Wat leer je in de opleiding? 

Als preventieadviseur of arbeidsgeneeskundige waak je over de gezondheid en het welzijn op de werkvloer. Je kwantificeert en beoordeelt de fysiologische/fysische belasting en belastbaarheid van werknemers. Je beschrijft problemen in specifieke arbeidsgeneeskundige situaties en verzamelt en evalueert bestaande informatie hierover. Op basis van je bevindingen formuleer je voorstellen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en adviseer je bedrijven.

Concreet leer je:

  • zelf een epidemiologisch onderzoek opzetten
  • eenvoudige statistische methodes toepassen
  • informatica gebruiken bij de verzameling en verwerking van gegevens
  • deskundig samenwerken met epidemiologen, statistici en informatici in een epidemiologisch onderzoek
  • wettelijke taken van de bedrijfsgezondheidszorg in België uitvoeren op wetenschappelijk onderbouwde wijze (waaronder risico-evaluatie en -beheersing, medische contacten, gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en EHBO)

De colleges vinden plaats in Brussel (Vrije Universiteit Brussel), Antwerpen (Universiteit Antwerpen), Gent (Universiteit Gent) en Leuven (Katholieke Universiteit Leuven).

Meer info over deze opleiding

 

De troeven van onze opleiding Arbeidsgeneeskunde

  • Het is de enige masteropleiding tot bedrijfsarts in Vlaanderen.
  • De opleiding is interuniversitair en je profiteert hierdoor van de expertise van alle betrokken universiteiten.
  • De opleiding is ook geschikt als je werkstudent bent. De focus ligt op zelfstandig leren, de contacturen zijn beperkt. 

Ontdek alle troeven van de VUB

Inschrijven voor deze interuniversitaire opleiding

Deze opleiding is een interuniversitaire samenwerking tussen KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VUB. Afgestudeerden ontvangen een gezamenlijk diploma van de verschillende instellingen. Inschrijven voor deze opleiding kan uitsluitend aan de coördinerende instelling: KU Leuven.

Na je studie

De master-na-master in de Arbeidsgeneeskunde laat je toe om als bedrijfsarts binnen het Belgisch wettelijk kader te functioneren. Zo kan je onmiddellijk na je opleiding aan de slag bij interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk.

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht