Praktisch

woensdag, 27 maart, 2024 - 18:00 tot 20:00
Muntpunt

Munt
6

1000
Brussel

Gratis
Inschrijving tot 

Tijdens dit panelgesprek zullen VUB-onderzoekers scherpstellen welke arbeidsmigranten België aantrekt, hoe we die arbeidsmigratie organiseren en wat de noden en uitdagingen zijn op de arbeidsmarkt en voor een toekomstig migratiebeleid. Daarna gaan we in gesprek met beleidsmakers, het middenveld en sociale partners. ​ 

Hebben we meer arbeidsmigranten nodig en op welke arbeidsmigratie moet België dan inzetten? Is België aantrekkelijk voor arbeidsmigranten? Werkt het beleid voor arbeidsmigratie in België?  

Dr. Amy Weatherburn (ULB) is FNRS-postdoctoraal onderzoeker aan de ULB. Ze is juriste en experte omtrent arbeidsmigratie, uitbuiting op de arbeidsmarkt en mensenhandel. Ze verrichtte  onderzoek naar de ervaringen van niet-EU arbeidsmigranten in België.

Prof. Eva Van Belle is docente aan de VUB, en experte in arbeidsmarktdiscriminatie en ongelijkheid. Als arbeidseconome doet ze onderzoek naar arbeidsmarktbeleid en arbeidsmarktparticipatie van migranten.

Dr. Weatherburn en prof. Van Belle geven input aan het panelgesprek met Hassan Al Hilou (oprichter van Capital vzw en VUB fellow), Jan Knockaert (coördinator Fairwork Belgium), Stefaan Peirsman (stafmedewerker ACV Migratie & discriminatie), Hind Riad (advocate bij PROGRESS Lawyers Network) en Gianni Duvillier (senior adviseur Werk en Sociale Zekerheid bij VOKA). 

We nodigen iedereen die meewerkt en mee wil denken over arbeidsmigratie en arbeidsmarktparticipatie van migranten uit om mee in gesprek te gaan.

Schrijf je hier in Ontdek de andere panelgesprekken

Panelleden

Sprekers panel Arbeidsmigratie
Quote Florian Trauner: De extreemrechtse partijen bepalen de agenda over migratie, andere partijen kopiëren en presenteren vervolgens een extreemrechtse lightversie.

Interview met initiatiefnemers prof. Ilke Adam en prof. Florian Trauner

"Ook centrumpartijen zijn opgeschoven. Socialistische partijen varen een afgezwakte extreemrechtse koers in de hoop stemmen te halen. Vreemd genoeg is arbeidsmigratie nauwelijks een onderwerp in dit debat. De mensen zien alleen de foto’s van vluchtelingen in een bootje op zee, dus is dat het thema. Terwijl andere vormen van migratie belangrijker zijn. Jaarlijks komen ongeveer 2,25 tot 3 miljoen burgers uit niet-EU-landen via legale kanalen naar de EU, in tegenstelling tot 125.000 tot 200.000 irreguliere aankomsten. Daarom willen we met de lezingen duidelijk maken dat migratie meer facetten kent.” 

Lees het interview

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact