Professo aan het praten tegen studenten tijdens les in een aula van het Gebouw I op Campus Etterbeek

PACT School Tour

Begin 2024 startten we met de eerste editie van de PACT School Tour. Gerenommeerde professoren zijn op tournee door Vlaanderen en geven leerlingen en soms ook hun ouders gastlessen rond een actueel boeiend thema waarin kritisch denken centraal staat. Met de PACT School Tour willen we dan ook de kritische zin van jongeren aanscherpen.

De School Tour is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk. Maar niet getreurd...volgend jaar zijn we er opnieuw! 

Blijf op de hoogte van onze andere activiteiten voor scholen.


 

2022_Docent legt de werking van het hart uit aan een kind_Kinderuniversiteit_VUB

Springbok voor hoogbegaafde tieners

Springbok is een leerprogramma dat hoogbegaafde kinderen van 11 tot 15 jaar, naast het reguliere schoolprogramma, kunnen volgen. Vergelijkbaar met de Kangoeroe-klassen uit de basisschool. Als onderdeel van dat lessenpakket volgen de leerlingen deels les op de VUB-campus.

Meer info

Wetenschappen

Voor leerlingen

'Particles from the cosmos': a modern high-energy astrophysics masterclass

Vanuit de meest extreme omgevingen in ons universum wordt de aarde dagelijks gebombardeerd door hoogenergetische kosmische deeltjes.
Tijdens deze masterclass leer je alles over het detecteren van deze deeltjes met het Pierre Auger Observatorium in Argentinië en de IceCube neutrino detector begraven diep in het Zuidpoolijs. Vervolgens ontdek je met wetenschappers van de VUB en ULB hoe deze kosmische boodschappers ons helpen om de meest explosieve omgevingen in ons universum te bestuderen.

Wanneer? 24 april 2024
Meer info en inschrijvingen via iihe.ac.be/masterclass

Voor klassen

Particles from the cosmos': a modern high-energy astrophysics masterclass

Vanuit de meest extreme omgevingen in ons universum wordt de aarde dagelijks gebombardeerd door hoogenergetische kosmische deeltjes.
Tijdens deze masterclass leer je alles over het detecteren van deze deeltjes met het Pierre Auger Observatorium in Argentinië en de IceCube neutrino detector begraven diep in het Zuidpoolijs. Vervolgens ontdek je met wetenschappers van de VUB en ULB hoe deze kosmische boodschappers ons helpen om de meest explosieve omgevingen in ons universum te bestuderen.

Wanneer? 24 april 2024
Meer info en inschrijvingen via iihe.ac.be/masterclass

Wetenschapsshow

Tijdens een wervelende en interactieve wetenschapsshow presenteren doctoraatsstudenten de interdisciplinariteit van de verschillende ingenieurswetenschappen. Na de show kan er deelgenomen worden aan workshops op de VUB, waarbij jongeren ondergedompeld worden in de wereld van de ingenieurswetenschappen.

Deze wetenschapsshow wordt telkens in februari georganiseerd

Meer info.

Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale.

Wanneer? Vanaf oktober. Inschrijvingen voor oktober 2023 gaan open in september 2023.

Meer info over Wiskunnend Wiske.

Labobezoeken Fotonica

Kom de wereld van het licht ontdekken tijdens een labobezoek aan de VUB! Doctoraatsstudenten leggen haarfijn uit hoe hun experimenten in elkaar zitten en leerlingen mogen hier en daar zelfs een handje helpen.

Wanneer? 1 klasgroep per maand. Reserveren liefst anderhalve maand op voorhand.

Meer info over de Labobezoeken Fotonica

Ontdek de verbazingwekkende wereld van de artificiële intelligentie

Voor wie?

Leerlingen in de derde graad van het middelbaar onderwijs.

Klik hier voor alle info en schrijf je in!

Geneeskunde

2022_Studenten_Geneeskunde_VUB

Schoolwebinar

Voorbereiding Toelatingsexamen Geneeskunde

Als ondersteuning van jouw leerlingen bij de voorbereiding op de onderdelen CLEAR en VAARDIG van het toelatingsexamen Geneeskunde/Tandheelkunde, biedt de VUB twee op maat gesneden workshops aan. Meer info hieronder of via de link: 

Meer info over de Schoolwebinar voorbereiding toelatingsexamen

Meer info over de inhoud van de voorbereiding webinars

Het onderdeel "CLEAR" verwijst naar (inter)persoonlijke vaardigheden die voor een arts of tandarts van belang zijn: Conflicthantering, Luistervaardigheid, Empathie, Aandacht, Reflectie en Respect.

"VAARDIG" staat voor Verbinden, AnAlyseren, ReDeneren, InteGreren. Je krijgt vragen over een korte wetenschappelijke tekst met bijhorende figuren over een gezondheidsthema. Voor sommige vragen kan je het antwoord direct uit de analyse van de tekst of figuren afleiden en voor andere vragen moet je diepgaander redeneren, nieuwe verbanden leggen of verschillende delen integreren.

Taal & cultuur

Taal- en Cultuurdagen

Jaarlijks organiseert de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte meerdere Taal- en Cultuurdagen. Deze vinden plaats op onze campus in Etterbeek en voorzien een

reeks boeiende, interactieve workshops, op maat van uw leerlingen van de derde graad. Elk van deze workshops wordt gegeven door een universitair docent en laat de leerlingen kennismaken met interessante ontwikkelingen in de Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, Kunstwetenschappen en Archeologie, Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, en Toegepaste Taalkunde.

Tijdens de Taal- en Cultuurdag kunnen de leerlingen doorheen de dag 3 workshops volgen, waarbij ze telkens kunnen kiezen uit 3 verschillende opties, goed voor een totaal van 9 beschikbare workshops – voor elk wat wils!

Tijdens de Taal- en Cultuurdag krijgen de leerlingen ook de kans om te proeven van het universitaire campusleven. Iedereen krijgt een lunch aangeboden en indien gewenst wordt de dag ook afgesloten met een campusrondleiding.

Interesse? Inschrijven is volledig gratis en kan via faclw@vub.be. Vermeld in uw email de naam van de school, het aantal deelnemende leerlingen, hun huidige studierichting, en of u al dan niet wenst deel te nemen aan een campusrondleiding.

Workshops op aanvraag

De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte verzorgt daarnaast ook een ruim aanbod workshops op aanvraag:

 • Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? 
 • Aan de slag met Italiaans 
 • Spaans: Spaanse taal en cultuur: meer dan siesta, fiesta? 
 • Narrar en imágenes: Narrativa gráfica hispánica
 • Engels: Maori Loanwords 
 • La littérature française en mode focus et interactif
 • Goethe trifft Rammstein
 • Goethe trifft Micky Maus
 • Deutschland – man kann dich lieben (Duits, Nederlands, Frans, Engels)
 • Den Teufel anrufen? – Faust (Duits, goede basiskennis vereist)
 • Rekenen met taal: de betekenis van woorden onderzoeken aan de hand van wiskundige vectoren

Tenslotte organiseren we ook volgende digitale interactieve quiz-workshops:

 • Duitse taal en cultuur: hoe ver reikt jouw kennis? 
 • Lengua y cultura española: ¿más que siesta y fiesta?
 • The English-Speaking World: An Introduction
 • Wat zegt jouw Frans taalgevoel?
 • Eerste stappen met het Italiaans (De workshop kan worden gegeven in het Italiaans, Nederlands, Engels en Frans) 

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Prijs voor Duits

De talenopleidingen van de VUB schrijven jaarlijks de Prijs voor Duits uit. Deze prijs is er voor (klas)groepen of individuele leerlingen die bereid zijn om een bijzondere prestatie op het gebied van Duits neer te zetten.

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Lonnoy & Lorand beurzen

Dankzij de legaten van Jeanne Lonnoy en Emile Lorand, reiken de de opleiding Taal- en Letterkunde (TALK) en Linguistics & Literary Studies (MuBA) van de VUB twaalf studiebeurzen uit aan laatstejaars van het secundair onderwijs die gebeten zijn door taal en literatuur, en die graag een Bachelor Taal- en Letterkunde of Linguistics and Literary Studies aan de VUB starten. Deze studiebeurs behelst het inschrijvingsgeld van het eerste bachelorjaar aan de VUB, en voor studenten die sowieso al beschikken over een studiebeurs bieden we zelfs het inschrijvingsgeld gedurende de drie jaren als bachelorstudent aan.

Iedereen maakt kans op deze studiebeurzen: het belangrijkste is de passie en de motivatie voor taal van de toekomstige studenten!

Hoe kandideren

Aanmelden kan via dit formulier.

Een kandidaatstelling bestaat uit de volgende documenten:

 • een motivatiebrief (max. 800 woorden)
  • Wie ben ik?
  • Waarom wil ik Taal- en Letterkunde / Linguistics and Literary Studies aan de VUB studeren?
  • Hoe heeft mijn Taal- en letterkundig talent zich al geuit?
  • Waarom zou een beurs nuttig zijn voor mij?
 • kopieën van de rapport(en) van het huidige schooljaar en van het eindrapport van het vijfde jaar
 • een korte aanbevelingsbrief van twee leerkrachten, die de leerkrachten zelf online uploaden (ca. 500 woorden per brief)

De kandidaatstellingen worden geëvalueerd door een commissie van professoren en assistenten van deze twee opleidingen. De resultaten die in het verleden behaald werden, zijn niet bepalend als selectiecriterium, maar ze geven wel complementaire informatie over het studentenprofiel van de kandidaat. Dit is de reden waarom de commissie ook veel belang hecht aan de motivatiebrief en de aanbevelingsbrieven van de leerkrachten.

Wanneer
 • Aanmeldingsprocedure: vanaf 1 april
 • Deadline kandidaatstelling: 15 augustus 2023
 • Deadline aanbevelingsbrieven leerkrachten: 20 augustus 2023
 • Selectie: de kandidaat wordt op 30 augustus 2023 gecontacteerd

Meer info nodig? Mail naar talk@vub.be

Lichamelijke opvoeding

Sportprikkels VUB leerlingen

Sportprikkels

Sportprikkels is een sportdag voor scholieren van de derde graad van het middelbaar, georganiseerd door studenten van de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen. Doorheen de dag kunnen leerlingen allerlei sporten uitoefenen op de campus van de VUB, onder leiding van studenten uit de tweede en derde bachelor LO. 

 

Deze sportdag wordt telkens in maart/april georganiseerd.

Meer info over Sportprikkels

Labodagen

Sports Sciences Experience Days

Om tegemoet te komen aan de vragen van scholen om deze labo’s te kunnen bezoeken, organiseert de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie twee maal per jaar de Sports Sciences Experience Days. Klassen van het 6e middelbaar met interesse in sportwetenschappen hun onderzoekscompetenties aanscherpen door zich onder te dompelen in de opleidingen Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie.

Op deze dag wordt er onder andere aangeboden:

 • Inspanningstesten uitvoeren in het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport en de resultaten bespreken
 • Lichaamssamenstellingsmetingen uitvoeren 
 • Beleving van Virtual Reality-sportsessies  
 • Campusrondleidingen 
 • Informatiesessies over de nodige voorkennis om een academische opleiding met sportwetenschappen te starten
 • En meer...

Een leerrijke dag op onze groene universiteitscampus, die kadert binnen de leerlijnen secundair onderwijs, begeleid door experten in het wetenschappelijke werkdomein. Heb je interesse om met jouw klas deel te nemen? Contacteer dan zeker faclk@vub.be!

Sportdagen LK