Is Architectuur iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Ingenieurswetenschappen: Architectuur bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Wil je ontwerpen maken die ook wetenschappelijk en technisch onderbouwd zijn? Waarbij wetenschap en creativiteit perfect samengaan? Dan ben je bij onze opleiding Burgerlijk Ingenieur – Architectuur aan het juiste adres. 

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten en oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Margaux Lespagnard | Student

    "Het belang van de fundamentele en wetenschappelijke vakken schrok mij af. Maar de beroepsmogelijkheden zouden in de toekomst weleens heel waardevol kunnen zijn. Dus ben ik er het afgelopen jaar voluit voor gegaan. Ik kijk ernaar uit wat we nog allemaal zullen leren en ondernemen in ons atelier."

     
  • Kristof De Bonte | Oud-student

    "De keuze om Architectuur te studeren was voor mij logisch. De combinatie van het technische en het artistieke sprak mij erg aan en laat toe om geïntegreerd te ontwerpen. Het resultaat zijn projecten waarin structuur, techniek en architectuur elkaar versterken en betekenis geven."

     

Het verschil met de bachelor Architectuur

Met beide diploma's kan je gebouwen plannen, ontwerpen en realiseren. Maar in de opleiding Ingenieurswetenschappen: Architectuur krijg je ook een stevige brok techniek en wetenschap. Daardoor kan je beter inschatten of een ontwerp structureel haalbaar en efficënt is. Bovendien kan je in meer sectoren terecht. Architecten die de academische bachelor volgden, hebben een meer artistieke focus.

Het verschil met Bouwkunde

Je kan als burgerlijk ingenieur in spe ook kiezen voor Bouwkunde. Een bouwkundig ingenieur focust op de technische en structurele aspecten van een ontwerpproject, een ingenieur-architect op het hele ontwerpproces. Een bouwkundig ingenieur berekent ook eerder grote bouwprojecten (bruggen, appartementsblokken), terwijl de ingenieur-architect eerder kleinschalige projecten aanpakt. Ingenieur-architecten in wording sleutelen dan weer meer aan maquettes en andere projecten in het ontwerpatelier dan onze studenten Bouwkunde. Sowieso zijn het allebei heel boeiende opleidingen waarbij veel deuren voor je opengaan. De keuze is aan jou!

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Architectuur te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Architectuur studeert aan de VUB. 

Je kan 1 of 2 semesters in het buitenland studeren via Erasmus. Bijvoorbeeld aan universiteiten in Parijs, Milaan, Göteborg, Eindhoven, Aachen, Stuttgart of Madrid. Daarnaast organiseert onze studentenvereniging bru:tecture elk jaar een fijne architectuurreis, bijvoorbeeld naar Vilnius, Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Warschau of Wenen. Ook als je van reizen houdt, zit je bij ons dus goed!

Meer over studeren in het buitenland