Wat leer je in de opleiding? 

Aan de VUB combineer je twee talen op basis van je eigen interesse. Je hebt de keuze tussen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. In het eerste jaar volg je een programma van 60 ECTS-credits. Elke credit komt overeen met 25-30 uur onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Bij elke talencombinatie staan taalbeheersing, de studie van de taal (taalkunde) en de literatuur (letterkunde) centraal.

Dit kan je verwachten:

 • Lessen in de doeltaal, met aandacht voor het eventueel ontbreken van voorkennis, en algemene vakken in het Nederlands
 • Mondelinge en schriftelijke taalverwerving en grammatica
 • Taalsystemen: je krijgt inzicht in de taalstructuur, leert meer over de geschiedenis en dialecten, en maakt kennis met begrippen als syntaxis, spelling, morfologie, fonetiek, socio- en psycholinguïstiek.
 • Literatuur: je maakt kennis met de literaire stromingen en belangrijke schrijvers van vroeger en nu, en verwerft inzicht in de rijke cultuur van je gekozen talen.

 

In jaar 2 bouw je verder aan je taalvaardigheid en de inzichten die je in het eerste jaar veworven hebt. Je leert analyseren, discussiëren en letter- en taalkundig onderzoek te presenteren. De focus van de vakken schuift naar taalstructuur, verwerving en cognitie en naar literatuur in (stedelijke) context(en). Daarnaast werk je ook aan de onderzoeksvaardigheden. 

In jaar 3 staat het eerste semester in het kader van internationalisering. Je kan kiezen tussen een Erasmusuitwisseling of internationalisation@home, met een internationaliseringsprogramma aan de VUB in samenwerking met de  Eutopia-partners. Je kan ook kiezen voor extra meertaligheid en een derde en vierde taal aan je programma toevoegen (o.a. ook Chinees). Ook een onderwijsmodule als voorbereiding op de Educatieve master is mogelijk. Zowel in de algemene als in de taalspecifieke vakken, leer je over taalvariatie en verandering en ontdek je intermediale en intertextuele relaties tussen literatuur en andere kunstvormen zoals theater, dans, opera, visuele kunsten of film. 

Bekijk het studieprogramma 
 

De troeven van onze opleiding Taal- en Letterkunde

 • Als student taal- en letterkunde ontleed je niet alleen zinnen, maar ook betekenis, identiteit en waarde. Zo verruim je je blik.
 • Een goede talenkennis is onmisbaar in onze hedendaagse samenleving vol internationale contacten. Bij ons leg je de basis voor een carrière in een meertalige omgeving.
 • Brussel is de uitgelezen locatie voor een taalbad. Je proffen nemen je met plezier op sleeptouw in de Europese hoofdstad, waar taal leeft als nergens anders.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Enkele VUB-alumni aan het woord over de opleiding
 
 • Brenthe Tilburghs | Alumna Taal- en Letterkunde
  "De VUB zet heel hard in op het internationale. Ik ben zelf 6 maanden naar Sevilla geweest: een topervaring!"
   
 • Annelies | Alumna Taal- en Letterkunde (schakelprogramma Nederlands)
  "Op de VUB heb je een echt Amerikaans 'college'-gevoel. Dat sprak me enorm aan!"
   
 • Sofie | Alumna Taal- en Letterkunde (Nederlands)
  "De groepssfeer, de laagdrempelige contacten met de proffen en het flexibele programma aan de VUB zijn zeker een aanrader!" 

Na je studie

Na je studie kan je echt overal terecht. Masters in de Taal- en Letterkunde werken vaak in het dag- en avondonderwijs. Is lesgeven niet echt je ding? Dan kan je aan de slag bij de schrijvende pers, uitgeverijen, radio en televisie, de technologie- of financiële sector. Al die sectoren hebben immers ook taalspecialisten nodig. Hetzelfde geldt voor de toeristische en culturele sector, overheid en internationale instellingen. De opleiding Taal- en Letterkunde scoort uitstekend op het vlak van werkgelegenheid, zelfs beter dan de gemiddelde academische master.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht