Mentor & Professional Matthias Caenepeel is Burgerlijk Ingenieur en New Venture Manager bij Telenet.
Wil jij net zoals Matthias Ingenieurswetenschappen studeren? Ontdek de opleiding! Heb je vragen voor Matthias na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan zeker via LinkedIn.
Hoewel Matthias aangetrokken werd door talen en geschiedenis, koos hij er in 2007 toch voor om Ingenieurswetenschappen te studeren aan de VUB. Met die opleiding zou hij niet alleen nog alle kanten uit kunnen, Matthias was er ook van overtuigd dat hij de wetenschappelijke materie nooit meer zou kunnen bijbenen buiten de universiteit. De veronderstelling dat hij een brede basis mee zou krijgen die hem toegang zou verschaffen tot uiteenlopende jobs, bleek te kloppen. Matthias rondde succesvol zijn doctoraat af, werkte een tijdje als R&D Engineer en belandde in 2018 bij Telenet als Innovation Engineer.
“Mijn wetenschappelijke studies helpen mij ook vandaag nog steeds. Ik vind het vooral handig om snel vanuit een technisch perspectief te kunnen begrijpen hoe bepaalde toepassingen in elkaar zitten. In mijn job zit ik regelmatig samen met developers en ingenieurs. Mijn eigen technische achtergrond helpt tijdens die gesprekken om hun soms complexe taal te begrijpen en mee te spreken. Bovendien is de opleiding Ingenieurswetenschappen ook breed. Je ontwikkelt verschillende manieren van denken, waardoor je eenvoudig van context kan wisselen, grote hoeveelheden informatie kan verwerken en de juiste conclusies kan trekken.”
In de ban van hoogfrequente elektronica
Matthias vond vooral theoretische vakken leuk en koos daarom voor de afstudeerrichting Elektronica en Informatietechnologie. Gaandeweg ontwikkelde hij een interesse in hoogfrequente elektronica, waarover hij ook zijn thesis schreef. Hij raakte in de ban van het onderwerp en toen hij de kans kreeg om te doctoreren, ging hij dan ook zonder twijfelen op het aanbod in.
“Mijn doctoraat ging over hoogfrequente filters, een verderzetting van mijn thesis. Daarvoor werkte ik samen met een onderzoeksinstelling in Frankrijk, waar ik regelmatig naartoe reisde. Het was een leuke samenwerking en enorm boeiend om de expertises van onze beide diensten in één onderzoek te gieten.”
Op zoek naar het grotere plaatje
In 2016 werd Matthias R&D Engineer bij National Instruments. Daar maakte hij deel uit van een team gespecialiseerd in de kalibratie van hoogfrequente meettoestellen. De job lag dus sterk in de lijn van zijn thesis- en doctoraatsonderzoek. Toch vond Matthias het jammer dat hij zich enkel kon toeleggen op het technische aspect en minder zicht had op waar de technologie voor zou dienen en wat de meerwaarde ervan zou zijn voor de eindconsument. Dat bredere plaatje krijgt hij in zijn huidige job als New Venture Manager bij Telenet gelukkig wel volledig mee.
“Hoewel ik technologie op zich best boeiend vind, vind ik het nóg interessanter om te onderzoeken hoe je verschillende onderdelen het best samenbrengt tot een waardevol product. In mijn huidige job heb ik duidelijk zicht op dat grotere plaatje. Ik kom in aanraking met alle aspecten van producten op de markt brengen. Dat vind ik echt één van de leukste aspecten aan mijn job bij Telenet.”
The best of both worlds
Als New Venture Manager bij Telenet werkt Matthias op het department "Connected Experiences - New Growth”. Daar gaat hij met zijn collega’s op zoek naar nieuwe producten en diensten. Matthias heeft het gevoel dat zijn team een klein bedrijf binnen het grote Telenet is. Daardoor heeft hij enerzijds veel verantwoordelijkheid, maar kan hij anderzijds ook terugvallen op de expertise binnen een gevestigd bedrijf. Genieten van the best of both worlds dus, al brengt die structuur ook best wat uitdagingen met zich mee.
“Het is in ons team de bedoeling om producten en services snel te valideren en naar de markt te brengen. Dat is niet altijd even eenvoudig in een groot bedrijf. Vaak zijn er veel mensen bij beslissingen betrokken en je moet natuurlijk ook vaste regels en procedures volgen. Anderzijds is die vaste basis en expertise waar je steeds op kan terugvallen ook een groot voordeel.”
Matthias’ tips & tricks
Voor generatiestudenten: Laat je niet afschrikken door complexe leerstof. Vaak maak je onderwerpen zelf onnodig moeilijk terwijl ze eigenlijk best eenvoudig te begrijpen zijn. Het schoolvoorbeeld van dergelijke vakken zijn wiskunde en wetenschappen. Je moet niet bang zijn van ellenlange formules. Die lijken op het eerste gezicht misschien onoplosbaar, maar dat is vooral omdat je er niet dagelijks mee in contact komt. Gun jezelf de tijd om de dingen grondig te bekijken en te begrijpen. Zo zal je zien dat je al snel je initiële schrik kan laten varen.
Voor laatstejaarsstudenten: Maak het jezelf niet altijd te zwaar en besef dat je job niet het enigste is in het leven. Zorg er dus voor dat je ook naast je werk nog genoeg ontspanning en andere bezigheden hebt. Zoek naar een goede balans. Als je je niet goed voelt bij wat je doet, probeer dan eerst uit te zoeken waarom. Als je dat aspect niet kan veranderen in je huidige job, zoek je beter iets anders. Je kan jezelf altijd heruitvinden. Het belangrijkste is dat je een job uitoefent die je gelukkig maakt.
Een dag op de job van Matthias
Het doel van ons team is om nieuwe producten en concepten te valideren. Dit doen we aan de hand van allerhande experimenten. Daarna brengen we ze naar de markt, ook in deze fase blijven we leren van onze klanten. Dit laat ons toe om snel dingen aan te passen om tegemoet te komen aan de noden van de eindgebruiker. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor de Slimme Entrée, een nieuwe productlijn van Telenet rond geconnecteerde deurbellen en sloten.
Het eerste wat ik op een doordeweekse werkdag doe is de verkoopcijfers bekijken en in kaart brengen. Vervolgens stem ik af met verschillende collega’s waar we eventueel verbeteringen voor onze klanten kunnen aanbrengen. Daarnaast probeer ik een moment te nemen om op bepaalde zaken dieper in te gaan. Op die momenten bekijk ik nieuwe producten en diensten die we kunnen toevoegen en ga ik na waar we naartoe kunnen evolueren op strategisch niveau.
Naast die productlijn, ben ik ook verantwoordelijk voor Apollo 2020, een innovatieprogramma dat we binnen Telenet aanbieden aan young graduates en enthousiaste collega’s. In dit programma, leren we innovatie technieken aan door ze toe te passen op een concrete uitdaging. Het programma wordt ondersteund door verschillende departementen. Ik vind het heerlijk om samen te kunnen werken in een multidisciplinaire context.
GeĂŻnspireerd door Matthias? Ontdek dan de opleiding Ingenieurswetenschappen of contacteer hem via LinkedIn.