Take-away dranken: herbruikbare Billie Cups

De VUB-resto’s op de campussen in Etterbeek en Jette gaan voor zero-waste drinks! Alle warme dranken (denk koffie, thee, soep) serveren we voortaan in herbruikbare Billie Cups. Alleen al op de campus in Etterbeek vermijden we zo 40.000 wegwerpbekers per jaar. Your cup of tea!

2022_Billie Cup_Duurzaamheid op de campus_VUB

Hoe werkt het?

Bestel je drankje aan de koffietoog en wij serveren het in een herbruikbare Billie Cup. Je betaalt hiervoor een waarborg van 1 euro. Na gebruik lever je de beker in op de VUB of in eender welke deelnemende zaak van het netwerk en krijg je jouw waarborg van 1 euro terug. De beker houden en hergebruiken kan ook: hij is vaatwasbestendig.

Er zijn ook deksels voor deze Billie Cups die passen op alle bekermaten. Ze zijn enkel te koop en zitten niet in het waarborgsysteem.

Laat je Billie Cup recycleren

De bekers zijn erg duurzaam. Mocht je ze toch stuk maken, dan kun je ze inleveren voor recyclage. Let wel: voor beschadigde bekers krijg je je waarborg niet terug.

Takeawaymaaltijden in Etterbeek: herbruikbare KioBoxen

Ook voor takeawaymaaltijden nemen we afscheid van wegwerpverpakkingen. Met de introductie van de KioBox voorziet het VUB RESTO Etterbeek een volwaardig alternatief in de vorm van herbruikbare potjes met waarborg. Zorg wel voor je eigen bestek.

2022_Kio Box_Duurzaamheid op campus_VUB

Hoe werkt het?

  • Vraag naar takeaway in KioBox bij het kiezen van je menu in het restaurant.
  • Ga naar de kassa en betaal de waarborg van € 2 of € 3 per potje.
  • Geniet van je lunch.
  • Bij een volgend bezoek aan het restaurant breng je de schoongemaakte KioBoxen mee en krijg je de waarborg terugbetaald.*
Takeaway en omruilen

* Wil je bij je volgend bezoek opnieuw takeaway meenemen, kies dan eerst je menu en ga nadien naar de kassa voor de omruiling van je KioBox. We serveren je maaltijd steeds in een door ons gereinigde KioBox. Voor elke gevulde KioBox betaal je een waarborg. Vul deze dus niet zelf. Soep in een KioBox is verkrijgbaar aan de FISH-toog.

Takeawaymaaltijden in Jette

Takeaway was erg populair op de campus in Jette. Het gevolg: een berg plastic en piepschuim voor eenmalig gebruik. Het VUB RESTO Jette stopt helemaal met het gebruik van plastic voor maaltijden of soep. Het is nu toegelaten om borden en kommetjes uit het restaurant mee te nemen, mits je die ook terugbrengt.

Takeawaymaaltijden worden vandaag nog geserveerd in biologisch afbreekbare materialen. De volgende stap is het elimineren van verpakkingen voor eenmalig gebruik en het introduceren van herbruikbare containers. Momenteel onderzoeken we verschillende pistes.

Van single-use naar duurzame materialen

Sinds 2010 zijn plastieken lepels, bekers en potjes, aluminium kommetjes, individuele suikerzakjes, en melk- en sausporties definitief uit het restaurant verbannen. We vervingen ze door duurzame alternatieven zoals sausdispensers, glazen suikerpotjes, melkkannetjes, inox koffielepels en porseleinen kommetjes voor desserten en vispannetjes. Andere plastic wegwerpartikelen zoals koffiebekertjes en roerstaafjes werden vervangen door alternatieven uit suikerrietafval.