Interview met initiatiefnemers prof. Ilke Adam en prof. Florian Trauner
"Ook centrumpartijen zijn opgeschoven. Socialistische partijen varen een afgezwakte extreemrechtse koers in de hoop stemmen te halen. Vreemd genoeg is arbeidsmigratie nauwelijks een onderwerp in dit debat. De mensen zien alleen de fotoās van vluchtelingen in een bootje op zee, dus is dat het thema. Terwijl andere vormen van migratie belangrijker zijn. Jaarlijks komen ongeveer 2,25 tot 3 miljoen burgers uit niet-EU-landen via legale kanalen naar de EU, in tegenstelling tot 125.000 tot 200.000 irreguliere aankomsten. Daarom willen we met de lezingen duidelijk maken dat migratie meer facetten kent.ā
21 MEI 2024: Welk verschil maakt het? Impact en uitdagingen van het anti-discriminatiebeleid in 2024
Discriminatie van etnische minderheden is een hardnekkig probleem. De voorbije jaren was er nauwelijks een daling van discriminatie op de arbeidsmarkt of op de huurmarkt; en over discriminatie in onderwijs of gezondheidszorg hebben we zelfs geen zicht op langetermijntrends. Maar we weten wel dat de ongelijkheid er manifest - en structureel is.
28 MEI 2024: Bereiden we ons voor op een storm? De Europese verkiezingen van 2024 en de gevolgen voor het antiracismebeleid van de EU
Opiniepeilingen geven aan dat (extreem-)rechtse partijen die kritisch zijn voor migratie en diversiteit waarschijnlijk veel kiezers zullen winnen tijdens de komende EU-verkiezingen in juni 2024. Daarmee kunnen extreem-rechtse partijen het aantal zetels van hun fractie 'Identiteit en Democratie' in het Europees Parlement verhogen. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor het antiracismebeleid van de EU en het activisme van het middenveld.
AFGELOPEN: Migratie en de Europese verkiezingen: hoe kunnen we voorbijgaan aan polariserende campagnes?
Migratie wordt een belangrijk campagnethema bij de volgende Europese verkiezingen in juni 2024. Vooral extreemrechtse partijen mobiliseren rond antimigratiethema's en een discours dat 'wij' en 'zij' verdeelt. Maar hoe moeten andere partijen en maatschappelijke actoren reageren op dit soort polariserende campagnes? Is een alternatief en positiever verhaal over migratie mogelijk?
AFGELOPEN: Moet Belgiƫ meer arbeidsmigranten aantrekken?
āāPolitici en media richten doorgaans hun aandacht op vluchtelingen en gezinsmigranten wanneer het over migratie gaat, terwijl een groot deel van de migranten naar BelgiĆ« komt via arbeidsmigratie. Er wordt vaak geopperd dat we arbeidsmigranten nog hard nodig zullen hebben, om onze arbeidsmarkt draaiende te houden en de pensioenen betaalbaar. Maar hoe we die arbeidsmigratie nu al organiseren, hoe we dat in de toekomst willen doen, en wie we aantrekken om naar BelgiĆ« te komen, daar gaat het publiek debat veel minder over.
AFGELOPEN: Diversiteit en integratie: van grootstad tot dorp
Het verhaal van superdiverse steden als Antwerpen en Gent is gekend, maar recenter zien we ook dat middelgrote en kleine Vlaamse steden aan een snel tempo superdivers worden. Denk maar aan steden in de Denderstreek of aan Leuven en Oostende. Hoe pakken kleinere steden en gemeenten de integratie van nieuwkomers aan?
Over BIRMM
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) voert een grote verscheidenheid aan wetenschappelijk onderzoek over migratie en diversiteit, verspreid over vele disciplines, departementen en onderzoeksinstituten. BIRMM, het Brussels Interdisciplinair Onderzoekscentrum voor Migratie en Minderheden, werd daarom in januari 2018 opgericht. Het verenigt meer dan 100 VUB-onderzoekers uit 11 disciplines (waaronder politieke wetenschappen, rechten, sociologie, criminologie, geografie, medische wetenschappen, communicatiewetenschappen, taalkunde, psychologie en onderwijswetenschappen, filosofie en geschiedenis) die werken rond migratie en diversiteit.
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creƫer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten