Is Rechten iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Rechten bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Recht is een interessante materie omdat het over mens en samenleving gaat. Jij wil graag snappen hoe regels, wetten en decreten tot stand komen, hoe conflicten in de rechtbank behandeld worden en hoe recht een instrument kan zijn om problemen in de maatschappij op te lossen. Tijdens de opleiding leer je rechtsbronnen analyseren en mondeling en schriftelijk argumenteren.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Jeroen Putteman | Oud-student

    "Het voordeel aan de VUB is dat je geen nummer bent omdat het aantal studenten beheersbaar is. We startten met amper 100 studenten. Hierdoor waren proffen zeer bereikbaar en praktische oefeningen zorgden er bovendien voor dat de afstand veel minder groot was."

    Lees het volledige verhaal 

 

  • Kevin Verbelen | Oud-student

    "Ik had geen wiskundeknobbel. De keuze voor Rechten in plaats van Economie was daarom snel gemaakt. Ik koos bewust voor Rechten en volgde een master Internationaal en Europees Recht. Ik heb stage gelopen bij de Belgische ambassade in Genève en in Nairobi. In Nairobi hielp ik mee de Belgische deelname aan de Algemene Vergadering van het UN Environmental program voorbereiden en werkte ik een studie over de economische integratie van de (toen) 5 landen van de East African Community uit. Een boeiende ervaring die mijn cv net dat tikkeltje extra gaf."

    Lees het volledige verhaalHet verschil met de bachelor Rechtspraktijk

In de bachelor Rechtspraktijk leer je de wetten en regels kennen en hoe je ze moet toepassen.

Bij een academische opleiding Rechten leer je ook hoe die wetten ontstaan en stel je ze op een kritische manier in vraag. Zo krijg je een diepgaander inzicht in het complexe geheel van de wetten die onze maatschappij in goede banen trachten te leiden. Het is bovendien een wetenschappelijke opleiding: je leert zelfstandig onderzoek verrichten in het recht.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Rechten in avondonderwijs te volgen, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Rechten studeert aan de VUB. 

Zo kan je op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Noorwegen of Spanje. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit een optie.

Meer over studeren in het buitenland