Kies je route

Op zoek naar het snelste, veiligste of gemakkelijkste fietstraject in het gewest? Check zeker de Brusselse routeplanner! Om vlot te pendelen vanuit Vlaanderen kan je gebruik maken van de Fietssnelwegen.

Op de fietskaart van het Brussels Gewest vind je een handig overzicht van fietsroutes, verkeersluwe zones en de Groene Wandeling, een prachtig afgebakend traject van meer dan 63 km binnen het gewest waarlangs fietsers en voetgangers verschillende parken en natuurgebieden kunnen doorkruisen. De fietskaarten van het Brussels Gewest zijn op onze campussen te verkrijgen bij het VUB GreenTeam via greenteam@vub.be

Je fiets parkeren

Op de campussen zijn er publiek toegankelijke fietsrekken aan de ingang van de meeste gebouwen.
Personeel en studenten kunnen hun fiets plaatsen in gesloten fietsenstallingen.

2022_Fietsenstalling_VUB_Etterbeek

Is je fiets toe aan herstelling?

Er zijn verschillende herstelpunten binnen wandelafstand van de campussen.

Lekke band?

Bij een lekke band kan u een reparatiekit met klevers en lijm en een fietspomp ontlenen bij:

Fietsherstelzuilen

Er zijn fietsherstelzuilen met gereedschap voor kleine herstellingen op de campussen:

 • VUB Health Campus: ingang gebouw A
 • VUB Main Campus: Esplanade (voor het infopunt) en aan fietsenstalling gebouw K

Fietsatelier Triomflaan

Het Fietsatelier aan de VUB Main Campus wordt uitgebaat door Ateliers de la rue Voot.

Activiteiten:

 • Herstel je fiets onder begeleiding van een professionele fietsenmaken. Kostprijs: €15 + materiaalkosten
 • Fietsverhuur voor een dag, maand of academiejaar
 • Aankoop van fietssloten, fietslichten...
 • Gratis graveren van je fiets

Praktisch:

 • Waar? Triomflaan 40 – 1160 Oudergem (tegenover VUB Main Campus)
 • Openingsuren? dinsdag en donderdag van 13u tot 17u30, vrijdag van 16u tot 20u (alternatieve openingsuren tijdens vakanties)

Meer informatie? Kijk op www.voot.be/velo

Fietsherstelling op VUB Health Campus

Op de VUB Health Campus in Jette komt een drietal keer per jaar de Vélofixer, een fietsenmaker met een atelier in een bakfiets, op bezoek. Je betaalt enkel de materiaalkost. Wil je op de hoogte blijven wanneer de Vélofixer langskomt: stuur een e-mail naar mobiliteitscoördinator@vub.be.   

Fietsdiensten in Brussel

Deze kaart geeft een overzicht van fietsdiensten in Brussel.

Studenten en fietsers op de esplanade aan het gebouw D op Campus Etterbeek

VUB Fietswerkgroep

De VUB fietswerkgroep organiseert fietsacties, moedigt fietsen aan en ondersteunt het beleid van de universiteit in het maken van fietsvriendelijke keuzes.

Wil je graag deelnemen aan de fietswerkgroep of heb je een vraag of suggestie, stuur een e-mail naar fietswerkgroep@vub.be.

Op zoek naar een fiets?

Je kan in Brussel makkelijk een (tweedehands) fiets kopen, huren en delen.

2e handsfietsen

Op de jaarlijkse VUB Fietsbrocante van het GreenTeam kan je op de esplanade van de VUB Main Campus een tweedehandsfiets op de kop tikken.

Daarnaast zijn er nog heel wat mogelijkheden en initiatieven rond tweedehandsfietsen in Brussel.

Huurfietsen

Bij het Fietspunt op Triomflaan 40 kan je een fiets huren voor een periode van 1 dag tot 1 jaar, met korting op vertoon van je studentenkaart.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook terecht bij Swapfiets. Met Swapfiets hoef je je nooit meer zorgen te maken over een kapotte fiets. Voor een vast bedrag per maand krijg je een swapfiets Ă©n de garantie dat hij altijd werkt.

Deelfietsen

Fietsen is gezond en het ideale vervoersmiddel voor korte verplaatsingen. Je hoeft er zelfs geen eigen fiets voor hebben. Er zijn steeds meer en verschillende systemen van deelfietsen en -steps in Brussel. Een overzicht: Gedeelde mobiliteit in Brussel.

Als je af en toe een fiets wilt gebruiken in Brussel komen de Villo! deelfietsen zeker van pas, je kan deze 24 uur per dag en 7 dagen per week gebruiken. Villo! telt 360 stations verspreid over heel Brussel, je haalt een fiets op in het ene Villo!-station en zet hem af aan het andere. Zolang je binnen het half uur je fiets terug in een station parkeert, kost het je geen eurocent meer. Even voordelig als handig dus! Je kan zowel een dagticket, maandticket als jaarabonnement nemen. In de buurt van de VUB Main Campus zijn er drie Villo!-punten. Op de Dikke Beuklaan ligt het Villo!-punt UZ Brussel, aan de uitgang van de VUB Health Campus. Je kunt er bv. mee fietsen naar het station in Jette (aan de voorzijde is een Villopunt).

Blue-bike, de opvallende blauwe huurfietsen, vind je aan 110 NMBS-stations in België. Ideaal om je te verplaatsen in Brussel, naar de bib te fietsen in Leuven, uit te gaan in Gent of een les mee te pikken van een interuniversitaire opleiding in Antwerpen. Voor je lidmaatschap betaal je € 12 per jaar, daarnaast betaal je een vast rittarief per ontlening. Alle info en abonnementen vind je op Blue-bike.

Veilig fietsen in Brussel

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent en een goede uitrusting hebt.

Personeel en studenten die naar de campus fietsen kunnen een fietspakket aanvragen. Dit pakket bevat onder meer een fluohesje, wraps, een fietskaart en relevante fietsinfo. Vraag een pakket aan via greenteam@vub.be.

Je wil Brussel ontdekken met de fiets, maar wil graag advies van een professional? Ontvang persoonlijk advies van een coach die je regelmatige trajecten kent via Bike Experience.

Bekijk ook zeker dit handige overzicht met betrekking tot veilig fietsen in de stad.

Neem zeker ook de nodige maatregelen om fietsdiefstal te voorkomen:

 • Maak steeds je fiets vast met een stevig slot.
 • Laat je fiets graveren bij het VUB-fietspunt.
 • Wie een duurdere fiets heeft, kan een omniumverzekering overwegen.

Ziet je iets verdachts? Bel meteen de bewaking!
Doe zeker aangifte bij de politie wanneer je fiets gestolen wordt (bv. via een online aangifte bij de politie).

Fietspakket Greenteam