Wat leer je in de opleiding? 

Recht is overal, en zonder recht zou er vooral chaos heersen. Rechten studeren betekent dus ook mens en samenleving bestuderen. Tijdens de bachelor Rechten aan de VUB leer je alle basics van de rechtspraktijk. Waarom en hoe ontstaan wetten, hoe worden ze correct geïnterpreteerd en toegepast... Natuurlijk is er redelijk wat theorie, maar je krijgt ook een goede praktijkbasis.

Kies je daarna voor de master, dan specialiseer je je in een van de volgende domeinen:

Bekijk het studieprogramma 

Bekijk hier de presentatie over de opleiding 

De troeven van onze opleiding Rechten

  • Theorie en praktijk. Tijdens de werkcolleges brengen we je de nodige juridische knowhow bij, met specifieke aandacht voor analyserende, probleemoplossende, wetenschappelijke en communicatievaardigheden.
  • Je leert communiceren. Als juridisch professional moet je sterk zijn met woorden. Veel examens organiseren we mondeling, zodat jij je verbale kwaliteiten kan aanscherpen.
  • Je werkt aan je talenkennis. Frans heb je nodig om rechtsbronnen te raadplegen. Engels heb je nodig in het beroepsleven. Tijdens je master volg je minstens 1 vak in het Engels en volg je ook les aan de ULB, onze Franstalige zusteruniversiteit.
  • Je neemt deel aan pleitwedstrijden. Wij doen mee aan 'moot courts' zoals de Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition en Le Concours Charles-Rousseau. Tijdens zo'n internationale pleitwedstrijd bepleit je, samen met rechtenstudenten van over de hele wereld, een fictieve case in internationaal of Europees recht voor een internationale jury.
  • Je kan op uitwisseling. Natuurlijk kan je als rechtenstudent op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Noorwegen of Spanje. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit een optie. 

Ontdek alle troeven van de VUB 

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan jouw eerste bachelorjaar? De Vlaamse overheid voerde onderstaande regels in, geldend vanaf het academiejaar 2023-2024, voor alle Vlaamse universiteiten:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

VUB-studenten aan het woord over de opleiding


 
  • Sanne | Studente Rechten

    "Als Erasmusstudent volgde ik in Barcelona vakken als Europees Gemeenschapsrecht en Internationaal Privaatrecht. Eerlijk: ik kende geen woord Spaans toen ik vertrok, maar ik ben er toch in geslaagd om aan het einde van het semester mijn examen in het Spaans af te leggen. Die intensieve snelcursus Spaans hielp zeker, al moet ik wel toegeven dat les volgen in een andere taal best vermoeiend was. Toch zal Erasmus altijd een van mijn mooiste herinneringen blijven. Ik ben er alleszins zelfstandiger door geworden. Stel dat ik nu het voorstel zou krijgen om in het buitenland te gaan werken, dan zou ik minder aarzelen omdat ik meer zelfvertrouwen heb."

Na je studie

Een diploma in de Rechten geniet nog altijd veel aanzien en biedt tal van arbeidsmarktperspectieven. Meteen na je afstuderen kan je al aan de slag als jurist. Wil je advocaat of magistraat worden, dan wacht je nog een stage van 3 jaar bij een door de balie erkende stagementor. Ook de diplomatieke wereld trekt veel masters in de Rechten aan.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht