Wat leer je in de opleiding? 

In het 1ste jaar krijg je les samen met de studenten Sociologie. Dat betekent dat je daarna nog zowel voor Politieke Wetenschappen als Sociologie kan kiezen. Vanaf het 2de jaar verdiep je je in de Politieke Wetenschappen. Een greep uit de vakken:

 • Bestuur en Beleid: in dit vak leer je hoe een overheid functioneert.
 • International Relations Theory: in dit vak krijg je inzicht in hoe internationale politiek in elkaar zit.
 • Politieke Psychologie: in dit vak kijken we naar de gewone burger en zijn politieke voorkeuren en ongenoegens en naar conflicten tussen culturen.
   

Heb je je bachelordiploma gehaald? Dan stroom je door naar de master Politieke Wetenschappen. Je kan kiezen tussen 2 masterprogramma’s:

 • Master in de Politieke Wetenschappen: Democratie en Leiderschap: een masterprogramma dat uniek is in Vlaanderen en je voorbereidt op een carrière als beleidsmaker.
 • Master in European and International Governance: met dit Engelstalige programma geef je je carrière een internationale boost.

Bekijk het studieprogramma
 

De troeven van onze opleiding Politieke Wetenschappen

In Politieke Wetenschappen krijg je les van een divers en internationaal gerenommeerd team van jonge docenten. Hun uitgebreide ervaring als onderzoekers en opiniemakers brengen ze mee naar de les. Brussel is het hart van de politieke wereld, nationaal en internationaal. Je maakt kennis met die instellingen en krijgt gastcolleges van politici. De opleiding is kleinschalig: de lesgroepen zijn klein en je kan makkelijk proffen of studentenbegeleiders aanspreken voor begeleiding.

Ontdek alle troeven van de VUB

Oud-studenten aan het woord over de opleiding
 
 • Kevin Meyaert (Class of 2020) | Persmedewerker - CD&V
  "Als student Politieke Wetenschappen aan de VUB studeer je op een boogscheut van de belangrijkste politieke instellingen van Europa, België, Vlaanderen en Brussel. Dat is een kans van onschatbare waarde om je toekomstige carrière al deels vorm te geven."
   
 • Kirsten Devlieger (Class of 2020) | Trainee Consultant for Sustainability - Kreab
  "Als student Politieke Wetenschappen was het mijn droom om naar de hoofdstad van de Verenigde Staten te gaan. Dankzij The Washington Center kwam die uit. Ik kon met topmilitairen en -ambtenaren van over heel de wereld veiligheidsvraagstukken bespreken, zoals voedsel, water, energie, terrorisme en artificiële intelligentie."
   

 • Marie Kerckx (Class of 2021) | Consultant Transformation Execution (Public Sector) - EY
  "Voor mij zijn de professoren een grote troef van de opleiding Politieke Wetenschappen aan de VUB, omdat ze heel mensgericht te werk gaan. Ze zijn heel toegankelijk, wat ervoor zorgt dat je steeds persoonlijk bij hen terecht kunt met al je vragen."

Na je studie

Je vindt onze afgestudeerden in internationale organisaties, in de diplomatie, bij de Europese Commissie, in de politiek, bij derdewereldorganisaties, in het internationale vluchtelingenwerk, bij overheidsorganisaties, in lokale besturen, in de media, maar zeker ook bij bedrijven of voor de klas. Politicologen van de VUB vind je dus vrijwel overal. De combinatie van een brede basisopleiding, praktisch inzetbare vaardigheden, en de mogelijkheid om in verschillende richtingen te specialiseren, maakt dat onze politieke wetenschappers op uiteenlopende plaatsen terechtkomen.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht