Op donderdag 21 maart nodigt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar uit om de dag als echte studenten door te brengen op de campus in Etterbeek. Dit is mogelijk dankzij VUB Kinderuniversiteit. De toegewijde onderzoekers brengen de leerlingen in contact met wetenschap en onderzoek in unieke workshops die perfect zijn afgestemd op de nieuwsgierigheid van kinderen. De universiteit kiest er bewust voor om in klasverband te werken, met een speciale focus op Brusselse scholen.

“Een dag om nooit te vergeten!”, “Een wereld die opengaat”, “Een leuke en leerrijke dag waar kinderen ontdekken dat leren en studeren op verschillende manieren kan” zijn maar enkele reacties die de leerkrachten en klassen de voorbije jaren gaven over deze creatieve workshops aan de VUB Kinderuniversiteit.

De ‘studenten’ starten hun campusdag in de aula, waar ze samen worden klaargestoomd voor een dag vol workshops onder leiding van VUB-onderzoekers. Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod, zowel uit de natuur- als menswetenschappen. Zo leren kinderen over de wonderen en gevaren van vulkanen, bouwen ze kleine robotjes, leren ze hoe hun ideale school eruit ziet, en nog zoveel meer! Na een pittige dag vol boeiende workshops studeren de leerlingen af aan de kinderuniversiteit, en dat wordt meteen gevierd met een diploma-uitreiking door Nadine Engels, de vice-rector onderwijs aan de VUB.

Wetenschap in het basisonderwijs is niet vanzelfsprekend, aangezien het merendeel van de leerkrachten niet gespecialiseerd is in specifieke vakgebieden. De VUB biedt daarom ondersteuning via VUB Kinderuniversiteit om leerkrachten lager onderwijs te stimuleren hun leerlingen enthousiast te maken voor wetenschap. Kinderen op jonge leeftijd motiveren voor een wetenschappelijke carrièrekeuze is geen overbodige luxe aangezien studiekeuzes al vroeg in het schooltraject worden gemaakt.

In de lente worden de workshops hervat, en is er de mogelijkheid voor klassen om zich in te schrijven voor individuele workshops. Hierbij komen de onderzoekers naar de Brussels scholen, of kunnen klassen ervoor kiezen om de universiteitscampussen in Jette of Etterbeek te bezoeken. VUB kinderuniversiteit voorziet ook kindvriendelijke lespakketten – gratis te downloaden op www.vubkinderuniversiteit.be. Met deze kant-en-klare lespakketten kunnen leerkrachten zelfstandig met wetenschap aan de slag in de klas.

VUB Kinderuniversiteit kadert in de bredere werking van Research – outreach and communication verbonden aan de VUB. Zij lanceerden eerder al projecten zoals de Brusselse Wetenschapsbox, wetenschapsfestival Brussel en Kinderuniversiteit on tour om kinderen enthousiast te maken voor wetenschap. Hiermee bereikt de Vrije Universiteit Brussel intussen duizenden jongeren.