logo

Waarom een educatieve master aan de VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Je start in je bachelor?


Maak kennis via de keuzevakken!

Educatief pakket (15 ECTS)

Academische bachelor op zak?


Ga voor de educatieve master!

8 masters (90 of 120 ECTS)

Professionele bachelor op zak?


Ga voor een schakelprogramma!

Neem contact op met de studietrajectbegeleiders

Master op zak?


Volg het verkorte traject!

Alle trajecten (60 ECTS)

Aan de slag als leraar?


Word leraar in opleiding!

Alle trajecten (60 ECTS)

VANAF DAG ÉÉN IN DE PRAKTIJK!

Aan de VUB sta je vanaf dag één in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van één individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).

Nadat je voldoende zicht hebt op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of: vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.

Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stage-activiteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Van academische bachelor tot educatieve Master of Science

Weet je nog niet of het leraarschap iets voor jou is of ben je net zeker en wil je zo snel mogelijk starten? Grijp dan de kans om in je bacheloropleiding te proeven van de educatieve master met het keuzevakkenpakket onderwijs. Dit vakkenpakket bestaat uit een boeiende mix van praktijk en theorie.

Hou al je opties open en start al met 3 educatieve keuzevakken in de bachelor!

Drie educatieve vakken die je al kan volgen in je bachelor

In het vak Urban Education (6 ECTS) leer je via een interactief stadslabo de stedelijke onderwijscontext van binnenuit kennen en sta je samen met de andere studenten stil bij je persoonlijke visie op onderwijs.

In onderwijssociologie en onderwijsbeleid (3 ECTS) maak je kennis met de organisatie, structuur en basisprincipes van het Belgische onderwijs. Wat betekent bijvoorbeeld ‘vrijheid van onderwijs’ en hoe wordt bepaald wat leerlingen op het einde van hun schoolloopbaan moeten kennen?

Tot slot ga je op een laagdrempelige manier aan de slag als leerkracht via een stage
als tutor in het vak Leren van individuele leerlingen (6 ECTS). Je gaat aan de slag in één van de verschillende tutorprojecten en begeleidt één of een klein groepje scholieren of eerstejaars bachelorstudenten op vakinhoudelijk vlak of op vlak van algemene studievaardigheden. Theoretische lessen over onder andere de manier waarop ons brein informatie verwerkt en opslaat alsook concrete ontwerpsessies om je te ondersteunen bij het voorbereiden van je begeleidingssessies, helpen je om de leerkansen van je tutees te maximaliseren en zo gelijke kansen in ons onderwijs te bevorderen.

In verschillende bacheloropleidingen kan je al een keuzepakket "onderwijs" van 15 studiepunten opnemen. Na het volgen van dit keuzepakket kan je rechtstreeks instromen in de educatieve master of de reguliere master. Kortom proef nu al van het onderwijs en hou al je opties open!

8 EDUCATIEVE MASTEROPLEIDINGEN MET KEUZE UIT 16 AFSTUDEERRICHTINGEN

Vanaf 2019-2020 biedt de Vrije Universiteit Brussel acht educatieve masteropleidingen aan die optimaal voorbereiden op de veelzijdige arbeidsmarkt. Je combineert kwaliteitsvol onderwijs in jouw vakdomein met een sterk pakket aan pedagogische en vakdidactische kennis. Met dit programma word je gevormd als master én kan je onmiddellijk lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Inschrijven voor de (verkorte) Educatieve Master

Start nu

Infosessies gevolgd? --> Ingeschreven? --> Administratief onthaal in de opleiding!

Ontdek hier hoe we samen met jou het jaarprogramma vastleggen

Online hulp nodig bij je aanmelding? Bekijk het filmpje of stel je vraag via lerarenopleiding@vub.be.

Telefoon Etterbeek
02 614 87 87

Telefoon Anderlecht
0471 76 08 63

Telefoon Leuven en Diest
0471 76 08 83

Heb je een vraag?


Neem contact met ons op!

Vragenformulier

Jouw studietraject te bespreken?


Neem contact met je studietrajectbegeleider

Contactgegevens

Informatie over lessenroosters, vrijstellingen, etc?


één adres

Naar studenteninformatie!
Campus Etterbeek
Pleinlaan 9, 1050 Elsene, vierde verdieping

Maandag en woensdag: 10u-15u. Buiten openingsuren: op afspraak
lerarenopleiding@vub.be
Campus COOVI Anderlecht
Gebouw 5, verdieping 1, Emile Grysonlaan 1, 1070 Anderlecht

Op afspraak
lerarenopleiding@vub.be
Campus Oranjerie Leuven
Kolonel Begaultlaan 1A/5A, 3012 Leuven

Op afspraak
lerarenopleiding@vub.be
Campus Oranjerie - Diest
Boudewijnvest 3, 3290 Diest

Op afspraak
lerarenopleiding@vub.be

Ja. In je bacheloropleiding kan je al 3 vakken opnemen van de Educatieve Master als keuzevakken: Urban Education, Onderwijssociologie en onderwijsbeleid en Leren van individuele leerlingen. Op deze pagina vind je meer informatie over de vakken.

Je kan de Educatieve Master zowel in het 1ste semester starten (in september) als in het 2de semester. Dan start je op in februari. Afhankelijk van wanneer je start zal je een aantal vakken wel of niet kunnen volgen.

Dat kan. Als student in een LIO- traject telt je lesopdracht mee als stage. Afhankelijk van de omvang en invulling van je lesopdracht kan het zijn dat je bijkomende stage-uren dient te lopen (eventueel op je eigen school). De theoretische inhouden worden aangeboden in een flexibel en blended traject dat contactmomenten combineert met online leeractiviteiten. Een LIO-statuut kan je aanvragen op deze pagina.

Je kan hierover in gesprek gaan met je studietrajectbegeleider. Wil je een vakdidactiek volgen waarvoor je geen rechtstreekse toegang hebt op basis van je vooropleiding? Vul dit formulier in en dan bekijken we jouw mogelijkheden. Een afwijking op de toelatingsvoorwaarden moet steeds aangevraagd worden via het uitzonderingsformulier. Toelating tot een vakdidactiek verloopt via een toestemming van de vakdidacticus van het door jou gekozen vak.

Hoeveel je zal betalen per academiejaar hangt eigenlijk af van het aantal studiepunten dat je zal opnemen. Het studiegeld bestaat uit 2 delen. Een vast bedrag van €245,20 en een variabel bedrag van €11,70 per opgenomen studiepunt. Indien je alle studiepunten in 1 academiejaar zou opnemen moet je rekenen op €947.20 (245.20 + (60*11.70)

Dat kan zeker als je een bacheloropleiding volgt aan de VUB. Dan kan je al 3 vakken van de Educatieve Master opnemen als keuzevakken.

Er zijn zeker een aantal mogelijkheden m.b.t. financiële tegoemoetkomingen. Je richt je daarvoor best tot onze collega's van studiefinanciering. Je vindt al heel veel informatie via de volgende website: https://student.vub.be/studiefinanciering/verminderd-studiegeld. Hier vind je alle details over verminderd studiegeld & studiefinanciering. Als je hier niet wijs uit geraakt zijn ze telefonisch bereikbaar elke voormiddag op het nummer 02/629.23.15 of via mail: studentenstatuut.studiefinanciering@vub.be

Volg een infosessie en praat met onze vakstagebegeleiders om een goed idee te krijgen van het beroep van leraar. We staan paraat om met jou in dialoog te gaan. Proeven van de praktijk kan je trouwens volop tijdens de opleiding. Al in het eerste semester start je met stages op de werkvloer. Zo kan je snel ontdekken of het lerarenberoep iets voor jou is (zie stages).

Dat kan zeker. Alle informatie rond vrijstellingen aanvragen vind je op volgende website. Hou zeker rekening met de deadlines.

Niet rechtstreeks. Stuur jouw diploma naar ons op en dan kunnen wij op basis van de gevolgde vakken inhoudelijk nagaan of je kan instromen of niet.

Of je recht hebt op VOV (Vlaams OpleidingsVerlof) of BEV (Betaald Educatief Verlof) hang af van een aantal factoren. Als eerste is je woon- en werkplaats en je tewerkstelling erg belangrijk om te bepalen of je voor 1 van beide in aanmerking komt. Je kan alle info terugvinden op de volgende website: https://www.vlaanderen.be/vlaams-opleidingsverlof
Je mag bij specifieke vragen ook altijd contact opnemen met onze collega's van de administratie via lerarenopleiding@vub.be, zij kunnen je hier ook altijd mee verder helpen.

Ja, op de campussen Anderlecht, Leuven en Diest kan je het verkorte programma in avondonderwijs volgen.

Inschrijven kan op al onze campussen maar ook van thuis uit. Klik hier om jouw inschrijving te starten.

Indien je reeds een masterdiploma hebt en tewerkgesteld bent in het onderwijs kan je de verkorte educatieve master in een apart traject volgen, het Leraar-In-Opleiding traject. Je lesopdracht zal dan meetellen als stage. Meer informatie kan je terugvinden op deze website. Je kan de opleiding ook spreiden over anderhalf of twee jaar, zodat het gemakkelijker te combineren is met je voltijdse lesopdracht.

Kies je voor een educatieve master, dan kies je voor een master met een extra. Je verdiept namelijk jouw kennis van één of meerdere vakgebieden en leert op welke manier je deze vakkennis aantrekkelijk en stimulerend kan overbrengen in de 2e en 3e graad. Omdat je reeds een vooropleiding als leraar hebt krijg je een pakket aan vrijstellingen op de pedagogisch-didactische compenent van de opleiding. Je start dus zeker niet van nul en je kan jouw ervaring als leraar meenemen in de opleiding. Aan het einde van de rit verwerf je lesbevoegdheid op masterniveau in 2e en 3e graad van het secundair onderwijs en kan je aangesteld worden in het barema 501.

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Dat hangt af van de campus, het vak en hoeveel studenten dezelfde vakdidactiek volgen. In de algemene vakken in Etterbeek zoals o.a. Urban Education en Onderwijssociologie en Onderwijsbeleid kan je in een grote groep studenten terechtkomen, omdat ook bachelorstudenten deze vakken kunnen volgen. Het aantal studenten van de verschillende vakdidactieken is dan weer veel kleiner en ook de reflectiesessies worden in kleine groepjes georganiseerd. In Anderlecht, Leuven en Diest kom je in een kleine lesgroep terecht van maximum 25 studenten. Het onderwijs verloopt via blended leren dit wil zeggen dat je online thuis voorbereidingen treft en daarmee actief aan de slag gaat tijdens de lesmomenten op campus.

Dit verschilt per campus. Op campus Etterbeek zijn er een aantal vakken waarvoor aanwezigheid niet verplicht is maar uiteraard wordt dit wel aanbevolen. Op de campussen Leuven, Diest en Anderlecht is het verplicht om deel te nemen aan de wekelijkse contactmomenten. De cursussen worden blended aangeboden zodat je  1 lesavond per week op de campus aanwezig moet zijn voor verwerking van de leerinhouden. De vakdidactische lessen zijn verplicht bij te wonen en dit op alle campussen. Voor sommige cursussen worden de lessen opgenomen, die vind je dan terug op de Canvas-cursuspagina.

1 studiepunt wordt gezien als 25 à 30 uren studiebelasting. De verkorte master van 60 studiepunten komt dus neer op 1500 à 1800 uren onder de vorm van contactmomenten, stage en zelfstudie. De geïntegreerde educatieve master telt 90 of 120 studiepunten en brengt dus ook meer studietijd met zich mee.

In de Educatieve Masteropleiding word je opgeleid als master. Je krijgt niet alleen de kneepjes van het onderwijzen onder de knie maar ook onderzoekscompetenties, pedagogisch-didactische en vakinhoudelijke competenties op masterniveau. Als afgestudeerde Educatieve Master word je opgeleid om les te geven in 2e en 3e graad van het secundair onderwijs daarenboven kan je ook terecht in het volwassenonderwijs of het hoger onderwijs. Tijdens de opleiding kies je voor een specialisatie in minstens twee vakdidactieken. Deze vakdidactieken komen op je diploma en geven je lesbevoegdheid. Wil je met je diploma toch liever een andere kant uit? Dat kan, met een masterdiploma kan je nog alle kanten uit op de arbeidsmarkt.

Tijdens de opleiding kom je zowel in aanraking met lessen, opdrachten, stage en reflectiesessies. Om een volledig beeld te krijgen van de opleiding en de verschillende vakken kan je de programma's raadplegen. Deze vind je hier voor de geïntegreerde master of hier voor de verkorte master.

Je hebt een vast lessenpakket, afhankelijk van het programma dat je volgt (deeltijds/voltijds - blended learning of niet). De lesuren kan je terugvinden op de website. Houd er daarnaast rekening mee dat je ook nog opdrachten en stage moet doen. Het exact aantal uur per week kunnen wij dus moeilijk vastleggen, aangezien iedereen ook op zijn eigen tempo studeert.

Ja, ontdek hier alles over de trajecten die mogelijk zijn en spreiding

De educatieve vakken zitten zowel in jouw bachelor als master. Neem hier een kijkje wanneer je welk vakken opneemt.

Ja, je kan het verkorte programma spreiden ontdek hier alle mogelijkheden.

 Rechtstreekse toegang tot de vakdidactieken wordt gebaseerd op je vooropleiding hier vind je het overzicht.

Geen rechtstreekse toegang? Vanaf 30 verworven SP (60 SP voor de talen) in het vakdidactisch domein kan je toelating krijgen. Dit kan door op deze website het formulier 'uitzonderingen op toelatingsvoorwaarden' in te vullen.

Neem een kijkje op het lessenrooster van jouw campus.

  • Professioneel leraarschap (9 ECTS)
  • Leren van individuele leerlingen (6 ECTS)
  • Onderwijssociologie en beleid (3 ECTS)
  • Urban Education (6 ECTS)

Je kan deelnemen aan de 'Onderzoekende School?!' in het kader van jouw masterproef. Ontdek hier hoe het werkt.

Dat kan niet. De stages worden gelijktijdig met de theoretische kaders aangereikt. Op die manier kan een maximale wisselwerking gebeuren tussen theorie en praktijk: de kaders ondersteunen gericht in het vormgeven van de praktijk, de ervaringen in de praktijk worden ook teruggekoppeld naar de theorie. De stages maken bovendien deel uit van opleidingsonderdelen waarbinnen ook theorie wordt aangeboden.

Wij bieden geen programma aan dat volledig via afstandsonderwijs verloopt. Het programma is praktijkgericht dit wil zeggen dat je tijdens de contactmomenten echt actief aan de slag gaat. Het traject op de campussen te Anderlecht, Leuven en Diest combineert afstandsonderwijs met contactonderwijs = "blended onderwijs". Concreet wil dit zeggen dat je voor een voltijds programma moet rekenen op 1 lesavond per week, 8 zaterdagvoormiddagsessies gespreid over het hele jaar én uiteraard de stages die je zelf gaat inplannen in samenspraak met de stagescholen. Spreid je het traject dan zal het aantal contactmomenten per jaar afnemen.

30 ECTS uit de opleiding gaan naar praktijk (waaronder stage). Je loopt heel wat stage: 20u tutorstage (begeleiding van een leerling of klein groepje leerlingen), 13u stage per vakdidactiek (observatie, co-teaching, begeleide stage) en 20u stage op het einde van je opleiding (begeleide en zelfstandige stage). De stage is gespreid over de ganse opleiding en wordt qua complexiteit en autonomie geleidelijk aan opgebouwd.

Dat hangt af van de spreiding van je programma. Als je kiest voor een spreiding over anderhalf of 2 jaar kan je uitgaan van volgende stages: in semester 1 loop je 24u stage (ongeveer 2u per week); in semester 2 loop je 18u stage (max 4u per stageweek); in semester 3 loop je 20u stage (max 4u per stageweek) en voer je ook werkplekleertaken uit op de school. Kies je voor een voltijds programma op 1 jaar dan worden de stages van semester 3 in semester 2 gelopen. De precieze planning van je stage-uren gebeurt in overleg met je stageplaats. Afhankelijk van de mogelijkheden (uurroosters, mentoren, aantal uren dat jouw vak wordt aangeboden) etc. kan de stageplaats je stage-uren meer of minder flexibel inplannen. Zo kan je voor een deel van de stages ook terecht in het volwassenenonderwijs of hoger onderwijs (met de mogelijkheid om 's avonds les te geven). Het aantal plaatsen is echter beperkt en ook niet voor elk onderwijsvak kunnen studenten daar terecht. Je dient er uiteraard ook rekening mee te houden dat stages voorbereid en opgevolgd moeten worden. Die tijd moet je wel incalculeren, maar je bepaalt zelf de momenten.

Je dient minstens 12u stage te lopen in het secundair onderwijs (overdag). Je kan dus voor een deel van de stages ook terecht in het volwassenenonderwijs of hoger onderwijs (met de mogelijkheid om 's avonds les te geven). Het aantal plaatsen is echter beperkt en ook niet voor elk onderwijsvak kunnen studenten daar terecht.

Ontdek hier het volledige stageconcept.

Bij de start van je opleiding word je gevraagd om een gesprek te hebben met je stagebegeleider(s). Er wordt dan gepeild naar je voorkeuren i.v.m. stageplaatsen (school, net, regio). Vervolgens gebeurt de stagematching door de opleiding. Er wordt dan maximaal rekening gehouden met jouw voorkeuren. Eens je bericht krijgt van deze stagebegeleider kan je contact opnemen met je stageschool voor concrete afspraken.

Bij de start van je opleiding word je gevraagd om een gesprek te hebben met je stagebegeleider(s). Er wordt dan ook gepeild naar je voorkeuren i.v.m. stageplaatsen (school, net, regio). Vervolgens gebeurt de stagematching door de opleiding. Er wordt dan maximaal rekening gehouden met jouw voorkeuren. Al je stage lopen in je vroegere school kan niet.

De vakdidactieken die je opneemt binnen jouw educatieve master geven een vereist bekwaamheidsbewijs. Ontdek ze hier.

Dat kan. In het hoger onderwijs worden meestal masters aangeworven (voor begeleiding van praktijk kunnen ook bachelors aangeworven worden).

Natuurlijk kan je met jouw vakinhoudelijke kennis altijd kiezen voor een job in de sector van je vooropleiding. De competenties en vaardigheden die je verwerft binnen de Educatieve Master kunnen naast het onderwijs ook van pas komen bij andere educatieve functies, zoals het begeiden van studenten en het opstarten of vormgeven van een educatief project/aanbod in verschillende settings, of bedrijfstrainingen en -opleidingen geven.