Haal het beste uit jezelf

Politiek bepaalt hoe samenlevingen worden georganiseerd en bestuurd. In de opleiding politieke wetenschappen aan de VUB bestudeer je hoe dat precies gebeurt. Je leert hoe macht functioneert, hoe conflicten kunnen worden opgelost, en hoe gewone burgers hun stempel kunnen drukken op de politiek. Je krijgt ook het broodnodige inzicht in economie, recht, sociologie en ethiek mee zodat je de grote uitdagingen van de moderne samenleving kan doorgronden. Deze opleiding daagt je uit om het beste uit jezelf naar boven te halen. Als politieke wetenschapper van de VUB ben je dan ook klaar om plaats te nemen in de cockpit van de democratie.

Wat leer je in de opleiding? 

In het 1ste jaar krijg je les samen met de studenten sociologie. Dat betekent dat je daarna nog zowel voor politieke wetenschappen als sociologie kan kiezen. Vanaf het 2de jaar verdiep je je in de politieke wetenschappen. Een greep uit de vakken:

  • Bestuur en Beleid: in dit vak leer je hoe een overheid functioneert.
  • International Relations Theory: in dit vak krijg je¬†inzicht in hoe internationale politiek in elkaar zit.
  • Politieke Psychologie: in dit vak kijken we naar de gewone burger en zijn politieke voorkeuren en ongenoegens en naar conflicten tussen culturen.
     

Heb je je bachelordiploma gehaald? Dan stroom je door naar de master politieke wetenschappen. Je kan kiezen tussen 2 masterprogramma’s:

  • Master in Democratie en Leiderschap: een masterprogramma dat uniek is in Vlaanderen en je voorbereidt op een carri√®re als beleidsmaker.
  • Master in European and International Governance: met dit Engelstalige programma geef je je carri√®re een internationale boost.

Bekijk het studieprogramma
 

De troeven van onze opleiding politieke wetenschappen

In politieke wetenschappen krijg je les van een divers en internationaal gerenommeerd team van jonge docenten. Hun uitgebreide ervaring als onderzoekers en opiniemakers brengen ze mee naar de les. Brussel is het hart van de politieke wereld, nationaal en internationaal. Je maakt kennis met die instellingen en krijgt gastcolleges van politici. De opleiding is kleinschalig: de lesgroepen zijn klein en je kan makkelijk proffen of studentenbegeleiders aanspreken voor begeleiding.

De opleiding politieke wetenschappen gaat niet alleen over theorie√ęn en concepten.¬†De opleiding bereidt je voor op het werkveld¬†en op de beleidspraktijk. Tijdens je studie heb¬†je¬†de mogelijkheid om stage te lopen¬†in een¬†lokale, nationale of internationale organisatie¬†naar keuze. Een aantal van onze stagestudenten¬†kwamen de afgelopen jaren terecht op Belgische¬†ambassades in het buitenland; anderen gingen¬†in eigen land aan de slag als parlementair¬†medewerker, beleidsadviseur of journalist, of¬†liepen stage in een ngo.

Ook studenten die geen stage volgen, komen steevast in aanraking met de politieke praktijk. In de les Politieke partijen en verkiezingen (bachelor 3) ontwerp je bijvoorbeeld je eigen verkiezingscampagne, en in het Beleidsinnovatielab (master) ontwikkel je als consultant innovatieve oplossingen voor de grote maatschappelijke problemen van onze tijd. Tijdens je opleiding politieke wetenschappen aan de VUB word je dan ook klaargestoomd voor de wereld.

Ontdek alle troeven van de VUB

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Maak in een paar minuten kennis met de opleiding

We schuwen geen enkel thema en voeden je interesse in lokale, nationale en internationale politiek. Prof. Didier Caluwaerts stelt je in deze video de opleiding politieke wetenschappen aan de VUB voor. 

Na je studie

Je vindt onze afgestudeerden in internationale organisaties, in de diplomatie, bij de Europese Commissie, in de politiek, bij derdewereldorganisaties, in het internationale vluchtelingenwerk, bij overheidsorganisaties, in lokale besturen, in de media, maar zeker ook bij bedrijven of voor de klas. Politicologen van de VUB vind je dus vrijwel overal. De combinatie van een brede basisopleiding, praktisch inzetbare vaardigheden, en de mogelijkheid om in verschillende richtingen te specialiseren, maakt dat onze politieke wetenschappers op uiteenlopende plaatsen terechtkomen.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht