logo

SECRETARIAAT GESLOTEN TOT 20 APRIL

Het secretariaat sluit wegens de virusdreiging noodgedwongen zijn deuren en zal pas vanaf 20 april opnieuw toegankelijk zijn. Uiteraard blijven we steeds telefonisch beschikbaar en ook via e-mail.

Specifieke lerarenopleiding wordt educatieve master

Vanaf academiejaar 2019-2020 kan je aan de universiteiten naast de reguliere master ook kiezen voor een educatieve master. Deze opleiding vervangt de specifieke lerarenopleiding en kan je op verschillende manieren volgen. Ontdek hieronder de verschillende trajecten naar jouw carrière in het onderwijs!

Je start in je bachelor?


Maak kennis via de keuzevakken!

Educatief pakket (15 ECTS)

Bachelor op zak?


Ga voor de educatieve master!

8 masters (90 of 120 ECTS)

Master op zak?


Volg het verkorte traject!

Alle trajecten (60 ECTS)

Aan de slag als leraar?


Word leraar in opleiding!

Alle trajecten (60 ECTS)

Volg het verkorte programma op 4 locaties in Vlaanderen!

Ontdek de campussen

WAAROM EEN EDUCATIEVE MASTER AAN DE VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

VANAF DAG ÉÉN IN DE PRAKTIJK!

Aan de VUB sta je vanaf dag één in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van één individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).

Nadat je voldoende zicht hebt op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of: vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.

Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stage-activiteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

"Lesgeven in een ander land is een grote verrijking. Je leert veel over de lokale cultuur, de manier van lesgeven en hoe men anders kijkt naar bepaalde zaken. Ik kan me inbeelden dat een stage in andere landen eveneens heel verrijkend kan zijn en raad het dan ook aan elke toekomstige leerkracht aan." Mohamed Al Marchohi op buitenlandse stage in Suriname

EEN INTERNATIONALE ERVARING TIJDENS JOUW EDUCATIEVE MASTEROPLEIDING, HET KAN!

Grijp de mogelijkheid om een deel van je studie of stage in het buitenland te volbrengen. Je kan kiezen om via het Erasmusprogramma je blik te verruimen door enkele maanden te studeren aan een andere Europese universiteit. Gehele opleidingsonderdelen waaronder ook stage kunnen in een buitenlandse partnerinstelling of -organisatie afgelegd worden. De VUB werkt hiervoor samen met verschillende partnerinstellingen in Europa.

Ook een internationale stage-ervaring in
de vorm van een Zuidstage behoort tot de mogelijkheden. In samenwerking met onze partner VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand) kan je je aanmelden voor een stageprogramma in het Zuiden. Ter plaatse
werk je samen met lokale organisaties die zich richten op het professionaliseren van het lokale onderwijs. Dankzij deze stage verruim je jouw blik op de wereld en maak je van binnenuit kennis met het leven, werken en het onderwijs op jouw bestemming.

Lukt het niet om deel te nemen aan een buitenlands verblijf maar wil je toch proeven
van buitenlandse ervaringen? Geen probleem, binnen de educatieve masteropleiding krijg je de mogelijkheid om korte internationale ervaringen op te doen zoals een buitenlands schoolbezoek, deelname aan internationale studiedagen of congressen, etc.

De educatieve masteropleiding biedt een blik op de wereld.

EEN UITDAGENDE MASTERPROEF

Een masterproef die je vakdomein en het onderwijs verbindt
De geïntegreerde educatieve masterproef is het sluitstuk van je masteropleiding.

Je steunt daarbij op gekende en nieuwe relevante theoretische modellen en werkt nauw samen met partners uit het onderwijsveld om een onderwerp te kiezen, in de praktijk te onderzoeken of om ontwikkelde tools uit te testen. Tenslotte deel je je inzichten met je werkveldpartners en de academische wereld.

Van academische bachelor tot educatieve Master of Science

Weet je nog niet of het leraarschap iets voor jou is of ben je net zeker en wil je zo snel mogelijk starten? Grijp dan de kans om in je bacheloropleiding te proeven van de educatieve master met het keuzevakkenpakket onderwijs. Dit vakkenpakket bestaat uit een boeiende mix van praktijk en theorie.

Hou al je opties open en start al met 3 educatieve keuzevakken in de bachelor!

Drie educatieve vakken die je al kan volgen in je bachelor

In het vak Urban Education (6 ECTS) leer je via een interactief stadslabo de stedelijke onderwijscontext van binnenuit kennen en sta je samen met de andere studenten stil bij je persoonlijke visie op onderwijs.

In onderwijssociologie en onderwijsbeleid (3 ECTS) maak je kennis met de organisatie, structuur en basisprincipes van het Belgische onderwijs. Wat betekent bijvoorbeeld ‘vrijheid van onderwijs’ en hoe wordt bepaald wat leerlingen op het einde van hun schoolloopbaan moeten kennen?

Tot slot ga je op een laagdrempelige manier aan de slag als leerkracht via een stage
als tutor in het vak Leren van individuele leerlingen (6 ECTS). Je gaat aan de slag in één van de verschillende tutorprojecten en begeleidt één of een klein groepje scholieren of eerstejaars bachelorstudenten op vakinhoudelijk vlak of op vlak van algemene studievaardigheden. Theoretische lessen over onder andere de manier waarop ons brein informatie verwerkt en opslaat alsook concrete ontwerpsessies om je te ondersteunen bij het voorbereiden van je begeleidingssessies, helpen je om de leerkansen van je tutees te maximaliseren en zo gelijke kansen in ons onderwijs te bevorderen.

In verschillende bacheloropleidingen kan je al een keuzepakket "onderwijs" van 15 studiepunten opnemen. Na het volgen van dit keuzepakket kan je rechtstreeks instromen in de educatieve master of de reguliere master. Kortom proef nu al van het onderwijs en hou al je opties open!

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

8 EDUCATIEVE MASTEROPLEIDINGEN MET KEUZE UIT 16 AFSTUDEERRICHTINGEN

Vanaf 2019-2020 biedt de Vrije Universiteit Brussel acht educatieve masteropleidingen aan die optimaal voorbereiden op de veelzijdige arbeidsmarkt. Je combineert kwaliteitsvol onderwijs in jouw vakdomein met een sterk pakket aan pedagogische en vakdidactische kennis. Met dit programma word je gevormd als master én kan je onmiddellijk lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit
Telefoon Etterbeek
02 614 87 87

Telefoon Anderlecht
0471 76 08 63

Telefoon Leuven en Diest
0471 76 08 83

Interesse om te starten?


Neem contact met ons op of kom eens langs op een infodag.

Webformulier vragen en infodagen

Een afspraak om jouw traject te bespreken?


Boek ze zelf in op alle locaties of telefonisch!

Maak een afspraak

Informatie over lessenroosters, vrijstellingen, etc?


één adres

Naar studenteninformatie!
Campus Etterbeek
Pleinlaan 9, 1050 Elsene, vierde verdieping

Openingsuren
Maandag (13u15 - 16u), dinsdag tot donderdag (09u-12u en 13u15-16u) & vrijdag (9u-12u)
Campus COOVI Anderlecht
Gebouw 5, verdieping 1, Emile Grysonlaan 1, 1070 Anderlecht

Openingsuren
Maandag (13u-21u), Dinsdag (09u-17u) & donderdag (13u-21u)
Campus Oranjerie Leuven
Kolonel Begaultlaan 1A/5A, 3012 Leuven

Openingsuren
Tijdens de lesmomenten - op afspraak
Campus Oranjerie - Diest
Boudewijnvest 3, 3290 Diest

Openingsuren
Maandag, woensdag & vrijdag (09u-16u), dinsdag & donderdag (13u-21u)