logo

Ingenieurswetenschappen: Fotonica

Ben jij gefascineerd door licht? Ben je geinteresseerd in telecommunicatienetwerken die kennis en gegevens overal verspreiden? Ben je geïnteresseerd in optische vezels, sensoren en zonnecellen? Wil je begrijpen hoe licht gebruikt wordt in, onder andere, de medische wereld? Wil je je specialiseren in dit boeiende domein en een spilfiguur worden in een bedrijf of onderzoekscentrum?

Bart, student Ingenieurswetenschappen

Bart: studeren doe je in de hoofdstad

"Voor mij was de VUB evident: als je gaat studeren, ga je studeren in de hoofdstad. En wat de opleiding Ingenieurswetenschappen zelf betreft: je moet niet meteen kiezen, dus je hebt de tijd om een echt bewuste keuze te maken. Wat ook geholpen heeft om mijn keuze te maken, is de campus: hier ligt alles bij elkaar dus als je moet veranderen van lokaal dan is dat geen probleem, want alles ligt op 10 minuten van elkaar."

Faculteit


Ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Jobuitwegen

Jouw toekomst als burgerlijk ingenieur fotonica ziet er goed uit. Het belang van fotonica op het niveau van de Vlaamse en Europese industrie neemt alsmaar toe. Die industrie is echter niet zeer herkenbaar omdat ze zeer heterogeen is en tot diverse sectoren behoort. In de IT-sector zijn er bedrijven die zich met optische vezeltechnologie, met beeldschermen, met laserprinters, met cd-dvd-technologie, ... bezighouden.

In de metaalbewerkingssector zijn er bedrijven die lasersystemen voor materiaalbewerking ontwikkelen. In de energiesector zijn er de lampfabrikanten en de zonnecelfabrikanten. In de sensorwereld zijn er de instrumentbouwers (spectroscopie, microscopie …), de infraroodsensoren, de visiesystemen, de glasvezelsensoren, ...

Die industrie bestaat enerzijds uit grote bedrijven maar ook voor een belangrijk deel uit een groeiend aantal kleinere bedrijven, zoals spin-offs uit universitair onderzoek.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar starten traditioneel in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Internationale kansen

Aanverwante master

Gelijklopend met deze master wordt ook de internationale European Master of Science in Photonics georganiseerd. De lessen worden er in het Engels gegeven, en uitwisseling met buitenlandse partners geeft jou alvast wat extra internationale ervaring. 

Jij kiest waar je keuze-opleidingsonderdelen volgt en je masterproef aflegt

Tijdens het eerste masterjaar volg je al je opleidingsonderdelen in je eigen universiteit. Daarna ben je vrij om keuze-opleidingsonderdelen en de masterproef af te leggen aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Gent of een buitenlandse instelling waarmee een overeenkomst is afgesloten.

Je kan ervoor kiezen om een aantal vakken elders op te nemen, of jouw masterproef in samenwerking met een buitenlandse partner te schrijven. Met een stage van 5 tot 10 weken doe je je eerste stappen op de werkvloer, een mooie startpositie naar een boeiende job. 

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar: 

België

Duitsland

Frankrijk

Griekenland

Italië

Polen

Spanje

Zweden

Zwitserland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 938,80*/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.

 

*studiegelden worden jaarlijks geïndexeerd, dit bedrag kan veranderen voor het volgende academiejaar