logo

IS CHEMIE DE JUISTE OPLOSSING VOOR JOU?

De meesterkok die een snuifje zout toevoegt. De Formule 1-piloot die zich in zijn racewagen van composiet materiaal laat zakken. De arts die een gloednieuw geneesmiddel voorschrijft waarvan de oorsprong ligt in een natuurproduct afgezonderd uit een plant uit het regenwoud ...

In kleine groepjes leer je nauwkeurig experimenten uit te voeren en op een veilige en milieuvriendelijke manier omgaan met chemicaliën.

Voel je volledig in je element

Niet dat we je willen afschrikken, maar de wereld rekent op jou. Want die wereld wil vernieuwen op een duurzame manier. En hoe je het klimaatvraagstuk, de nood aan hernieuwbare energie, de zoektocht van de industrie naar intelligente materialen, of de stille revolutie in de gezondheidszorg ook bekijkt: er komt chemie aan te pas. Véél chemie. Neem jij de handschoen op?

Professor Steven Ballet, Vakgroepen Chemie en Bio-Ingenieurswetenschappen

Tussen fundamenteel onderzoek en praktische toepassing

“De vrijheid van denken en toegang tot een grenzeloze creativiteit bij mezelf maar ook bij de studenten, maken het beroep van docent onvervangbaar. Je zit aan het roer van een schip dat een lange ontdekkingsreis maakt. En tijdens die reis probeer je niet alleen wetenschappelijke ontdekkingen te doen, je tracht ook elke student die je over de vloer krijgt duidelijk te maken dat ze zich in een geprivilegieerde positie bevinden. Zij zijn de metsers van morgen. Zij maken nieuwe moleculen en ontwikkelen nieuwe detectie- en synthesemethoden. Zij zijn diegenen die ervoor kunnen zorgen dat onze samenleving vooruit gaat. Chemie staat werkelijk centraal tussen fundamenteel onderzoek enerzijds en praktische toepassingen anderzijds!”

In mei 2018 verdedigde VUB-chemicus Thijs Stuyver zijn doctoraat over het elektrische geleidingsvermogen van moleculen. In de jury zat de Amerikaanse Nobelprijswinnaar chemie Roald Hoffmann. Hij was al in geen veertig jaar in België geweest.

    

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Een gedetailleerd overzicht van je vakken vind je via de opleidingsfiches onderaan de pagina.

Bachelor

Chemie is een centrale wetenschap, je eerste bachelorjaren geven je dan ook een stevige, algemene vorming. Verschillende opleidingsonderdelen loodsen je doorheen de verschillende aspecten van de chemie en de biochemie, anderen geven je het volledige plaatje over verwante basiswetenschappen.

De wetenschap is geen statisch gegeven: elke dag worden nieuwe inzichten aangeboord en oude inzichten verworpen. Dat betekent ook dat de VUB je niet probeert op te leiden tot een wandelende encyclopedie. We leren je inzichten en wetenschappelijke attitudes aan waardoor je de snelle evoluties in de wetenschap steeds weer weet te absorberen.

Neem eens een kijkje naar een voorbeeld van je toekomstig uurooster!

Master: een wereld gaat open

Geleidelijk aan verschuift de nadruk naar een meer discipline-eigen opleiding, met veel tijd voor experimenteel werk.

Je maakt kennis met analysemethoden en toepassingen in de analytische en milieuchemie. Je wordt ingewijd in de wereld van nucleïnezuren, proteïnen en de biochemische processen met hun toepassingen. De fysische chemie verleent je dan weer inzicht in vele fenomenen met dagdagelijkse toepassingen en leert je ook de theoretische basis van moleculaire eigenschappen. De chemie ‘in de computer’ is hierbij niet meer weg te denken. Daarnaast leer je hoe de structuur van complexe organische moleculen opgehelderd kan worden en hoe dergelijke moleculen in het laboratorium opgebouwd kunnen worden.

De masteropleiding wordt samen met de Universiteit Gent georganiseerd. De expertise wordt gebundeld, waardoor je een ruimer aanbod krijgt aan keuzevakken en onderwerpen voor je masterproef. Je hebt keuze uit twee specialisaties.

This specialisation offers a thorough education in the design and synthesis of organic molecules and polymers, in which medicinal chemistry, computational chemistry and structural analysis feature prominently. In addition, advanced courses in theoretical and quantum chemistry are provided.

Deze specialisatie is alleen beschikbaar in het Engels.
Bekijk voor meer informatie de opleidingspagina van de Master Chemistry.

This specialisation covers a whole range of analytical techniques including advanced chromatography, elemental and isotope analyses, nutrient and organic pollutant analysis. Examples of studies include natural and disturbed processes in water, sediments and atmosphere. A variety of analytical techniques are used, and new sampling and measuring techniques are designed, tested, refined and optimised.

Deze specialisatie is alleen beschikbaar in het Engels.
Bekijk voor meer informatie de opleidingspagina van de Master Chemistry.

Educatieve Master

Zou je graag voor de klas staan en heb je een passie voor chemie? Ga dan voor de Educatieve master in de wetenschappen en technologie.

Je combineert kwaliteitsvol onderwijs in jouw vakdomein met een sterk pakket aan pedagogische en vakdidactische kennis. Met dit programma word je gevormd als master én kan je onmiddellijk lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Al een diploma op zak?

Heb je al een diploma op zak, maar wil je starten aan de Master of Science in de Chemie/Chemistry? Een schakel- of voorbereidingsprogramma stoomt jou klaar voor de start.

Opleidingsfiches

Via het doorklik menu hieronder kan je de opleidingsfiches raadplegen. Hier vind je een overzicht van de vakken, toelatingsvoorwaarden en structuur van de opleiding.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten?

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Jij wil onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo's. Jij wil meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen. Jij wil je specialiseren in moleculair en macromoleculair ontwerp. Je wenst je inzicht in de interacties van chemische producten met het leefmilieu toe te passen om actuele problemen op te lossen of je wil je kennis delen en denkt aan een loopbaan in het onderwijs. Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

De master in chemie biedt een wetenschappelijke opleiding van hoog niveau die een stevige theoretische opleiding koppelt aan experimentele vaardigheden en kritisch denken.Een vakoverschrijdend programma waarbij je de gekozen cluster kan aanvullen met een minor onderzoek, industrie of onderwijs. Een grote vrijheid in de samenstelling van je programma, de mogelijkheid je voor te bereiden op een loopbaan in het onderwijs en een deel van je opleiding in het Engels of in het buitenland te volgen.

Je krijgt de mogelijkheid om in up-to-date, gespecialiseerde laboratoria en interuniversitaire onderzoeksgroepen te werken.

Twijfel je aan je voorkennis? Er zijn verschillende manieren om je klaar te stomen voor de start.

Basisvaardigheden wiskunde
Wiskunde is vaak een van de grote knelvakken voor studenten in hun eerste jaar. Wie eventuele tekorten in zijn voorkennis wiskunde niet heeft kunnen wegwerken tegen de start van het academiejaar, kan hier tijdens het jaar nog aan werken. Binnen de opleiding Chemie kan je het keuzevak “Basisvaardigheden wiskunde” in het eerste semester volgen. Studenten worden intensief begeleid in het verwerven van essentiële wiskundige vaardigheden en bij het maken van oefeningen.

wiskunde_bijwerken

Een overzicht van de verwachte voorkennis Wiskunde, Fysica en Chemie kan je opzoeken op we.vub.ac.be/nl/voorkennis-wetenschappen-wiskunde.

Je lesrooster zal afhangen van de keuzevakken die je opneemt, maar dit voorbeeldrooster geeft al een goed idee.

Op ons studentenportaal kan je de lesroosters bekijken van dit academiejaar, deze kunnen natuurlijk nog veranderen.

Let op: het uiteindelijke rooster kan aangepast worden in functie van wijzigingen in de COVID19 maatregelen van de VUB.

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Heb ik voldoende voorkennis?

Bekijk welke voorkennis we verwachten

Wist je dat ...

  • Scheikunde bij top 10 best betaalde jobs staat? Hun gemiddelde maandelijks brutoloon bedraagt 5.217 euro (Bron: https://statbel.fgov.be september 2018)
  • Door de uitstroom van oudere werknemers de chemische sector jaarlijks 2.000 nieuwe chemici zoekt?
  • Je vanaf je derde bachelor naar het buitenland kan?
  • We beschikken over gloednieuwe practicumzalen? Zo krijg je als student de kans gebruik te maken van hoogtechnologische apparatuur.

Florence Gossiaux, Student Ambassador chemie

Geen enkele dag heb ik spijt gehad

“De keuze om chemie te gaan studeren kwam bij mij redelijk snel. In het middelbaar werd mijn interesse en enthousiasme gewekt door de leerkracht chemie en die twee zijn vandaag nog altijd aanwezig. Geen enkele dag heb ik spijt gehad of getwijfeld of chemie nu de juiste keuze was, net als kiezen voor de VUB. Het gevoel van thuiskomen toen ik er voor het eerst was heb ik nog iedere keer ik een voet op de campus zet. Sympathieke proffen, interessante lessen, goede begeleiding en dat allemaal in een super omgeving.”

Maak kennis met onze proffen

VUB in de media

Voor al het VUB nieuws en de ontwikkelingen op onze campus, neem zeker eens een kijkje op onze nieuwspagina vubtoday!

DE WIJDE WERELD IN

Een internationale studie-ervaring, alleen voor de happy few? Niet bij ons. Omdat wij weten hoe belangrijk zo’n buitenlandse ervaring is voor je persoonlijke ontwikkeling, je academische vorming én voor je professionele carrière, willen we elke student de kans geven om de wijde wereld in te trekken.

Ga jij op uitwisseling?

Vanaf je derde bachelor kan je op uitwisseling via het bekende Erasmus+ programma, maar er zijn ook een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. De opleiding Chemie heeft een aantal uitwisslingsovereenkomsten en contacten met verschillende universiteiten.

Buitenlandse stages

In je masterjaren sla jij echt je vleugels uit: je krijgt de kans om stage te lopen en ervaring te vergaren in een professionele omgeving. Deze stage kan je ook in het buitenland lopen, op die manier sla je meer dan twee vliegen in één klap.

Alumnus Karlijn Hollanders

Een onvergetelijke ervaring

“Gedurende mijn thesisjaar in de masteropleiding Chemie, met specialisatie in de Organische Chemie, kreeg ik de mogelijkheid om een semester door te brengen aan de universiteit van St. Andrews, gelegen aan de oostkust van Schotland. Eens ter plaatse aangekomen kon ik genieten van de karakteristieke sfeer en de ongereptheid van The Lowlands. Kort hierna werd ik hartelijk ontvangen door de Goss onderzoeksgroep in The School of Chemistry. De universiteit lag slechts op een steenworp van mijn verblijfplaats. In een state-of-the-art labo zette ik mijn onderzoek verder. Dankzij een nauwe samenwerking met een multidisciplinair team kwam ik in aanraking met verscheidene nieuwe technieken zoals genochemetics en enzymatische reacties, toegepast in de organische chemie. De vergaarde kennis alsook alle nieuwe vriendschappen droegen bij tot een onvergetelijke ervaring…”

Naar het buitenland?

Ontdek de mogelijkheden

Naar waar?

Bestemmingen

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Dankzij je brede vorming kan je in tal van sectoren aan de slag.

De meeste afgestudeerde masters bouwen een loopbaan uit in de chemische, agrochemische of farmaceutische nijverheid. Ze verrichten daar sterk uiteenlopende functies: in research, productie, laboratoria, verkoop en management.

Een aantal chemici komt terecht in overheidslaboratoria voor de controle en het onderzoek van eetwaren, drinkwater, radioactieve straling, afvalstoffen en andere milieuaspecten.

Ook in medische laboratoria, ziekenhuizen en apotheken is er behoefte aan chemici.

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor chemici!

Valerie Peeters


Clinical Research Associate

'Ken jezelf en zoek een job die aansluit bij je sterke punten.'

Jouw naam?


Schrijf je snel in of voeg je naam toe aan onze lijst

Ontdek onze 'wall of faces'

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv.

Marc Ceusters, Compound Development Team Leader, Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson and Johnson

“Ik koos voor de studie chemie om later in de medicinale chemie terecht te komen. De synthese van een bepaalde, op maat gemaakte, molecule is iets wat je in andere opleidingen niet leert. Ik deed mijn doctoraatsonderzoek aan de VUB binnen de peptidechemie, meer bepaald rond enkefalines. Deze peptiden kunnen door het lichaam zelf geproduceerd worden en hebben een pijnstillende werking. Zoveel jaren later ging ik aan de slag bij Janssen Pharmaceutica. Ik startte als medicinale chemist in het basisonderzoek. Daar zoekt men naar moleculen met interessante farmacologische werkingen. Nu werk ik als Compound Development Team Leader in het domein van de Neurowetenschappen, en in hoofdzaak psychiatrische ziektebeelden. Ieder project is anders en iedere dag is dus ook anders. Je moet je inwerken in de literatuur, wetenschappelijke ontwikkelingen opvolgen, je leert uit voorgaande projecten, je leidt vergaderingen of woont ze bij, je stelt presentaties en documenten op, je leidt een team ...”

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Kostenplaatje


Ja, studeren kost geld. Maar de VUB en het Vlaams onderwijs doen er alles gaan om het zo betaalbaar mogelijk te houden.

Meer weten

Op kot

Meer weten

Studiekeuze en -begeleiding


Een opleiding kiezen... geen eenvoudige opgave! Drie stappen die kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze.

Meer weten

Studentenleven

Meer weten

Studeren met beperking


We vinden het belangrijk om vanuit de VUB bij te dragen aan gelijke kansen, bijvoorbeeld met het ReFlex-statuut.

Meer weten

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

Leerkrediet? Studiepunten? Help!

Een student zal deze begrippen meer dan eens tegenkomen in documenten of mails, maar wat willen ze nu eigenlijk zeggen?

Toelatingsvoorwaarden en individuele studietrajecten

Bachelor
Om aan een bacheloropleiding te beginnen moet je eerst en vooral over een diploma secundair onderwijs beschikken. ASO, TSO, KSO of BSO doet er eigenlijk niet toe, maar voor een BSO diploma heb je wel meer nodig dan een getuigschrift.

Schakel-, voorbereidingsprogramma & master
Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, bekijk dan de pagina 'programma' van de opleiding van jouw voorkeur. Hier vind je een overzicht van de opleidingsfiches. Hierin staat telkens een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleiding.

 

Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen of vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding.

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Kunnen we je nog ergens mee helpen?

Stel je vragen hier!