Praktisch

dinsdag, 30 april, 2024 - 14:00 tot 16:00
KVS BOX

Arduinkaai
9

1000
Brussel

Gratis voor VUB-studenten en ASO-leerlingen. Inschrijven verplicht.

GRATIS TICKETS: De Vrije Universiteit Brussel en KVS trakteren studenten en leerlingen uit de derde graad op het theaterstuk Amor Mundi. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

Kan geweld legitiem zijn?

Amor Mundi reconstrueert 17 oktober 1977, de dag waarop het Duitse leger een einde maakt aan een vliegtuigkaping door de terreurorganisatie ‘Rote Armee Fraktion’ (RAF). Regisseur Piet Arfeuille plaats verschillende generaties bij elkaar en laat ze luidop nadenken: is democratie de meest menselijke bestuursvorm? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire regimes? Kan geweld legitiem zijn?

Is radicaal zijn cool?

Hij schetst een tijdsbeeld uit de jaren '70 dat tegelijkertijd aanvoelt als vandaag. Radicaal zijn is cool … zo lijkt het wel in deze tijd. Maar misschien is de echte dialoog er wel één die geen antwoorden geeft, maar juist vragen stelt en het denken opentrekt.

Amor Mundi is een verhaal over het recht of de plicht je standpunt duidelijk te maken, over morele kompassen en hoe die soms het noorden kwijtraken, over broccoli, telefoongerinkel en veel alcohol. 

Na het toneelstuk dagen filosofe en televisiemaker Alicja Gescinska en regisseur Piet Arfeuille het publiek uit om in gesprek te gaan over de legitimiteit van geweld en radicaal activisme. In een zaal vol jonge, kritische denkers belooft het een uitermate boeiende discussie te worden.

Het stuk wordt gebracht in het Nederlands met boventitels in het Engels.

Schrijf je hier in

Ben je leerkracht? Samen met je leerlingen uit de derde graad ASO ben je van harte welkom! Stuur een mailtje naar VUB-scholencoördinator Gert De Coorde via scholen@vub.be. Laat ons weten hoeveel leerlingen zullen deelnemen en we reserveren plaatsen voor jullie. Of bekijk onze andere voorstellingen voor scholen 'Apate Spreekt' die naar jouw school komt op 23 of 29 april 2024.

Brandend actueel

Onlangs dook terreurorganisatie Rote Armee Fraktion opnieuw op in het nieuws. Terroriste Daniella Klette werd na tientallen jaren gearresteerd in Berlijn. "RAF-gepensioneerde" Klette leefde tientallen jaren lang ondergedoken, maar bleef ook dan roofovervallen plegen.

Lees meer op VRT NWS

De Wereld Heeft Je Nodig

Vind je ook dat er nood is aan meer nuance en dialoog in het maatschappelijk debat? Ben je een professional of geëngageerde burger die op zoek is naar verdieping? Ben je een leerling of student en wil je een extra dimensie toevoegen aan je opleiding? Bekijk dan zeker het VUB-publieksprogramma en de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking (PACT), samengesteld door VUB-wetenschappers en gastcurator Alicja Gescinska. Breid je kritische blik op maatschappelijke trends verder uit én zet de wereld in beweging.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact