Wetenschap leuk en boeiend maken voor kinderen

De VUB Kinderuniversiteit richt zich tot leerlingen en leerkrachten uit de derde graad van het Nederlandstalig lager onderwijs in Brussel. Het gaat voornamelijk om Brusselse scholen die veel GOK-leerlingen tellen. Zo willen we de drempel verlagen en kinderen op jonge leeftijd laten ontdekken hoe boeiend en leuk wetenschap kan zijn. Dankzij workshops op onze campus en in scholen willen we de volgende generatie onderzoekers vandaag al warm maken.

Voor wie en door wie?

2022_Groepje kinderen met stalen in de hand_Kinderuniversiteit_VUB

Leerlingen uit de derde graad

Het is noodzakelijk dat wij als universiteit investeren in onze toekomstige studenten en hen begeleiden en ondersteunen, met een bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren. Dit doen we bewust vanaf een jonge leeftijd. Net dan beschikken kinderen over een grote mate van verwondering en nieuwsgierigheid, cruciale capaciteiten in de wetenschap en technologie.

Hoe jonger we Brusselse kinderen laten kennismaken met wetenschap en de VUB, hoe lager de drempel tot hogere studies. Daarom inspireren we onze toekomstige studenten al vroeg in hun schooltraject voor een studie of job in een STEM-richting (Science, Technologie, Engineering, Mathematics).

Leerkrachten uit de derde graad

We bouwen een gestructureerd en duurzaam netwerk uit van leerkrachten uit de derde graad van het lager onderwijs in Nederlandstalige Brusselse scholen. Deze scholen kennen een belangrijk aandeel GOK-leerlingen.

2022_Docent legt de werking van het hart uit aan een kind_Kinderuniversiteit_VUB

GOK staat voor gelijke onderwijskansen. GOK-leerlingen hebben een moeder zonder diploma secundair onderwijs of krijgen een schooltoeslag.

2022_Docent deelt haar kennis aan de kinderen_Labo_Kinderuniversiteit_VUB

VUB-doctorandi

VUB-doctorandi zijn rolmodellen voor de doelgroepen van de VUB Kinderuniversiteit. Ze verlagen de drempel en laten kinderen uit het Brusselse basisonderwijs ontdekken hoe boeiend en leuk wetenschap kan zijn. Zo ondersteunen ze de leerkrachten.

Hoe?

  • Leerkrachten ondersteunen

We reiken de leerkrachten van deze Brusselse scholen extra tools aan om hun wetenschapslessen vorm te geven.

  • Communicatieskills van doctorandi uitbreiden

VUB-doctorandi krijgen in het kader van dit project een opleiding in wetenschapscommunicatie met kinderen. We leiden hen op om op een creatieve manier hun kennis over te brengen via interactieve workshops. Dat doen ze aangepast aan het niveau van kinderen in de derde graad van het lager onderwijs.

Ontdek welke andere projecten je kan steunen

Ga naar het overzicht