2017_Usquare_Dekazernes_VUB

Nu nog in aanleg, straks een bruisende stadswijk

Decennia lang bestond de hoek van de Kroonlaan en Generaal Jacqueslaan in Elsene uit twee muren van zo’n 200 meter lang. Het grote complex dat zich daarachter bevindt was aan het oog ontrokken. Met de aankoop door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de toekenning van een erfpacht aan de VUB en de ULB, zal de site tegen eind 2028 een open, diverse en levendige, stedelijke en gezellige, universitaire en internationale, duurzame en innovatieve wijk zijn. Met de verwijdering van de muur langs de Kroonlaan is de site nu al opengebroken, wat het karakter en de aanblik van het gedeelte aan die kant al heel wat aantrekkelijker maakt. 

Wat er al is en wat er nog komt

Momenteel huizen op de VUB Usquare Campus al het FabLab en de co-working ruimte van Start.Lab. Aan de kant van de Generaal Jacqueslaan komen de universitaire voorzieningen: het Brussels Institute for Advanced Studies, een Onderzoekscentrum voor Stedelijke Studies, Duurzaamheidswetenschappen en Milieutransformaties, een International House met diensten voor studenten, onderzoekers en docenten die afkomstig zijn uit of willen vertrekken naar het buitenland, en een locatie voor Citizen en Participative Science. In de vroegere manege van de rijkswacht komt een voorziening gericht op duurzame voeding

2022_Ruimtelijk zicht FabLab_VUB

Lopende werven

De ontwikkeling en omvorming van de voormalige Fritz- Toussaint-kazerne tot VUB Usquare Campus is een werk van lange adem. Het gebeurt dan ook in verschillende fases. Momenteel zijn er volgende lopende werven: 

  • Tot begin 2024: restauratie en ontwikkeling van de gebouwen voor de universitaire en gedeelde voorzieningen.

  • Vanaf 2023: geleidelijke inrichting van de openbare ruimte van de site.

  • Vanaf 2025: oplevering van 33 gerenoveerde gezinswoningen die zijn ondergebracht in het voormalige ‘clos des mariés’.

  • Tot 2028: renovatie en bouw van studentenwoningen en van de rest van de gezinswoningen, evenals buurtvoorzieningen.

Lees meer

Faciliteiten

De VUB Usquare Campus ligt op 200 meter van de VUB Main Campus. Zolang de werken op de VUB Usquare campus gaande zijn, kunnen onderzoekers, studenten en bezoekers gebruik maken van de faciliteiten aldaar.

Meer info

Mobiliteit en bereikbaarheid

Op termijn komt op de VUB Usquare Campus een ondergrondse parkeergarage. Momenteel kan op de campus niet worden geparkeerd. De VUB Usquare Campus is wel even makkelijk te bereiken met fiets, bus, tram, metro, trein en auto als onze VUB Main Campus.

Meer info

Een open campus voor iedereen

Als VUB zweren we bij waarden als openheid en verbondenheid. Onze campussen zijn dan ook vrij toegankelijk voor onze studenten, personeel en bezoekers. Zo benadrukken we ons open karakter als vrije universiteit en versterken we tegelijk onze band met de stad Brussel en haar bewoners. Zoals overal op publieke ruimtes gelden er wel bepaalde regels – zo blijft het campusleven aangenaam voor iedereen. 

Maak kennis met onze regels en afspraken