Een nieuwe lichting kunstenaars

Om dynamiek in het Humanistisch Sculpturenpark op de VUB Main Campus te creëren, werd er aan tien jonge kunstenaars gevraagd om nieuwe openluchtsculpturen te maken. De tijdelijke sculpturen worden gedurende twee jaar tentoongesteld in vier clusters van telkens twee à drie sculpturen. De huidige editie loopt van 2022 tot 2024.

Plan je bezoek

Initiatiefnemer

Het tijdelijke sculpturenproject is een initiatief van Pilar. Pilar is het cultuurcentrum op de VUB Main Campus en programmeert concerten, theater, debatten en kunsttentoonstellingen binnen haar presentatieruimte. Als ‘Huis voor Kunst en Wetenschap’ biedt het ook actieve ondersteuning aan het culturele ondernemerschap van jongeren en creatieruimte aan ontluikende artiesten.

Artistieke opdracht

De artistieke opdracht van de deelnemende kunstenaars bestond eruit om een in situ-sculptuur te scheppen, geïnspireerd op de context van de universiteitscampus en het vrijzinnig-humanistische karakter van de VUB. Voor de creatie en de inplanting in de omgeving kregen ze vrij spel. Zo ontstond er een reeks kunstwerken die zowel visueel als inhoudelijk een uitdagende aanvulling vormen op de permanente collectie van het Humanistisch Sculpturenpark. Verschillende van de recente kunstwerken vinden aansluiting bij het thema activisme, dat de universiteit promoot in haar recente campagne ‘De Wereld Heeft Je Nodig’. Andere sculpturen vormen dan weer een visuele reactie op de sociale en architecturale context van de campus.

De tijdelijke sculpturen

Een eerste cluster van het tijdelijke sculpturenproject wordt ingevuld door Bart Lescrève, Juan Pablo Plazas en Nina Van Denbempt. Zij zijn residenten van Barak Lili M, de kunstenaarsateliers van Pilar gelegen op de site van See U. Dit project is één van de toonkansen die hen geboden wordt in het kader van hun kunstenaarsresidentie.

Voor de invulling van de overige clusters gaf Pilar het curatorschap van het project gedeeltelijk uit handen. Ze stelden enkele kunstenaars aan die elk één cluster met een vrije invulling mochten bezetten.

Die rol viel te beurt aan Leyla Aydoslu, Elise Eeraerts en Kasper Devos. Zij nodigden collega-kunstenaars uit om een werk te creëren en vulden hun cluster al dan niet aan met een eigen sculptuur. Zo werd er met zowel Belgische als buitenlandse kunstenaars samengewerkt.

Plan je bezoek

Het Humanistisch Sculpturenpark  is 24/7  toegankelijk en gratis te bezichtigen.
Er is parkeermogelijkheid en het terrein is rolstoeltoegankelijk.

VUB Main Campus
Pleinlaan 2
1050 Elsene

Informatie bij de sculpturen

Bij elke sculptuur vind je een QR-code die naar een audiofragment verwijst. Open de QR-code met je smartphone en ontdek alle verhalen. Breng een hoofdtelefoon mee voor meer luistercomfort.

Een persoonlijke rondleiding volgen?

Vraag een rondleiding aan bij Bjorne.