt niet zonder. De lessen verlopen in je gekozen talen, met veel aandacht voor het echte vertaalwerk. Je leert dus niet alleen je talen actief te gebruiken maar ook cultuur- en contextbewust te communiceren en te vertalen.

Bij Taal- en Letterkunde verlopen de lessen ook steeds in de door jou gekozen talen, maar in deze opleiding ga je veel minder contrasterend te werk. Het accent ligt hier helemaal op de studie van taal en literatuur. Aan de ene kant bestudeer je taal en taalsystemen, met aandacht voor diens geschiedenis, de verschillende dialecten, de invloed van talen op elkaar, enzovoort. Aan de andere kant krijg je inzicht in de brede diversiteit aan cultuur, literatuur en theater in je talen. We hebben ook aandacht voor de invloed van andere kunsten op de literatuur, zoals beeldende kunst, muziek of film.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

De studielast spreiden

Je eigen traject samenstellen 

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

 • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
 • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
 • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Taal- en Letterkunde te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Wil je je vleugels uitslaan? Grijp dan je kans dankzij onze uitwisselingsprogramma’s en volg een deel van je opleiding aan een andere Europese universiteit. Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland of Spanje: het kan allemaal! Maar je hoeft niet noodzakelijk de grens over te steken. Als wereldstad en thuishaven van heel wat multinationals biedt Brussel zelf ook tal van mogelijkheden voor taalliefhebbers.

Meer over studeren in het buitenland

Taal- en Cultuurdagen

Jaarlijks organiseert de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte meerdere Taal- en Cultuurdagen. Tijdens deze dagen bieden wij verschillende interactieve workshops aan. Elk van deze workshops wordt gegeven door een universitair docent en laat de leerlingen kennismaken met recent baanbrekend onderzoek in de Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, Kunstwetenschappen & Archeologie en de Toegepaste Taalkunde. Aldus maken ze kennis met de verschillende opleidingen en docenten die faculteit rijk is. 

Meer info? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Workshops op aanvraag

De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte verzorgt daarnaast ook een ruim aanbod workshops op aanvraag:

 • Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? 
 • Waren neanderthalers kunstzinnig? 
 • Aan de slag met Italiaans 
 • Spaans: Spaanse taal en cultuur: meer dan siesta, fiesta? 
 • Goethe trifft Micky Maus 
 • Engels: Maori Loanwords 
 • La littérature française en mode focus et interactif

Tenslotte organiseren we ook volgende digitale interactieve quiz-workshops:

 • Duitse taal en cultuur: hoe ver reikt jouw kennis? 
 • Primeros pasos en el estudio del español
 • The English-Speaking World: An Introduction
 • Wat zegt jouw Frans taalgevoel?
 • Eerste stappen met het Italiaans (De workshop kan worden gegeven in het Italiaans, Nederlands, Engels en Frans) 

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Webinars

Zijn jullie op zoek naar online videocolleges? Dan zijn de webinars van onze doctorandi en professors misschien iets voor jullie. 

Eline Lismont, doctoreert op een FWO-project over taalnormen en het meten van prescriptieve impact in de Nederlandse taalgeschiedenis. Ze gaf vorig jaar dit videocollege voor Universiteit van Vlaanderen; 'Heeft zeuren over taal zin?'.

Daarnaast publiceerde ze eveneens bijhorend opiniestuk voor Knack.

Professor Rik Vosters, lid van de Nederlandse Taalunie, gaf eveneens een lezing voor Universiteit Van Vlaanderen over 'Wat taal over je verraadt'.