Is Biomedische Wetenschappen iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Biomedische Wetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Biomedische Wetenschappen en jij: de perfecte match? Een wetenschappelijke opleiding start je niet zo maar. Dat geldt ook voor Biomedische Wetenschappen. Een stevige voorkennis van wiskunde en wetenschappen is alvast een goed begin. Maar wil je echt weten of deze studie je op het lijf geschreven is, dan stip je best ook de volgende punten aan:

  • Je bent geboeid door ziektes en gezondheid.¬†In de opleiding Biomedische Wetenschappen verricht je als een echte speurneus onderzoek naar geneeskundige vraagstukken en breid je je kennis van het menselijk lichaam uit. Je leert hoe een gezond lichaam op moleculair en cellulair niveau verstoord kan raken door ziektes als kanker, diabetes of alzheimer.
  • Je gelooft het pas als het bewezen is.¬†In het labo voer je de nodige onderzoeken uit, interpreteer je je meetgegevens en rapporteer je je bevindingen wetenschappelijk. In een later stadium leiden die misschien tot nieuwe manieren om diagnoses te stellen of ziektebehandelingen.
  • Je brengt graag tijd door in het labo.¬†Als biomedicus wordt het laboratorium je tweede thuis. Je brengt er veel tijd door om je onderzoeken uit te voeren.

 

Ontdek het studieprogramma 

 

Het verschil met Farmaceutische Wetenschappen

Beide opleidingen focussen in essentie op hetzelfde: mensen beter maken. Ook de manier waarop ‚Ästvia degelijke wetenschappelijke methodes ‚Äď hebben ze gemeen. In de Farmaceutische Wetenschappen draait het daarnaast vooral om chemische processen en geneesmiddelen ontwikkelen, terwijl de Biomedische Wetenschappen meer gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek dat tot nieuwe diagnosemethoden of therapie√ęn leidt.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig? 

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Biomedische Wetenschappen te volgen in avondonderwijs.

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep¬†(workshops, trainingen):¬†hulp bij je zoektocht naar een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Zin om tijdens je studies je horizon te verbreden? Dan is een verblijf in het buitenland een aanrader. Aan de VUB kan je via het Erasmusprogramma minimaal 3 en maximaal 10 maanden studeren aan een buitenlandse universiteit.

Meer over studeren in het buitenland