Na je studie

Handelsingenieur is een heel brede opleiding, dus je kan bijna overal terecht. Onze afgestudeerden werken onder meer in banken en verzekeringsinstellingen, chemie, farmaceutica, consulting, auditing en reclame. Ze hebben daar operationele of strategische functies. Ook in verkoop, marketing en financiën vind je handelsingenieurs. Zowat een kwart van onze alumni stoot door tot het topmanagement.

 

Wat heb je geleerd?

Je leert aan de VUB creatief denken om innovatieve oplossingen te vinden. Je krijgt daarom in de bachelorjaren natuurwetenschappen, technologie, wiskunde en statistiek. Zo kan je met technici en natuurwetenschappers meepraten, en goed geïnformeerde beslissingen nemen. Op de VUB Main Campus studeren ook heel wat ingenieurs- en wetenschapsstudenten. In het vak Technologisch Ondernemen brengen we jullie samen om een bedrijfsplan uit te dokteren: een voorproefje van samenwerken in het bedrijfsleven.

Verder studeren

Doctoreren of je verder voorbereiden op een carrière in het onderwijs zijn twee mogelijkheden na Handelsingenieur.

 • Je kan ervoor kiezen om te doctoreren. Om doctorandi te ondersteunen telt de VUB 3 doctoral schools.
 • Wil je lesgeven? Kies dan de verkorte Educatieve Master in Economie. Dat kan als je in je masterjaren de specialisatie Onderwijs volgde.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om je op de arbeidsmarkt te begeven. Maar welke richting ga je uit?

Een aantal handelsingenieurs die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

 • Pieterjan Van Biesen | Head of Marketing and Communication bij Natan
  "Ik twijfelde over mijn studiekeuze tot op het moment dat ik mij inschreef, maar ik ben blij dat ik Handelsingenieur heb gekozen. Ik zit vaak in vergaderingen met consultants en mensen uit de bankensector. Het is handig dat ik dezelfde taal spreek. En je opleiding gaat ook over leren omgaan met uitdagingen op korte termijn. Je ontdekt wie je bent als mens."
   
 • Bill Cortvriend | Beyond Banking Specialist bij BNP Paribas Fortis
  "Dankzij mijn studies kreeg ik een beter beeld van hoe de grote economieën elkaar in evenwicht houden en de relatie tussen economie en politiek. Het was enorm interessant om de wereld vanuit dat standpunt te ontdekken."
   
 • Filis Zumbultas | Smart City Coördinator bij de stad Brussel
  "Ik ging een jaar op Erasmus naar Madrid, dat was onvergetelijk. Ik leerde zelfstandig leven en maakte fantastische vrienden die als familie aanvoelden. Ik ging ook op handelsmissie naar Istanbul. Een topervaring die ik elke student aanraad!"

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook handelsingenieurs zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als handelsingenieur: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze oud-studenten

Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities vorm te geven en het verschil te maken in de wereld. Hoe kan de VUB jou en 75.000 andere oud-studenten, naast een diploma, een springplank bieden als afgestudeerde? Als alumnus(a) is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt, dus: 

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.