Na je studie

Handelsingenieur is een heel brede opleiding, dus je kan bijna overal terecht. Onze afgestudeerden werken onder meer in banken en verzekeringsinstellingen, chemie, farmaceutica, consulting, auditing en reclame. Ze hebben daar operationele of strategische functies. Ook in verkoop, marketing en financiĆ«n vind je handelsingenieurs. Zowat een kwart van onze alumni stoot door tot het topmanagement.

 

Wat heb je geleerd?

Je leert aan de VUB creatief denken om innovatieve oplossingen te vinden. Je krijgt daarom in de bachelorjaren natuurwetenschappen, technologie, wiskunde en statistiek. Zo kan je met technici en natuurwetenschappers meepraten, en goed geĆÆnformeerde beslissingen nemen. Op de VUB Main Campus studeren ook heel wat ingenieurs- en wetenschapsstudenten. In het vak Technologisch Ondernemen brengen we jullie samen om een bedrijfsplan uit te dokteren: een voorproefje van samenwerken in het bedrijfsleven.

Verder studeren

Doctoreren of je verder voorbereiden op een carriĆØre in het onderwijs zijn twee mogelijkheden na Handelsingenieur.

 • Je kan ervoor kiezen om te doctoreren. Om doctorandi te ondersteunen telt de VUB 3 doctoral schools.
 • Wil je lesgeven? Kies dan de verkorte Educatieve Master in Economie. Dat kan als je in je masterjaren de specialisatie Onderwijs volgde.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om je op de arbeidsmarkt te begeven. Maar welke richting ga je uit?

Een aantal handelsingenieurs die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

 • Pieterjan Van Biesen | Head of Marketing and Communication bij Natan

  "Ik twijfelde over mijn studiekeuze tot op het moment dat ik mij inschreef, maar ik ben blij dat ik Handelsingenieur heb gekozen. Ik zit vaak in vergaderingen met consultants en mensen uit de bankensector. Het is handig dat ik dezelfde taal spreek. En je opleiding gaat ook over leren omgaan met uitdagingen op korte termijn. Je ontdekt wie je bent als mens."

   
 • Bill Cortvriend | Beyond Banking Specialist bij BNP Paribas Fortis

  "Dankzij mijn studies kreeg ik een beter beeld van hoe de grote economieƫn elkaar in evenwicht houden en de relatie tussen economie en politiek. Het was enorm interessant om de wereld vanuit dat standpunt te ontdekken."

   
 • Filis Zumbultas | Smart City Coƶrdinator bij de stad Brussel

  "Ik ging een jaar op Erasmus naar Madrid, dat was onvergetelijk. Ik leerde zelfstandig leven en maakte fantastische vrienden die als familie aanvoelden. Ik ging ook op handelsmissie naar Istanbul. Een topervaring die ik elke student aanraad!"

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Studenten en oud-studenten aan het woord over de opleiding

 
 • Fanny Soyeur | Oud-studente Handelsingenieur

  "De internationale ervaringen waren het hoogtepunt van mijn studies. Ik heb heel veel geleerd van mijn uitwisseling naar Mexico en de handelsmissie in Colombia. Het waren ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat ik meer zelfstandig en open-minded ben."

   
 • Laura Molinari | Oud-studente Handelsingenieur

  "Ik kon altijd bij de docenten terecht voor mijn vragen. De VUB is een echte gemeenschap: iedereen kent elkaar en iedereen is welkom, ongeacht je sociale of culturele achtergrond."

Wist je dat we soms ook handelsingenieurs zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carriĆØre uitbouwen als handelsingenieur: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeĆ«n en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven Ć©n ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carriĆØre. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carriĆØreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.