Na je studie

Met een diploma in de Psychologie kan je heel wat richtingen uit. Natuurlijk hangt veel daarbij af van de afstudeerrichting die je hebt gevolgd.

Als klinisch psycholoog help je mensen en probeer je de menselijke geest te doorgronden. Dat kan in ziekenhuizen, de psychiatrie, bij palliatieve zorg of slachtofferhulp, in CLB's, CAW's, CGG's, een (groeps)praktijk, een revalidatie-instelling, een rust- en verzorgingstehuis, ...

Als arbeids- en organisatiepsycholoog focus je op het menselijk handelen binnen de bedrijfssfeer. Je werkt bijvoorbeeld op een personeelsafdeling, of als carrièrebegeleider, arbeidsbemiddelaar, marktonderzoeker, consultant, preventieadviseur en medewerker bij een reclamebureau.

Wat heb je geleerd?

Als psycholoog bestudeer je de menselijke geest. Je probeert de oorzaken en gevolgen van menselijk gedrag en emoties bloot te leggen. Dat volgens een strikte wetenschappelijke methodologie. Onderzoek en waarneming zijn daarbij de sleutel tot succes. Je koppelt theorie aan praktijk, om antwoorden te vinden op de uitdagingen die zich stellen. Ofwel specialiseer je daarbij in klinische psychologie, ofwel in arbeids- en organisatiepsychologie.

Verder studeren

Wil je je kansen op de arbeidsmarkt verder vergroten met nog een bijkomende opleiding? Een aantal van onze studenten volgt het voorbereidingsprogramma en de master Bedrijfskunde, omdat ze snel willen leren een bedrijf te leiden. Studeerde je af als arbeids- en organisatiepsycholoog? Dan kan je de master-na-master Sociaal Recht studeren. Blijf ook een leven lang leren met onze vele permanente vormingen, zoals klinische psychodiagnostiek bij volwassenen, klinische psychodiagnostiek bij kinderen, eerstelijns psychologische zorg, en gezins- en relatietherapie, enz.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Een aantal psychologen die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

 • Vincent Bruynseraede | Leadership Culture & Diversity Consultant bij Audi 

  "In mijn job draait alles rond leiderschap. Wij proberen te verbeteren hoe teamleaders en managers met anderen omgaan, om zo hun manier van leidinggeven te versterken, binnen én buiten de organisatie. Meer coachend, inspirerend en participatief, minder boos en angst inboezemend."

   
 • Charlotte Brys |  Deeltijdse Leefcoach en Coördinator bij Triamant / Zelfstandig Klinisch Psycholoog en Gerontoloog

  "Als ik zie hoe mensen groeien en de beste versie van zichzelf worden, haal ik daar enorm veel energie uit. Door er voor hen te zijn en een verschil te maken in hun leven, maak ik ook een positief verschil in mijn eigen leven."

   
 • Sarah Verlinden | Projectmanager Eerste Hulp bij Psychische Problemen bij Rode Kruis-Vlaanderen

  '"Ik vind het boeiend om binnen het Rode Kruis actief te zijn. Een organisatie die solidariteit centraal stelt en streeft naar een warme, steunende maatschappij voor en door iedereen. Het is verrijkend om de samenleving mee te mogen veranderen, zodat we meer aandacht voor elkaar hebben."

   Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook psychologen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als psycholoog: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.