logo

Openlessen volgen

Het programma is nog niet bekend. Je kan je gegevens achterlaten bij 'inschrijven', dan houden we je op de hoogte van zodra je je lessen kan kiezen en inschrijven. 

Wat staat er op het programma?

Op het programma staan openlessen van alle bacheloropleidingen. Je zet je gewoon in de aula tussen de studenten. De meeste lessen komen uit het eerste bachelor van de opleidingen. Maar schrik niet. Het tempo ligt hoog, dus het is normaal als je niet alles kan volgen. 

Klaar voor d’univ?

Je volgt deze week les aan d’univ. Dit is een belangrijke stap in jouw zoektocht naar een opleiding die bij je past en in jouw voorbereiding op het hoger onderwijs. Mogelijks zit je nog met een aantal vragen of bedenkingen rond jouw studiekeuze of blijf je vertwijfeld achter na je confrontatie met het lesgeven? Volg dan zeker deze workshop. We geven je een aantal tips rond de ideale voorbereiding en aanpak binnen het hoger onderwijs’

Lessen per thema

Om het kiezen gemakkelijker te maken, hebben we de lessen in deze volgorde opgedeeld: thema (vb. Wetenschappen) - opleiding (vb. Biologie) - vak (vb. Algemene chemie). Je zoekt dus eerst op één van de 10 thema's:

  • Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen 
  • Ingenieur 
  • Talen  
  • Cultuur en maatschappij 
  • Economie 
  • Sociale wetenschappen 
  • Mens in de maatschappij 
  • Recht en criminologie 
  • Medische opleidingen 
  • Movement mix

Onder deze thema's vind je de bachelors en de bijbehorende lessen en mixes terug. 

Let op: algemene vakken komen meermaals voor

Er staat een limiet op het aantal deelnemers per les. Aangezien het echte lessen zijn, zit je tussen onze studenten en kunnen de aula's vollopen. Maar let goed op: sommige lessen van algemene vakken kunnen meermaals voorkomen.

Een voorbeeld: het vak 'Communicatiewetenschappen' komt driemaal voor, één keer bij Communicatiewetenschappen, één keer bij Sociologie en één keer bij Politieke Wetenschappen. Maar het gaat hier om wel degelijk om hetzelfde vak.

Het aantal beschikbare plaatsen hebben we verdeeld over de twee bachelors. Als een les volzet is, loont het dus de moeite om eens te zoeken naar vrije plaatsen bij aanverwante opleidingen. 

Test ineens het traject dat je moet afleggen naar de campus.

Met de trein, tram, metro, bus, auto of fiets.

Wandel tussen de lessen door eens rond op de campus.

Of ga eens zwemmen in het gloednieuwe zwembad.

Heb je vragen of problemen met jouw inschrijving voor de openlesdagen aan de Vrije Universiteit Brussel? Kijk dan hieronder of jouw vraag of probleem er tussen zit. 

Soms komen e-mails terecht in je spam-folder. Zeker als je mailprogramma ons nog niet kent. Heb je al in de spam gekeken? Toch nog geen mail? Stuur dan een mailtje naar evenementen@vub.be  en we checken of je bent ingeschreven en sturen je het programma terug door. 

Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Verkeerde webbrowser: sommige webbrowsers werken niet goed met onze website. Internet Explorer werkt soms niet. Het is best je inschrijving te doen via Google Chrome of Firefox.
- Veel verkeer op de website: als er veel leerlingen tegelijk willen inschrijven kan dit zorgen voor vertragingen. Probeer het later nog eens.


Kan je nog steeds niet reserveren? Stuur dan een mail naar evenementen@vub.be  met Openlesdagen in je subject. Vermeld de lessen die je wilt volgen en wij zorgen voor de inschrijving.

Er staat inderdaad een limiet op het aantal plaatsen. Anders zitten de aula’s te vol. Soms komt een vak wel voor bij twee gelijkaardige opleidingen. Het loont de moeite om eens verder te kijken.
Het gebeurt ook wel dat er mensen annuleren of dubbel inschrijven. Die worden dan verwijderd. Op zo’n moment komen er dan weer plaatsen vrij. Check dus later nog eens.

Ja, de week voor de openlesdagen starten, krijg je van de Vrije Universiteit Brussel een praktische mail met informatie. Daarin staat waar je je moet aanmelden. 

Als je kiest voor een les zit je samen met onze studenten in de aula. De meeste vakken komen voor in het eerste bachelor. Als je kiest voor de Science mix, Medical mix of Movement Mix krijg je workshops. 

Als je bijvoorbeeld een les wilt volgen op Brussels Health Campus in Jette en daarna een les op de campus in Etterbeek, rekenen we minstens 1u om te pendelen. Vandaar dat je geen les zal kunnen reserveren als het einduur van de eerste les té dicht bij het beginuur van de volgende ligt. Dan krijg je de melding ‘Campus niet bereikbaar’. 

Stuur ons een mailtje naar evenementen@vub.be  met volgende informatie: jouw naam en familienaam en het juiste e-mailadres. 

Stuur ons dan zeker een mailtje op evenementen@vub.be  met de lessen die je niet kan volgen. Op die manier komen er plaatsen vrij voor andere mensen. 

Neen, de lessen zijn gratis. 

Ja, het kan altijd gebeuren dat een professor ziek is. We proberen je tijdig te verwittigen per e-mail, maar in sommige gevallen zal dit niet mogelijk zijn.