Ruben Van Vooren (°1994) deed eerst enkele jaren praktijkervaring op vooraleer hij startte aan zijn doctoraatsonderzoek aan de VUB over de rol van adviseurs bij de valorisatie (herstellen, hergebruiken of recycleren) van gevelcomponenten bij grootschalige renovaties. “Ik kan het iedereen aanraden om voor het aanvatten van een doctoraat enkele jaren in de privésector te werken. Je hebt dan een beter inzicht in wat er op het terrein gebeurt en je houdt in je onderzoek altijd een link met de praktijk.”
Ruben Van Vooren studeerde in 2017 af als ingenieur-architect. Daarna koos hij voor een stage bij het architectenkantoor DAM Architecten in Berchem met een focus op bio-ecologische particuliere projecten. “Je moet twee jaar stage-ervaring kunnen voorleggen als je je later wil vestigen als zelfstandig architect. Ik wil die optie openhouden”, zegt hij.
Na die twee jaar stage en een postgraduaat Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen verkaste Van Vooren naar het ontwerp- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek in Antwerpen. “Ik wou ook in een groot technisch bureau actief zijn”, aldus de onderzoeker.
Intussen bleef het kriebelen om meer onderzoekswerk te doen. “Als adviseur ben je zonder het te beseffen ook bezig met onderzoek, maar het blijft vaak beperkt tot de contouren die door een klant worden bepaald. Ik wou soms ruimer gaan, maar daarvoor ontbrak vaak de tijd. Dus ging ik op zoek naar andere onderzoeksmogelijkheden en daarbij lag een doctoraat voor de hand. Via familie en vrienden was ik daar al mee vertrouwd. Mijn vader en broer zijn allebei ingenieur-architect, mijn zus deed een doctoraat in de farma en ook een aantal vrienden doctoreerden. Ik had dus ook een duidelijk beeld van wat het inhoudt ”, aldus Ruben.
Hergebruik van materialen in de bouwsector
Daarvoor verlegde Ruben zijn focus naar het Brusselse programma Innoviris en de VUB. “Nadat we samen onze aanvraag hadden ingediend, had ik het geluk dat er een plaats als assistent bij de VUB-onderzoeksgroep Architectional Engineering vrijkwam waarmee ik kon starten aan mijn doctoraat.”
Voor zijn doctoraat, dat hij vorig jaar aanvatte en hoopt af te ronden in 2025, doet Ruben onder begeleiding van professor Waldo Galle en professor Niels De Temmerman onderzoek naar de manier waarop adviseurs een zo groot mogelijke bijdrage kunnen leveren tot het valoriseren (herstellen, hergebruiken of recycleren) van bestaande gevelcomponenten bij grootschalige renovaties.
Het is een wisselwerking. Ik reik hen academische inzichten aan, zij leveren mij ervaringen vanuit de praktijk. - Ruben Van Vooren, architect en phd-onderzoeker
“Ik krijg daarvoor zowel steun van mijn promotoren als vanuit Bureau Bouwtechniek, waaraan ik nog als wetenschappelijk medewerker ben verbonden. Het is een wisselwerking. Ik reik hen academische inzichten aan, zij leveren mij ervaringen vanuit de praktijk. Dat samenspel wordt ook gestimuleerd door mijn promotoren aan de universiteit. Het klimaat in de bouwsector is er bovendien gunstig voor. Sommige bouwmaterialen zijn in 6 maanden meer dan 50% duurder geworden of moeilijk te vinden. Behoud en hergebruik zijn dan ook een groot deel van de oplossing.”
Wisselwerking met de praktijk
“De toekomst ligt open”, aldus nog Van Vooren. “Ik hoop wel met één been in de academische praktijk te blijven want het onderzoekswerk en het onderwijs boeien me. Tegelijkertijd wil ik met het andere been in de praktijk staan.”
Die wisselwerking tussen de academische en de bedrijfswereld noemt Van Vooren “heel verrijkend. In je onderzoekswerk kijk je anders naar zaken. Je houdt in je achterhoofd altijd een link met de praktijk.”