logo

Wat staat er op het programma?

Op het programma staan openlessen van alle bacheloropleidingen. Je zet je gewoon in de aula tussen de studenten. De meeste lessen komen uit het eerste bachelor van de opleidingen. Maar schrik niet. Het tempo ligt hoog, dus het is normaal als je niet alles kan volgen. 

Klaar voor d’univ?

Je volgt deze week les aan d’univ. Dit is een belangrijke stap in jouw zoektocht naar een opleiding die bij je past en in jouw voorbereiding op het hoger onderwijs. Mogelijks zit je nog met een aantal vragen of bedenkingen rond jouw studiekeuze of blijf je vertwijfeld achter na je confrontatie met het lesgeven? Volg dan zeker de workshop 'Klaar voor d'univ'. We geven je een aantal tips rond de ideale voorbereiding en aanpak binnen het hoger onderwijs.

Lessen per thema

Om het kiezen gemakkelijker te maken, hebben we de lessen in deze volgorde opgedeeld: thema (vb. Wetenschappen) - opleiding (vb. Biologie) - vak (vb. Algemene chemie). Je zoekt dus eerst op één van de 10 thema's:

  • Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen 
  • Ingenieur 
  • Talen  
  • Cultuur en maatschappij 
  • Economie 
  • Sociale wetenschappen 
  • Mens in de maatschappij 
  • Recht en criminologie 
  • Medische opleidingen 
  • Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen

Onder deze thema's vind je de bachelors en de bijbehorende lessen terug. 

Let op: algemene vakken komen meermaals voor

Er staat een limiet op het aantal deelnemers per les. Aangezien het echte lessen zijn, zit je tussen onze studenten en kunnen de aula's vollopen. Maar let goed op: sommige lessen van algemene vakken kunnen meermaals voorkomen.

Een voorbeeld: het vak 'Communicatiewetenschappen' komt driemaal voor, één keer bij Communicatiewetenschappen, één keer bij Sociologie en één keer bij Politieke Wetenschappen. Maar het gaat hier om wel degelijk om hetzelfde vak.

Het aantal beschikbare plaatsen hebben we verdeeld over de verschillende bachelors. Als een les volzet is, loont het dus de moeite om eens te zoeken naar vrije plaatsen bij aanverwante opleidingen. 

Test ineens het traject dat je moet afleggen naar de campus.

Met de trein, tram, metro, bus, auto of fiets.

Wandel tussen de lessen door eens rond op de campus.

Of ga eens zwemmen in het gloednieuwe zwembad.

Heb je vragen of problemen met jouw inschrijving voor de openlesdagen aan de Vrije Universiteit Brussel? Kijk dan hieronder of jouw vraag of probleem er tussen zit. 

Soms komen e-mails terecht in je spam-folder. Zeker als je mailprogramma ons nog niet kent. Heb je al in de spam gekeken? Toch nog geen mail? Stuur dan een mailtje naar evenementen@vub.be  en we checken of je bent ingeschreven en sturen je het programma terug door. 

Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Verkeerde webbrowser: sommige webbrowsers werken niet goed met onze website. Internet Explorer werkt soms niet. Het is best je inschrijving te doen via Google Chrome of Firefox.
- Veel verkeer op de website: als er veel leerlingen tegelijk willen inschrijven kan dit zorgen voor vertragingen. Probeer het later nog eens.


Kan je nog steeds niet reserveren? Stuur dan een mail naar evenementen@vub.be  met Openlesdagen in je subject. Vermeld de lessen die je wilt volgen en wij zorgen voor de inschrijving.

Onder elke les kan je terugvinden op welke campus je moet zijn.
Voor de opleiding Geneeskunde gaan al de lessen door op de Health Campus in Jette. 
Voor de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie kunnen de lessen op beide campussen doorgaan, kijk dus zeker de website na.
Al de andere opleidingen gaan door op de Brussels Humanities Sciences & Engineering Campus in Etterbeek.

Gaat je les door in Etterbeek?
Dan verwachten we jou een kwartier voor de aanvang van de les aan het Infopunt Studenten.

Gaat je les door in Jette?
Dan verwachten we jou een kwartier voor de aanvang van de les aan het faculteitssecretariaat.

Signalisatie is voorzien.

Er staat inderdaad een limiet op het aantal plaatsen. Anders zitten de aula’s te vol. Soms komt een vak wel voor bij twee gelijkaardige opleidingen. Het loont de moeite om eens verder te kijken.
Het gebeurt ook wel dat er mensen annuleren of dubbel inschrijven. Die worden dan verwijderd. Op zo’n moment komen er dan weer plaatsen vrij. Check dus later nog eens.

Ja, de week voor de openlesdagen starten, krijg je van de Vrije Universiteit Brussel een praktische mail met informatie. Daarin staat waar je je moet aanmelden. Na inschrijven krijg je een bevestigingsmail met het programma van lessen. Bewaar deze mail goed!

Ja zeker! Je zit in de leslokalen en aula's tussen onze studenten. 

Als je bijvoorbeeld een les wilt volgen op Brussels Health Campus in Jette en daarna een les op de campus in Etterbeek, rekenen we minstens 1u om te pendelen. Vandaar dat je geen les zal kunnen reserveren als het einduur van de eerste les té dicht bij het beginuur van de volgende ligt. Dan krijg je de melding ‘Campus niet bereikbaar’. 

Stuur ons een mailtje naar evenementen@vub.be  met volgende informatie: jouw naam en familienaam en het juiste e-mailadres. 

Stuur ons dan zeker een mailtje op evenementen@vub.be  met de lessen die je niet kan volgen. Op die manier komen er plaatsen vrij voor andere mensen. 

Neen, de lessen zijn gratis. 

Ja, het kan altijd gebeuren dat een professor ziek is. We proberen je tijdig te verwittigen per e-mail, maar in sommige gevallen zal dit niet mogelijk zijn.